Tollvesenet får destruere falske legemidler

Publisert 17. august 2015

I Norge privatimporteres det flere tusen pakker ulovlige tabletter hver dag, til fare for folks liv og helse. Nå vil nye regler kunne begrense denne importen.

62 % av legemidler som kjøpes på internett er falske. LMI har lenge jobbet for at Tollvesenet skal få myndighet til å beslaglegge og destruere ulovlige legemidler, og 13. februar 2014 vedtok Stortinget en lovendring som bl.a. skulle gi dem mulighet til dette, men lovendringen har ikke trådt i kraft. Under et møte i Arendal, i regi av Næringslivets Sikkerhetsråd, kom den gode nyheten fra Viggo Elster i Tollvesenet: lovendringen trer i kraft 1. oktober 2015. Den inkluderer også forbud mot privatimport av reseptbelagte legemidler ved forsendelse.

– Det er en svært god nyhet, sier seniorrådgiver i LMI, Erling Ulltveit.

Ulltveit var invitert til møtet for å snakke om falske legemidler.

Veimaling og intet virkestoff
– Falske legemidler er kriminelle etterligninger av godkjente legemidler. Disse kan inneholde riktig virkestoff av dårlig kvalitet, men de kan også inneholde for mye eller for lite virkestoff, et annet virkestoff, intet virkestoff eller rett og slett farlige tilsetninger som f.eks. veimaling, fortalte Ulltveit.

De fleste falske legemidler kjøpes over internett. Og det til tross for at bare 5 % av de spurte i en MMI-undersøkelse mener at legemidler kjøpt på nett er trygt. Bare 8 % tror at medisinen inneholder det den lover.

Alt kan piratkopieres. Vesker og klokker, reservedeler til fly, møbler og legemidler. Noen får alvorligere konsekvenser enn andre, men noe å tenke på er at pengene som tjenes på piratkopiering ifølge OECD brukes til terrorfinansiering. Det fortalte Jack Fischer Eriksen i Næringslivets Sikkerhetsråd. Han anbefalte den nye nettsiden www.Velgekte.no, som er opprettet av Patentstyret, Kulturdepartementet og Tollvesenet. Også Forbrukerombudet har en nettside hvor de har listet opp nettbutikker som selger falske varer.

Falske kreftmedisiner
Viggo Elster i Tollvesenet viste et bilde av en stor haug med tusenvis av esker med legemidler. Haugen er et beslag gjort i Afrika, der omfanget er enormt.

– Der finnes det ett piratkopiert legemiddel per afrikaner, sier han.

De falske legemidlene lages gjerne i skitne lagerrom og i mørke kjellere. De som lager tablettene er ikke så nøye hva slags ingredienser de bruker, men de investerer mye i pakningsutstyr, slik at pakningene skal være mest mulig lik originalen. I noen tilfeller kan de ulovlige legemidlene også havne i apotekhyllene. Italiensk mafia mistenkes for å stå bak tyveri av medisiner fra sykehus og lastebiler i Italia. Medisinene blir utvannet før de pakkes om og selges videre til grossister i andre EØS-land. Slike varer har ved fire kjente tilfeller blitt solgt fra norske apotek gjennom parallellimport. I tre av de fire tilfellene var dette kreftmedisin.

– Dette er faktisk den største trusselen mot folkehelsen, sier Ulltveit.