– Vi er så stolte av jobben vi gjør

Publisert 3. september 2015

Bristol-Myers Squibb går mot strømmen. I 2013 etablerte de seg i Norge igjen, etter tre år i en nordisk organisasjonsmodell. Siden da har de doblet bemanningen og nå vokser de snart ut av de nye lokalene.

– Vi stolte av jobben vi gjør, og det bør alle i vår industri være, sier Hilde Bech.

– Jeg har verdens beste jobb, sier landssjef Hilde Bech.

Sammen med kommunikasjonssjef Christine Andersen tar hun imot oss i lyse og moderne lokaler på Lysaker Torg. Hit flyttet de i november i 2013, noen måneder etter at Bristol-Myers Squibb (BMS) bestemte seg for at de ville bygge opp organisasjonen i Norge igjen. Da hadde de vært organisert i en nordisk modell siden 2010. 2010 var det året patenttiden på Plavix gikk ut, og den generiske konkurransen ga noen økonomiske utfordringer. Det norske kontoret i Sandvika ble historie, flere ansatte måtte gå og de som ble igjen satt på hjemmekontor med kun tre leiekontorer på Regus kontorhotell til rådighet.

– Med ledelse i Stockholm og alle ansatte på hjemmekontor er det vanskelig å drive en kultur og bygge intern stolthet for firmaet og det man jobber med. Verdien av den uformelle praten ved kaffemaskinen forsvinner, sier Hilde Bech.

Viktig å gå bak flagget
Men til tross for en utfordrende organisasjonsmodell lanserte BMS flere nye produkter i perioden. Bech mener det sier noe om grunnholdningen i firmaet. Det ble bygd opp fire nordiske Business Units, der Bech ledet den ene. – Mange firmaer organiseres på denne måten nå, og det fungerer greit, men ikke optimalt, mener hun. De nordiske landene er ikke så like som mange tror; tilgang til myndighetene, prising, kultur, valuta og språk er bare noe av det som er forskjellig og som skaper utfordringer.

– Siden vi valgte å flytte tilbake til Norge i 2013 har vi sett en voksende stolthet internt. Det er noe med det å gå bak flagget. Kundene, samarbeidspartnerne og pasientene er norske, og nå møter vi dem der de er, sier hun.

Under lanseringen av ipilimumab (Yervoy) ble viktigheten av å ha en lokal organisasjonsmodell tydelig. Det var en vanskelig prosess i Norge, og det tok 16 måneder fra danske pasienter fikk tilgang til norske pasienter fikk det. Viktigheten av lokalt fokus og kunnskap, og av å vite hvem de forhandlet med, ble tydelig. På denne tiden startet prosessen med å bygge opp en norsk organisasjon igjen.

Doblet bemanningen på to år
– Jeg er imponert og stolt over hva vi fikk til på så liten plass. Vi var 16 ansatte som delte fire cellekontorer på Skøyen mens vi ventet på at de nye kontorene på Lysaker Torg skulle bli ferdige. Da vi endelig flyttet inn her, var det som å komme hjem. Jeg trodde det nesten ikke, ler Bech.

I første halvår i 2014 ansatte de ytterligere 13 personer. Nå er de blitt over 30, og vokser snart ut av disse lokalene også.

Det globale biopharmaselskapet jobber med å oppdage, utvikle og levere innovative legemidler, blant annet innen kreft og hepatitt C. De har gjort strategiske oppkjøp av små biotekselskaper samtidig som de bruker sin egen kompetanse på å drive prosessene fremover.

– Fordi vi går inn i så mange komplekse terapiområder trenger vi mye høy kompetanse lokalt. Eksperten på immunonkologi må sitte her, ikke i Paris, når onkologer, myndigheter og andre kunder søker vår kunnskap og spør om råd, sier Bech.

De siste ti årene har selskapet levert 15 nye medisiner til kritisk syke pasienter. Den mye omtalte kreftmedisinen ipilimumab, mot føflekkreft, er altså ett av dem.

– Yervoy er lokomotivet innen behandlingen av føflekkreft. Nå kommer flere av de store legemiddelselskapene med tilsvarende medikamenter, det er jo fantastisk!

BMS jobber nå med et nytt medikament, Opdivo (nivolumab), og dataene som ble presentert på verdens største kreftkongress, ASCO, tidligere i år viser hvor massivt BMS satser innenfor immunonkologi. Opdivo er allerede ekspressgodkjent av Food and Drug Administration (FDA) i USA, først for behandling av melanom, og nå også for behandling av lungekreft. Godkjenning i Europa fikk de i juni, og Statens legemiddelverk skal gjøre siste godkjenning her i Norge i løpet av sommeren. Hovedfokus for teamet på Lysaker Torg er at norske pasienter skal få tilgang til Opdivo så snart som mulig.

– Vi vil ikke ha noen ny Yervoyhistorie. Vi vil virkelig ikke det.

For øyeblikket har BMS et tosifret antall studier gående i Norge, og de jobber hardt for å få flere. Det er ikke lett når man er i konkurranse med hele verden, og de jobber det de kan for å få så mange studier til Norge som mulig. Samarbeidet med norske sykehus er avgjørende for å utvikle og tilgjengeliggjøre nye medikamenter for norske pasienter.

Er pris eller effekt viktigst?
Bech er kritisk til at myndighetene gjør pris til et stort problem når det kommer nye legemidler på markedet som kan gi mange pasienter mange ekstra år å leve.

– Land i dyp økonomisk krise får innovative medikamenter ut på markedet, mens pasienter i rike Norge må sitte og se på. Det går ikke an. Vi i legemiddelindustrien skal ikke måtte tenke at vi presenterer et problem. Vi presenterer en del av en viktig løsning! Våre innovative legemidler innenfor onkologi er én ting – de nye fremskrittene innenfor Hepatitt C en annen: nå kan vi være med på å utrydde en sykdom! Det er det som driver alle oss som jobber med dette, sier Bech engasjert.

– Vi stolte av jobben vi gjør, og det bør alle i vår industri være. Også når de forteller om jobben sin i sosiale sammenhenger. Vi er med på å forbedre og redde liv hver eneste dag. Vi prøver å kuppe en ny hashtag som vi håper å få med oss flere i bransjen på: #verdensbestejobb

Relaterte saker:
Revolusjonerende kreftmedisin godkjent i Europa

Fikk stor oppmerksomhet på ASCO