BergenBio, Nexstim og Amra er vinnerne av Nordic Star Awards

Publisert 11. september 2015

Mottok prisen under Nordic Life Science Days i Stockholm.

VANT NORDIC STAR AWARDS: Lederne for AMRA (t.v.), BergenBio og Nexstim var tilstede i Stockholm for å motta prisen.

Norske BergenBio, svenske AMRA og finske Nexstim er vinnerne av Nordic Star Awards 2015. Det ble annonsert under siste dag av Nordic Life Science Days i Stockholm i går.

Nordic Star Awards ble etablert i 2013 for å belønne nyskapende, nordiske selskaper innenfor life science.

– Årets vinnere er fremtidsrettet og jobber dedikert for å bringe medisinske fremskritt og innovasjoner til pasientene. Vinnerne er både rollemodeller for andre og gode eksempler på innovasjonskapasiteten som ligger i nordisk life sciende, sa Jonas Ekstrand, direktør i SwedenBio.

Bergenbio ble etablert i 2007 av Bergen Teknologioverføring AS, Unifob AS og forskere fra institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen. Selskapet utvikler nye medisiner som blant annet hindrer spredning av kreft, eller som hindrer kreftceller i å bli motstandsdyktige mot cellegiftbehandling.

– Med fokus på grensesprengende forskning og persontilpasset medisin er BergenBio et ledende eksempel og en Nordisk stjerne, leste Ekstrand fra juryens begrunnelse.

Richard Godfrey, CEO BergenBio, var tilstede i Stockholm. Han fikk spørsmål om hva som har vært nøkkelen til selskapets suksess.

– Å lage nye, innovative legemidler er ikke lett. Det innebærer å finne noe som ingen andre har funnet tidligere. Jeg tror nøkkelen til suksess har vært å ha godt finansierte forskningsmiljøer, som ikke har for mye press på seg til å publisere. Forskerne må få fullføre forskningen fremfor å tenke på publisering, sa han.

Godfrey kunne fortelle at selskapets reise fra laboratoriet til pasienter har vært spennende.

– Innenfor onkologi har man en stor fordel ved at man raskere får mulighet til å teste nye legemidler på pasienter. Det er en følelsesmessig reise å få ta et legemiddel fra laboratoriet og til pasientene. Jeg møtte den første personen som fikk vårt legemiddel. Han hadde ingen andre muligheter da han ble med i vår kliniske studie. Nå, ti måneder senere, tar han fremdeles legemidlet vårt og sykdommen hans er stabil, sa han.

Han kom også med et godt råd til andre selskaper i oppstartsfasen.

– Ha et fokus, hold fokus og bygg videre på lidenskapen!

Også i fjor var et norsk selskap en av prisvinnerne i Stockholm, da var det Lytix Biopharma som sammen med to andre selskaper fikk prisen.