Høie besøkte Curida

Publisert 30. september 2015

For tredje gang på under et halvt år kom en statsråd på besøk hos Curida på Elverum. Denne gangen var det helseminister Bent Høie som ville se hva de ansatte har fått til.

INSPISERTE AMPULLENE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie besøkte denne uken Curida – og fikk se hvordan de produserer smertestillende medisiner. Ordfører Erik Hanstad (t.h.) følger med.

– Norge ligger langt fremme når det gjelder medisinsk forskning. Men der vi har den største utfordringen er å få den medisinske forskningen til også å bli kommersielle produkter. Curida har en veldig høy kompetanse når det gjelder å produsere flytende legemidler. Dette er et område det kommer til å skje mye spennende på fremover, og det at vi har et miljø som har denne kompetansen gjør at vi har enda større muligheter for å gå fra god medisinsk forskning til faktisk produksjon av legemidler, sa Høie.

Helseministeren var på et annet besøk i regionen i går, og benyttet derfor anledningen til å se med egne øyne hva de har fått til hos Curida. Etter et møte med ledelsen ble han vist rundt i fabrikken og fikk se produksjonsarbeidere som kvalitetssikret og pakket ampuller med lokalbedøvende middel.

En fornøyd styreleder Per S. Thoresen var blant dem som tok imot helseministeren og hans delegasjon.

– Curidas visjon er å bli et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon. For å bli det ønsker vi å bistå oppstartsfirmaer med småskalaproduksjon og slik bidra til å få forskningen over i konkrete produkter, og vi ønsker å være leieprodusent for selskaper som allerede har produkter som kan produseres med vårt utstyr. Utstyret ved Folkehelseinstituttet ville også gitt oss en fin start, og bør kunne benyttes i beredskapssammenheng. Vi ser heldigvis at budskapet til Høie er at det er for galt å kaste dette produksjonsutstyret. Det bør heller komme norske pasienter til nytte. Men det haster med en beslutning, ellers forsvinner kompetansen, sier Thoresen.

Også administrerende direktør Leif Rune Skymoen var glad for at statsråden tok turen innom Curida, og for at han helt tydelig var godt kjent med fabrikkens historie, visjon og ambisjoner.

– Vi har hatt tre ministre på besøk på få måneder, i tillegg til øverste ledere for Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Det viser at det vi jobber med har betydning på nasjonalt plan. Vi ser også på det som en bekreftelse på at Norge ønsker å satse på helseindustri og at Curida er en viktig del av denne satsingen, sier Skymoen.

PRESSEOPPBUD: Lokalpressen møtte mannsterke da helseministeren besøkte Elverum denne uken. Nærmest kamera: Styreleder Per Thoresen.

SJEFEN FORKLARTE SJEFEN: Daglig leder ved Curida, Leif Rune Skymoen, forklarte ministeren hvordan anlegget fungerer.

INTERVJUER: Pressen fikk noen minutter til slutt for spørsmål til Bent Høie. Overfor NRK trakk ministeren frem den høye kompetansen hos Curida.