Siv Jensen besøkte Curida

Publisert 4. november 2015

– Det er en veldig god historie dere har – jeg har lest den med stor interesse! Det sa finansminister Siv Jensen da hun besøkte Curida i går.

Hun er den fjerde ministeren dette halvåret som besøker fabrikken på Elverum. Både kommunalminister Jan Tore Sanner, helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg har besøkt dem, før nå finansminister Siv Jensen tok turen. Hun ble invitert av styreleder Per Thoresen da hun besøkte Takeda i Asker tidligere i høst.

Legemiddelmangel og vaksineproduksjon

Finansministeren ble tatt imot av mange av de ansatte, som også er aksjonærer i bedriften. Det vanket vafler og kaffe, og administrerende direktør Leif Rune Skymoen fortalte om noen av utfordringene norsk helseindustri står overfor og takket regjeringen for mange gode tiltak. Han viste også frem forsiden på dagens VG, der det sto om medisinkrise som følge av legemiddelmangel.

– Mange av medisinene som står på denne listen kan vi produsere her, og noen av dem har vi produsert her, fortalte Skymoen. Han minnet også om Curdias ønske om å kunne ta over vaksineproduksjonen som legges ned ved Folkehelseinstituttet i 2017.

– De som produserer ved FHI har enten flyttet produksjonen til utlandet eller er på desperat jakt etter lokaler. Det er snaut to år til det legges ned, så det begynner å brenne. Noen må snart ta en beslutning, sa Skymoen.

Imponert over innsatsen

Finansministeren lovte å sette seg bedre inn i situasjonen ved FHI. Hun mener man må kartlegge utfordringene og sette det opp mot mulighetene. Jensen var også imponert over innsatsen som er gjort på Elverum, der de ansatte har satset sparepengene sine og lagt ned 10 000 dugnadstimer for å redde arbeidsplassen sin.

– Det er en imponerende historie jeg har lest før jeg kom hit i dag. Men det er ikke vanskelig å forstå motivasjonen: å få beholde jobben. Desto bedre er det at dere lykkes. Vi går gjennom en større utfordring i norsk økonomi enn vi har gjort tidligere, og det er helt riktig at vi trenger flere bein å stå på. Det gir oss også flere muligheter som vi må gripe fatt i. Blant annet åpner det seg muligheter for gründere og oppstartsselskaper. Vi satser kraftig på forskning, og jobben fremover er å få kommersialisert forskningen. Bevilgningsmessig gjør vi det nå skritt for skritt, for vi kan ikke ta alt i en jafs, sa Jensen.

Vær stolte!

Skymoen snakket om at det først de siste årene har blitt greit å snakke om helse og industri i samme setning. Siv Jensen har ingen problemer med denne koblingen.

– Koblingen mellom helse og industri er ingenting å skamme seg over. Dere redder jo livet til folk, så det er snarere noe å være stolte av!

Knut Ås fra Elverumsregionens næringsutvikling (ERNU) pekte på mulighetene som ligger i skogen utenfor fabrikklokalene, som kan tas i bruk i medisinsk forskning på samme måte som man gjør med havet utenfor Tromsø.
– Ja, kanskje landbruksministeren er den neste som kommer på besøk. Det fascinerende med dere er at dere har treffpunkter inn mot nesten alle ministrene i regjeringen, sa Jensen.

Finansministerens besøk ble avrundet med en omvisning i fabrikken. Der fikk hun se den spesielle Blow-fill-seal-teknologien og produksjon av sårsalve.

HYGGELIG MØTE: Finansminister Siv Jensen og administrerende direktør i Curida, Leif Rune Skymoen, satte pris på å møte hverandre på Elverum.

VAFLER OG NÆRINGSUTVIKLING: Hjemmelagde vafler med syltetøy sto på menyen da Curidas ansatte og ledelse tok imot finansministeren. Hun fikk også en innføring i utfordringene og mulighetene innen næringsutvikling på legemiddelområdet.

PÅ TV: Siv Jensen intervjues av NRK etter omvisningen i fabrikken. Til venstre Leif Rune Skymoen, til høyre styreleder Per S. Thoresen.

ALLE SAMLET: Noen av de ansatte og ledelsen i Curida, samt ordføreren i Elverum, Erik Hanstad, samlet rundt finansministeren. Siv holder armen rundt navnesøster Siv.

INVITERTE: Det er takket være styreleder Per S. Thoresen at selveste finansministeren tok turen til Elverum.