Stortinget har vedtatt Legemiddelmeldingen

Debatten i Stortinget bar preg av enighet om hovedlinjene i legemiddelpolitikken. Det er bred enighet om de legemiddelpolitiske målsetningene og de viktigste veivalgene fremover.

Publisert 5. februar 2016

Meldingen ble debattert, og ferdig behandlet, i stortinget i går.

Debatten i Stortinget bar preg av enighet om hovedlinjene i legemiddelpolitikken. Det er bred enighet om de legemiddelpolitiske målsetningene og de viktigste veivalgene fremover.

– Det er en styrke at enigheten om meldingen er så bred. Vi i LMI var svært fornøyde med Helse- og omsorgskomiteens innstilling til meldingen. I debatten ble det sagt mye positivt om legemidler som innsatsfaktor i helsetjenesten, og det ble understreket at legemiddelindustrien bør få en større rolle når det gjelder informasjon til pasienter, sier Erling Ulltveit, seniorrådgiver i LMI.

LMIs kommentarer til innstillingen

LMI la spesielt merke til følgende uttalelser fra saksordfører for Legemiddelmeldingen, Høyres Sveinung Stensland:

– En ny målsetting for legemiddelpolitikken er at den skal legge til rette for forskning og innovasjon. Det er flere grunner til at dette er viktig. Kliniske studier gir norske pasienter raskere tilgang på nye legemidler, det gir norske arbeidsplasser og styrker norske fagmiljøer. Ikke minst bidrar det til å styrke legemiddelindustrien i Norge. Vi vedtar i dag at offentlige innkjøpsordninger for legemidler skal bidra til å fremme innovasjon. Komiteen anerkjenner at Norge må bidra for å utvikle nye legemidler. Samtidig har vi et stort potensial for videreutvikling av norsk legemiddelindustri og forskning, sa Stensland.

Dersom du ønsker, kan du se hele debatten på Stortingets hjemmeside.

I tillegg til Legemiddelmeldingen ble også representantforslaget fra Senterpartiet smertestillende, samt reklame for reseptfrie legemidler på tv behandlet i går. Disse sakene ble behandlet samlet.

– Senterpartiet hadde fremmet en rekke kritiske forslag angående reseptfrie smertestillende legemidler og muligheten for TV-reklame for reseptfrie legemidler. Disse forslagene ble nedstemt i går. Vi i LMI er glade for at Stortinget her har valgt en faktabasert tilnærming, og slo fast at forbruket av reseptfrie smertestillende faktisk har gått ned. Som det ble bemerket i debatten er det ikke nødvendig å iverksette tiltak mot noe som ikke er et problem, sier Ulltveit.

Referat fra debatten av Legemiddelmeldingen i Stortinget 4. februar 2015