Felleskatalogen satser digitalt

Publisert 2. mars 2016

Starter utfasing av papirkatalogen fra neste år.

Helt siden 1958 har den trykte utgaven av Felleskatalogen vært et uunnværlig oppslagsverk over legemidler for norske leger. Fra 2017 må alle som vil ha Felleskatalogen i bokform betale for dette, med unntak av sykehusene som fortsatt vil få tilsendt gratiskataloger, men 25% færre kataloger enn det de fikk i 2016.

Bente By Jansen – Felleskatalogen 2016

Bente By Jansen, redaktør i Felleskatalogen, forteller at de ønsker å få flere leger over på de digitale løsningene, da disse støtter bedre opp om Felleskatalogens visjon om riktig legemiddelbruk.

– Vi ønsker at legene skal bruke oppdatert informasjon. Når vi sender ut papirkatalogen er informasjonen som står der allerede 5 måneder gammel, mens de digitale løsningene våre oppdateres jevnlig. Mer enn 1400 tekster endres i løpet av året, og utdatert informasjon kan i verste fall utgjøre en sikkerhetsrisiko for pasientene, sier hun.

Bare siden nyttår er det publisert tekster for 32 nye preparater på Felleskatalogen.no (www.felleskatalogen.no). Disse preparatene finnes ikke i papirkatalogen. By Jansen forteller at de digitale løsningene også har andre viktige funksjoner, for eksempel varsler fra Legemiddelverket, interaksjonsanalyse og instruksjonsvideoer, som ikke er tilgjengelig i boken.

– Vi mener dette er svært nyttige verktøy, og ønsker derfor å få legene over på våre digitale plattformer. Vi mener også at vi har fullverdige backup-løsninger. Nettsiden vår er nedlastbar og vi har offline-apper både for Android- og iPhone- telefoner og lesebrett. Vi kommer også med en offline-app for Windows-telefoner i løpet av året, sier hun.

Fra neste år må derfor alle leger som ønsker papirkatalogen kjøpe denne selv for 249 kroner. Prisen inkluderer både porto og ekspedisjonsgebyrer, og prisen er kostpris. Felleskatalogen tjener ingenting på salget.

Hvorfor får sykehusene fremdeles gratisbøker i 2017?

– Sykehusansatte er i en særstilling når det gjelder tilgang til elektronisk utstyr, og betalingsvilligheten til arbeidsgiver er lav. Vi ønsker å gi sykehusene tid til å finne gode digitale løsninger i årene som kommer, og sykehusene får derfor katalogen tilsendt gratis også i 2017, men et nedjustert antall. Det legges opp til videre nedskalering i 2018, sier By Jansen.

Det er foreløpig ikke tatt noen beslutning på når siste utgave av papirkatalogen vil utgis, men By Jansen håper at løsningen med å ta betalt vil fremskynde prosessen. Hun forteller at den danske papirutgaven forsvant allerede i 2010, og at de i Sverige ga ut siste katalog i fjor.

Faktaboks:
Les mer om bestilling av 2017-katalogen her:
http://www.felleskatalogen.no/medisin/bestilling/

Gratiskataloger er også tilgjengelige for studenter i medisinske fag som trenger papirkatalogen for avvikling av eksamen. Studiestedet kan kontakte Fagbokforlaget på ordre@fagbokforlaget.no for å avtale dette.