Bill Gates: Setter pris på industrien

Publisert 1. juli 2016

Milliardær Bill Gates sier han støtter legemiddelindustriens prising av nye legemidler.

– Dagens prissystem er bedre enn de fleste andre systemer man kan tenke seg. Legemiddelindustrien utretter mirakler og vi trenger at budsjettene deres for forskning og utvikling er solide, sier Gates til nyhetsbyrådet Bloomberg og til Bloomberg TV. Gates er en av verdens rikeste menn, og grunnlegger verdens største transparente humanitære stiftelse Bill & Melinda Gates Foundation.

Fungerer slik det skal
Legemiddelindustriens priser på nye legemidler får hard medfart både i Europa og i USA, og mange mener at legemiddelindustrien tar umoralsk høye priser. Det er Gates uenig i. Med et par unntak, som de fleste er enig i at var upassende, fungerer legemiddelmarkedet slik det skal, mener han.

– Gilead er blitt kritisert for å ta for høy pris for sitt hepatitt C-legemiddel. Men nå har de fått konkurranse fra MSD og AbbVie, noe som presser prisene nedover. Å kunne kurere hepatitt C er fenomenalt, og nå er det flere legemiddelselskaper som konkurrerer både om kvalitet og pris på legemiddelet, sier Gates.

Pose og sekk
Når det gjelder legemiddelpriser i utviklingsland mener Gates lagdelt prising er svaret. Med et slik system er legemidler solgt i lav- og mellominntektsland rimeligere enn legemidler solgt i høyinntektsland. Slik kan de som har mest bidra til at også de som har minst får gode legemidler. Gilead tilbyr slik lagdelt pris dine hepatitt C-legemidler: selskapet samarbeider med godkjente indiske generikaprodusenter som får produsere legemiddelet til langt lavere pris og selge dette i 101 land. I India kan en generikatablett kjøpes for drøyt 40 kroner.

– Lagdelt prising er ofte måten man både kan få økt tilgang til medisiner og samtidig være i stand til å betale for nye mirakler i form av nye medisiner. Vi vil jo gjerne ha begge deler, sier Gates.

Samarbeid gir resultater
Han har også løsningen på hvordan man kan få legemiddelindustrien til å utvikle medisiner mot sykdommer som i hovedsak rammer mennesker i utviklingsland.

– Malariamedisiner er nå prioritert, til tross for at ingen kommer til å tjene penger på det. Vi går nemlig til legemiddelindustrien og spør: «Hei, vi vil sponse noe av denne utviklingen». Og så sponser legemiddelindustrien noe. Vi har fått deres oppmerksomhet, og det er derfor vi nå har en veldig god malariamedisin på trappene, sier Gates.

Han mener samarbeid er nøkkelen.
– Legemiddelselskapene er store bidragsytere til vår stiftelse, sier Bill Gates.

Les saken på Blomberg.com:
Bill Gates Calls U.S. Drug Pricing System ‘Better Than Most’