Ettåring i vekst

Publisert 1. juli 2016

I dag er det ett år siden statsminister Erna Solberg klippet snoren og åpnet Curida på Elverum. Mye har skjedd siden da.

Det var de ansatte som sto bak gjenåpningen av arbeidsplassen sin, etter at japanske Takeda bestemte seg for å legge ned driften. 10 000 dugnadstimer og mye sparepenger gikk med.

– Dette må være et av de flotteste dugnadsløftene vi har sett i norsk næringsliv. Dugnad er noe vi er vant til å ha på idrettsbanen eller i andre fritidsaktiviteter, men å gjøre det også i forhold til næringslivet og arbeidsplassen sin er utrolig bra, sa Solberg under åpningen.

Et innholdsrikt år

Curida ett år i dag: I dag er det ett år siden statsminister Erna Solberg (fra venstre), daglig leder Leif Rune Skymoen og styreleder Per Thoresen markerte åpningen av Curida.

Curida ett år i dag: I dag er det ett år siden statsminister Erna Solberg (fra venstre), daglig leder Leif Rune Skymoen og styreleder Per Thoresen markerte åpningen av Curida.

Ett år har gått, og mye har skjedd. 60 ansatte jobber hver dag for å produsere flytende legemidler på oppdrag fra andre legemiddelfirmaer. Rett før åpningen inngikk Curida avtale med amerikanske AbbVie om produksjon av et av deres legemidler- et lokalanestetikum. Like etter inngikk de avtale med danske Coloplast om å produsere deres sårgel. Rett før jul inngikk de nok en avtale med et stort internasjonalt selskap. Både finansminister Siv Jensen  og helseminister Bent Høie har vært på besøk. Statsminister Erna Solberg sto for selve åpningen og skrev til og med en kronikk i etterkant, med tittelen «Riktig medisin for Norge» (lenke til pdf).

– Nylig var jeg i Elverum, hvor jeg hadde gleden av å åpne legemiddelbedriften Curida. Det var en solskinnsdag på mer enn én måte, ikke bare for Elverum og Innlandet, men for Norges industri, skrev Solberg.

Curida har åpnet kontor i Oslo Cancer Cluster Innovation Park for å kunne være tettere på forskningsmiljøet.

– Vi ønsker en å være en pådriver i å bygge norsk helseindustri. Får vi et effektivt samspill mellom gründerselskapene, produksjonsmiljøene, de internasjonale selskapene og det offentlige, har denne næringen har potensial til å skape 10.000 nye arbeidsplasser. Det trenger norsk økonomi framover, sier daglig leder Leif Rune Skymoen til LMI.

Utfordringer og muligheter

Det har blitt utallige presseoppslag i løpet av dette året, både i lokalpressen og i riksdekkende medier. Men det er ikke bare en dans på roser å ta over sin egen arbeidsplass. Til Østlendingen forteller Skymoen at de har budsjettert med underskudd både i 2015, 2016 og 2017.

– Vi var på budsjett i 2015 og ligger litt foran budsjett i 2016, men mot slutten av 2017 må vi begynne å tjene penger, sier han.

I 2016 vil Curida omsette for 50 millioner kroner og har visjon om å være et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon og en del av norsk legemiddelberedskap.

– Det er i produksjonen arbeidsplassene skapes, så vi må bevare og utvikle produksjonsmiljøene vi har. I dag er vi stolte over det vi har fått til. Vi skal huske at Curida er skapt av de ansatte, og det er deres fortjeneste at det i dag er 60 personer som hver dag går på jobb ved fabrikken vår, sier Skymoen til LMI.

Og på selve jubileumsdagen ble en ny kontrakt kjent. Det norske bioteknologiselskapet PCI Biotech har valgt å produsere sin nye kreftmedisin Amphinex på Elverum.

– Vi har valgt Curida fordi de er en kvalitetsbevisst organisasjon som har lang erfaring med produksjon av sterile legemidler, samtidig som de er konkurransedyktige på pris. At vi er i samme næringsklynge gir i tillegg raske og effektive kommunikasjonslinjer, som er viktig i en tidlig fase med behov for fleksibilitet. Gjennom dette beholder og bygger vi viktig kompetanse i Norge, og det er selvsagt også en stor bonus, sier Per Walday, daglig leder i PCI Biotech.

Dermed er Curida ett steg nærmere visjonen sin om å bli et nasjonalt senter for industrialisering av medisinsk innovasjon.