Slik skal kreftgåten løses

Publisert 14. september 2016

USA har satt i gang et månelandingsprosjekt for å intensivere forskningen på ny kreftbehandling. Norge har noe å bidra med. Det var tema på NRK Urix tirsdag.

USAs president Barack Obama har ambisjoner om at USA skal bli det landet som løser kreftgåten. Han har satt visepresident Jo Biden på saken. Bide leder det amerikanske storprosjektet, der hensikten er å sørge for at samarbeidet mellom forskningsinstitusjoner og kreftsykehus blir mye mer effektivt.

NRK Uriks inviterte nylig en av deltakerne i prosjektet, Jason Paragas, direktør for innovasjon ved Lawrence Livermore National Library, til studio.

– Vi samarbeider med krefteksperter, pasientgrupper og legemiddelindustrien, og bruker avansert databehandling til å utvikle legemidler og behandling, sa Paragas.

Han sa at helsedata er en svært viktig bit av dette, og her har Norge noe å bidra med.

– Norge har forholdt seg til helsedata på en helt annerledes måte. Dere har tenkt på det slik visepresident Biden beskrev det. Hvordan kan vi kombinere disse dataene og treffe beslutninger til det beste for oss? Helseregistrene deres, og det at dere har et offentlig helsevesen, er meget nyttige redskaper. Dessuten har dere forskere og leger i verdensklasse som leverer førsteklasses forskning og behandling. Så det er en meget god kombinasjon, sa Paragas.

Han understreker at vi beveger oss inn i en fremtid der et legemiddel ikke lenger gjelder for en hel pasientgruppe, men for enkeltpasienter. I stedet for å masseprodusere legemidler, så skreddersyr man dem slik at den passer akkurat din type kreft, dine gener og din kropp.

Også Kjetil Widerberg, leder av Oslo Cancer Cluster, understreket Norges fortrinn på feltet.

– Når vi kombinerer forskningen med helsedata og superdatamaskiner, kan vi videreføre kreftforskningen fra dagens nivå til en presisjonsmedisinfremtid, sa han, og pekte på at på samme måte som vi gjorde med oljeindustrien på 70-tallet kan vi jobbe sammen med globale selskaper og institusjoner for å finne ut hvordan vi kan bruke disse fortrinnene på en best mulig måte.

Se innslaget på Urix