Flatlands tøffeste kamp

Publisert 25. oktober 2016

– Jeg må si tusen takk til alle dere som representerer legemiddelindustrien. For uten den hadde jeg aldri vært her i dag, sa Hallvard Flatland til deltakerne på Helseindustrikonferansen.

Flatland var en av landets beste og mest kjente tv-profiler. Han ledet seersuksesser i NRK, TVNorge, TV 2 og TV3. Han var programlederen, underholdningssjefen og mediestifteren som skapte seerrekorder på rekke og rad. Han var garantisten for tv-suksess. Så ble han syk.

På årets Helseindustrikonferanse delte han sin historie, og den var sterk. Mange satt med tårer i øynene, og applausen ble gitt stående.
Flatland ble syk i 2013. Han fikk diagnosen HLH (Hemofagocytisk lymfohistiocytose), som er et svært sjeldent syndrom som angriper alle de friske organene i kroppen. HLH kan være genetisk, eller den kan utløses av andre sykdommer. I Flatlands tilfelle viste det seg at syndromet var utløst av T-cellelymfom, altså en alvorlig form for lymfekreft.

Etter tre måneder i koma, cellegiftkurer og utallige operasjoner var de nærmeste så sikre på å miste ham at de planla begravelsen. Men så skjedde vendepunktet. Legen klarte å oppspore en medisin som stanset blødningene i magen, og Flatland våknet sakte men sikkert.
Deretter ventet en tøff rekonvalesensperiode, der kroppen måtte trenes opp igjen. Den tøffe kampen har lært ham mye, blant annet hva man skal la fare.

– La de små bagatellene flyte forbi. I det store og det hele betyr de ingen verdens ting.