Arendalsuken tirsdag

Publisert 15. august 2017

AbbVie var første medlemsfirma med arrangement i Arendalsuka 2017.

Sammen med Norsk Revmatikerforbund, Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer og Psoriasis- og eksemforbundet arrangerte  de møtet «Ingenting om oss – uten oss. Pasientens helsevesen slik pasientene ser det» Publikum fikk blant annet høre en sterk pasienthistorie fra Camilla Lyngen, og det ble diskutert hvorvidt vi har et pasientens helsevesen i dag. Kristin Ørmen Johnsen fra Høyre fortalte om intensjonen bak innføringen av begrepet, pasientombudet i Oslo og Akershus fortalte om rettighetene norske pasienter har i forhold til medvirkning, og analyseselskapet Kantar TNS presenterte funnene fra undersøkelsen «Pasientens helsevesen slik pasientene ser det».

American Chamber of Commerce in Norway arrangerte dagens andre møte. Flere av de store internasjonale selskapene er medlem her, og temaet for møtet var «Bærekraftig, innovativt helsevesen». Også her ble en undersøkelse fra Kantar TNS presentert; et helsepolitisk barometer. Deretter var det duket for to debatter om blant annet tilgang og pris, samt samarbeid mellom offentlige og private. I debatten deltok blant andre Radforsk, Roche, GSK, Kreftforeningen og AbbVie.

 

FRA HØYRE: Kristin Ørmen Johnsen (H) gjestet både AbbVies møte og AmChams møte senere på dagen.

FERSKE RESULTATER: Vidar Pedersen fra Kantar TNS la frem resultater fra to spørreundersøkelser. Han kunne blant annet fortelle at bare 25 % av pasientene er fornøyde med norsk helsevesen, at helse er det temaet flest er opptatt av i valgkampen og kreft, demens og hjertesykdommer er de tre sykdommene nordmenn er mest redd for å rammes av.

 

PASIENTOMBUD: Anne-Lise Kristensen, pasientombud i Oslo og Akershus, kunne opplyse om at brukerne allerede har en lovfestet rett til å medvirke, og helsetjenesten har en plikt til å involvere brukerne.

REVMATIKERFORBUNDET: Generalsekretær Tone Granaas fra Norsk Revmatikerforbund snakket på vegne av alle de tre medvirkende pasientorganisasjonene. – Helseministeren har dessverre ikke pasientene med seg, for det er en stund til vi kan si at vi har pasientens helsevesen, sa hun.

AMCHAM: Direktør Jason Turflinger i AmChamNorway åpnet møtet om bærekraftig og innovativt helsevesen, og ledet to debatter.

PANEL1: AmCham hadde to paneldebatter. Først ut var Steinar Thoresen, medisinsk direktør i AbbVie, Lise Askvik, leder av Helsepartiet, Kristin Ørmen Johnsen (H), Line Walen i Roche, og Vidar Pedersen i Kantar TNS.

PANEL2: Det andre panelet besto av Jónas Einarsson i Radforsk, Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen, Kristin Ørmen Johnsen (H) og Christian Probst i GSK.