– Ventetiden skaper et monster, det todelte helsevesenet

Publisert 29. august 2017

I går gikk flere hundre nordmenn i tog mot den lange behandlingstiden av nye kreftmedisiner.

Pasienter dør mens politikere og byråkrater somler. Det var budskapet da et samlet kreft-Norge demonstrerte mot den urimelige lange tiden det tar å få godkjent nye, gode og livreddende kreftmedisiner i Norge, i går. Finn Helge Quist er pårørende og mannen bak demonstrasjonen. Han mener ventetiden skaper et monster.

– Pasienter dør mens de venter. Det er uakseptabelt. Det kan gå 2-3 år fra EU godkjenner legemidler til våre sykehus tar dem i bruk, men så fort de er godkjent i EU kan private sykehus i Norge ta dem i bruk. Da gar vi kapt et monster vi ikke vil ha: de med tykk lommebok kan gå og kjøpe den beste behandlingen, resten av oss må vente. Og mange har dødd mens vi venter, sa han foran Stortinget i går.

Les flere saker fra demonstrasjonen:

Hundrevis av kreftsyke samlet seg i kampen for nye medisiner
– Denne demonstrasjonen viser at det norske folk er opptatt av at Norge skal ha et helsevesen i verdensklasse. Slik systemet er i dag dør pasienter i ventetiden som oppstår mellom en godkjenning av et legemiddel i EU og bruk på norske sykehus. Det er ikke godt nok, og vi er nødt til å se på løsninger sammen, til det beste for norske pasienter, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i Legemiddelindustrien til TV 2.

Les hele saken.

Kreftsyke demonstrerte
Kreftsyke demonstrerte i dag mot lang behandlingstid av nye medisiner. Folk dør mens politikerne somler, var budskapet fra initiativtakeren til Dagsrevyen.

Se hele saken (innslaget kommer 3:55 minutter inn i sendingen).

Kreftpasienter demonstrerer for å få medisin
– Den tiden det tar fra EU godkjenner et medikament, og frem til det samme medikamentet blir godkjent på norske sykehus er urimelig lang. Den kan være opptil to og et halvt år, og i den perioden er det desverre mange som dør, sier Finn Helge Quist til VG.

Les hele saken.

Leger blir fortvilet når de må si nei til medisiner som kan hjelpe
– Jeg har mistet pasienter mens de venter på å få medisinen de trenger godkjent. Jeg blir oppgitt og sint. Det kommer en sorgprosess etter å ha stått i en slik situasjon, sier Andreas Stensvold til Aftenposten.

Les hele saken.

Kreftsyke i demonstrasjon mot politisk sommel
Kreftsyke og støttespillere samlet seg til en upolitisk aksjon foran Stortinget for å be politikere sørge for at nye kreftbehandlinger tilbys raskere i Norge, skriver abc-nyheter.

Les hele saken.

– Tar for lang tid før nye kreftmedisiner er tilgjengelig i Norge
– Det tar for lang tid før norske kreftpasienter får tilgang til nye medisiner, mener assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, til P4.

Hør hele saken.