Høie svarer Kjerkol om «unntaksordningen»

Publisert 25. oktober 2017

Skriftlig spørsmål fra Ingvild Kjerkol (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:59 (2017-2018)
Innlevert: 16.10.2017
Sendt: 17.10.2017
Besvart: 24.10.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Spørsmål

Ingvild Kjerkol (A): VG sin oversikt viser stor variasjon mellom de fire helseregionene i bruk av unntaksbestemmelsen som regulerer hvordan nye legemidler til pasienter, i påvente av endelig beslutning om å gjøre behandlingen tilgjengelig i landets sykehus.
Hva vil helseministeren gjøre for å finne årsaken til denne variasjonen, og hvordan vil han sikre mest mulig lik praksis av denne bestemmelsen ved alle landet sykehus og for alle landets pasienter?

Begrunnelse

VG nett viser i en artikkel 15. oktober at det forekommer store variasjoner mellom helseregionene når det gjelder bruk av den såkalte unntaksbestemmelsen. Unntaksbestemmelsen gjelder for bruk av nye legemidler som enda ikke er behandlet i beslutningsforum. Beslutningsforum avgjør hvilke nye legemidler spesialisthelsetjenesten skal kunne gi pasienter ved alle landet sykehus.

Svar

Bent Høie: Et av målene med system for Nye metoder er å sikre likeverdig tilgang til nye metoder på tvers av helseregionene. Derfor stilte departementet allerede ved opprettelsen av systemet krav til de regionale helseforetakene om å etablere en enhetlig og kunnskapsbasert praksis for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten. Dette målet står fast og departementet forutsetter at de regionale helseforetakene legger til rette for dette.

Når et legemiddel er meldt inn i system for Nye metoder gjelder i utgangspunktet regelen om at metoder under vurdering ikke skal tas i bruk for nye pasienter, mens de pasienter som er under behandling får fortsette med behandlingen.

De regionale helseforetakene kan velge å gi unntak fra denne praksisen for hele pasientgruppen, eller enkeltpasienter, og har derfor innført en unntaksordning. Prosedyrene for unntaksordningen ble besluttet av fagdirektørene i de regionale helseforetakene og formidlet ut i spesialisthelsetjenesten i oktober 2015, disse ligger på systemets hjemmesider:

Jeg er opptatt av at unntaksordningen praktiseres likt i hele landet og fungerer etter formålet. Det er de regionale helseforetakene som har ansvar for å forvalte, følge opp og utvikle system for Nye Metoder, og dermed også unntaksordningen.

Jeg sendte derfor i august i år et særskilt oppdrag til de regionale helseforetakene om at de skal igangsette et arbeid for å sikre at unntakene blir kjent og praktiseres likt i hele landet. En bedre dokumentasjon av bruken av unntaksordningen i helseforetakene vil også gi de regionale helseforetakene som ansvarlige for praktisering av denne ordningen viktig informasjon om dagens praktisering som grunnlag for det oppdraget som er gitt.

Les spørsmålet og Helseministerens svar på stortinget.no