Spennende utvikling på kols-området

Publisert 15. november 2017

– I mine år i legemiddelindustrien har jeg blitt kjent med leger og helsepersonell som behandler astma og kols, og jeg har sett hvor stor behandlingsutviklingen har vært.

Det sier Ola Grønningen. Han er sivilingeniør med spesialområde teknisk biokjemi (det man i dag kaller bioteknologi) og har jobbet i GSK siden 1981. De fleste av disse årene har han jobbet som produktsjef/fagsjef.

– Jeg synes jobben blir mer og mer spennende etterhvert som jeg lærer mer. Kols var først ansett som en irreversibel sykdom, men ble etter hvert betraktet som en delvis reversibel sykdom. Studier har vist at kols ikke er kols, men består av flere ulike fenotyper, som emfysem, astma-kols overlap, og kols med hyppige forverrelser. Med dette vil behandlingen også måtte tilpasses ulike uttrykksformer av sykdommen. Dette er det viktig å kjenne til, slik at alle kolspasienter kan få optimalisert behandlingen og dermed få best mulig livskvalitet, sier Grønningen.

Om GSK

GlaxoSmithKline(GSK) er et av verdens største forskningsbaserte legemiddelfirmaer. De startet sin virksomhet i 2001 etter sammenslåingen av GlaxoWellcome plc og Smithkline Beecham plc, men deres kombinerte historier går helt tilbake til 1715 da Plough Court Pharmacy ble grunnlagt i London av Silvanus Bevan. Globalt har GSK over 100 000 ansatte i over 150 land, med hovedkontor i London. I Norge jobber ca. 80 ansatte.
I 2016 investerte GSK totalt ca. 42 milliarder kroner i utvikling av nye medisiner, vaksiner og handelsvarer. De har særlig fokus på lungemedisin, HIV-legemidler og vaksiner, og har mellom 20 30 nye potensielle produkter i sin pipeline. De har dessuten 14 potensielle vaksiner under utvikling, mot en rekke sykdommer.
GSK er, på tvers av bransjer, blitt kåret som #1 på magasinet FORTUNE sin liste over firma som endrer verden til det bedre. Det skyldes blant annet at GSK jobber systematisk med å kombinere lønnsomhet med samfunnsansvar. De har blant annet frigitt patenter i utviklingsland og søker ikke lenger patent i utviklingsland, utviklet verdens første vaksine mot malaria og bidratt i utviklingen av ebola-vaksine, innført en prispolitikk hvor medisiner og vaksiner prises basert på kjøpekraft, de reinvesterer 20 % av eventuelt overskudd inn i lokal infrastruktur, spesielt lokal kompetanseoppbygging. De har etablert et samarbeid med Redd Barna, hvor GSKs vitenskapelige kompetanse og globale nettverk kombineres med Redd Barnas lokalkompetanse, de har inngått en avtale med myndighetene i Botswana, hvor de tilbyr de nyeste hiv-medisinene til alle hiv-pasienter i landet, de har blitt rangert som nr. 1 på «Access to Medicine Index» siden lanseringen av indexen i 2008, og de var det første legemiddelselskapet som forpliktet seg til full åpenhet om alle kliniske studierapporter (Alltrials). Også på miljøsiden tar selskapet ansvar, og har blant annet mål om å være karbonnøytrale innen 2050 – og å halvere mengden avfall innen 2020.