Legemiddelnyheter i revidert budsjett

Publisert 15. mai 2018

Regjeringen har i dag lagt frem revidert nasjonalbudsjett, og her er de viktigste endringene på legemiddelfeltet.

Vaksiner

Det foreslås bevilgningsøkninger på vaksinefeltet:

  • 0,8 millioner til gratis vaksine mot meslinger og rubella (MMR-vaksine) til personer som ikke er vaksinert i barnevaksinasjonsprogrammet
  • 5,5 millioner kroner til oppbygging av beredskapslager mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio (dTP-IPV)
  • Økning i bestillingsfullmakten knyttet til vaksiner fra 260 millioner til 580 millioner, slik at Folkehelseinstituttet kan inngå juridiske avtaler som sikrer nødvendig vaksineforsyning og beredskapsvaksine.

Les mer om vaksinebevilgningene på s. 100-101

Delvis reversering av overføring legemidler

Finansieringsansvaret for astmalegemidlene som er vedtatt overført fra Folketrygden (blåresept) til de regionale helseforetakene i 2018, foreslås reversert. Det skyldes at legemidlet Xolair i hovedsak benyttes utenfor spesialisthelsetjenesten. Etter hva LMI kjenner til er det første gang en slik reversering av finansieringsvedtak mellom folketrygd og helseforetak finner sted.

Overføring av legemidler til regionale helseforetak

I tillegg til det som foreslås bevilget, varsler regjeringen at det legges opp til at finansieringsansvaret for legemidler til behandling av sjeldne sykdommer og legemidler som brukes av små pasientgrupper overføres fra Folketrygden (blåresept) til de regionale helseforetakene fra 2019. Dette varsles nå, slik at helseforetakene får tilstrekkelig tid til å forberede seg til overføringen. Selve bevilgningen knyttet til dette vil komme i statsbudsjettet for 2019. I tillegg varsler regjeringen det den kaller en  «fortsatt opprydding i terapiområder som blant annet multippel sklerose».

Les mer om finansieringsoverføringer på s. 117 

Utgifter til blåresept

Innføring av generisk bytte for inhalasjonspulvere anslås å gi 24 mill. kroner i reduserte utgifter for Folketrygden i 2018. En generell reduksjon i forbruk av blåreseptlegemidler på 332,2 millioner kroner som følge av utgiftsutviklingen. Vi bruker altså mindre blåreseptmedisin enn forutsatt

Les mer om utgiftsutviklingen på s 113