– Vi ønsker alle å få flere kliniske studier til Norge

Publisert 4. juni 2018

LMIs Katrine Bryne holdt innlegg under Sykehuset i Østfold sitt forskningsseminar.

I forrige uke arrangerte sykehuset i Østfold «Forskningsdagene 2018». Til arrangementet var Katrine Bryne i LMI invitert inn for å fortelle om muligheter og fordeler med kliniske studier og samarbeid med sykehuset.

– Det godkjennes omkring 4000 nye kliniske studier i Europa hvert år. Norge hadde i underkant av 80 nye innmeldte kliniske studier i 2017. Vi må klare å tiltrekke oss en større del av studiene i Europa.

Sykehuset i Østfold er et av sykehusene som deltar i studier med industrien, og de har planer om å bygge en egen klinisk forskningsenhet for å kunne gjennomføre enda flere kliniske studier. Det siste halvåret har sykehuset også samarbeidet tett med LMI for å få mer kunnskap om hva legemiddelindustrien krever av et sykehus for å velge det som site.

– Det skjer mye på dette feltet, og det er stor politisk vilje til å øke antallet kliniske studier. NorCRIN holder på med en egen arbeidspakke om samarbeid med industrien, det foregår en styrking av utprøvingsenhetene, vi har fått oversikt over alle pågående kliniske studier på helsenorge.no – selv om denne ikke alltid er fullstendig. I tillegg jobbes det med en stortingsmelding om helsenæringen der kliniske studier og helsedata vil stå sentralt og det kommer det en egen handlingsplan for kliniske studier, sa Bryne.

Med alle tiltakene og føringene som har kommet, skulle man tro at antallet kliniske studier har økt, men kurven viser at antallet har gått noe ned, ikke økt.

– Sammenligner vi oss med Norden så ligger vi bak de andre landene. I fjor publiserte Menon Economics en rapport om verdien av industrifinansierte kliniske studier. Denne viser at det største hinderet for å gjennomføre studier er ressursmangel. Helsepersonell ønsker å gjøre kliniske studier, men de mangler tid. Ildsjeler rundt omkring på sykehusene prøver å gjennomføre flere studier, men det er ikke lett i den kliniske hverdagen. Vi må fortsette å ha god samhandling, og LMI mener at kliniske studier må bli en del av pasientbehandlingen. Det trengs dedikerte ressurser til miljøene for klinisk utprøving sa Bryne.