I dag gikk Ultimovacs på børsen

Kreftvaksineselskapet Ultimovacs har hentet inn 370 millioner kroner og ble notert på Oslo Børs i dag, mandag 3. juni.

Publisert 3. juni 2019

Klokka 09:00 i dag fikk Ultimovacs æren av å åpne Oslo Børs ved å ringe i den berømte bjella.

– Det var en lettelse å komme på børs, og det var en veldig hyggelig seremoni! Finansdirektøren vår, Hans Vassgård Eid, ringte i bjella, mens jeg og flere kolleger og styremedlemmer sto ved siden av, forteller en fornøyd Øyvind Arnesen, daglig leder i Ultimovacs, til LMI.


Finansdirektør i Ultimovacs, Hans Vassgård Eid, ringer stolt i bjella, med Øyvind Arnesen (til høyre for Eid) og andre ansatte og styremedlemmer som fornøyde tilskuere. Foto Thomas Brun/NTB

Stor investorinteresse betyr føflekkreftstudie

Investorer har vist stor interesse for Ultimovacs ved noteringen på Oslo Børs, og emisjonen ble overtegnet. Store norske og internasjonale institusjonelle investorer – inkludert spesialiserte helsefond – er kommet inn som nye aksjonærer i selskapet, skriver Ultimovacs i en pressemelding.

– Dette betyr at vi har fått finansiert vår utviklingsplan, som i hovedsak inneholder en større klinisk studie for å dokumentere behandlingseffekten av vaksinen vår, UV1. Der vil vaksinen kombineres med annen immunterapi; ipilimumab og nivolumab, i pasienter med føflekkreft. Studien skal foregå ved rundt 30 sykehus i Norge, Europa, USA og muligens Australia, forteller Arnesen.

Øyvind Arnesen. Foto Charlotte Sverdrup.

UV1 er en peptid-basert vaksine som skaper en spesifikk T-cellerespons mot det universelle kreftantigenet telomerase. Telomerase er uttrykt i kreftceller i 85-90% av alle krefttyper. Kreftvaksinen UV1 har derfor potensial til å kunne ha effekt for pasienter i de fleste krefttyper.

Venter svar i 2022

Tre mindre kliniske studier er allerede gjennomført ved Radiumhospitalet i pasienter med lungekreft, prostatakreft og føflekkreft. Disse har vist at vaksinen er trygg i bruk, og har også vist positive signaler om klinisk nytte. Ultimovacs gjennomfører også en ny klinisk studie i USA for pasienter med føflekkreft, hvor kreftvaksinen kombineres med immunterapien pembrolizumab.

Disse studiene danner til sammen grunnlaget for oppstart av den store randomiserte studien i føflekkreft. Her skal 77 pasienter få standardbehandling med immunterapiene ipilimumab og nivolumab, mens 77 andre pasienter skal få de to immunterapiene i tillegg til vaksinen. Oppstart er planlagt i første kvartal 2020 og studien forventes å være sluttført i andre halvdel av 2022.

Mulig monoterapi?

– Hvis resultatene er gode nok kan vi søke om midlertidig registrering av vaksinen på det grunnlaget. Dersom det viser seg at vaksinen er effektiv i kombinasjon med immunterapi kan det bli aktuelt å prøve den ut i monoterapi – da i så tidlig forløp av kreftsykdommen at det grenser mot forebygging. Men det er et langsiktig perspektiv, og avhenger altså av resultatene av studien vi nå går i gang med, sier Arnesen.

Ultimovacs har 19 ansatte og holder til i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark ved Radiumhospitalet i Oslo og i Uppsala i Sverige. Foreløpig klarer selskapet å gjennomføre oppgavene som kreves med staben de har, men Arnesen utelukker ikke at det kan bli aktuelt å oppbemanne etter hvert.

Du kan lese mer om selskapets børsnotering blant annet på E24: Ultimovacs-sjefen om avgjørende millioner: – Vi traff bra