De viktige produksjonsbedriftene

Kun 12 av LMIs 62 medlemsbedrifter er produksjonsbedrifter, men disse sysselsetter nesten 3000 av bransjens 4000 ansatte, og står for det meste av legemiddelindustriens eksportinntekter til Norge.

Publisert 7. juni 2019

– Glemmer vi produksjon, kommer vi ikke til å klare å bygge en helseindustri i Norge, sa Leif Rune Skymoen da han oppsummerte Produksjonsdagen 2019.

Leif Rune Skymoen fra Curida

Produksjonsdagen arrangeres av Norges Farmaceutiske Forening og LMI, og for tredje år på rad var auditoriet på OCCI fullt av tilhørere som ville høre mer om alt det spennene som rører seg innen legemiddelproduksjon i Norge. Fem av produksjonsbedriftene; Takeda, Pharmaq, Vistin Pharma, Oncoinvent og BASF (tidligere Pronova), var invitert for å fortelle litt om hva de jobber med. I tillegg fortalte Sykehusapotekene om sin apotekproduksjon.

Fabrikker fra nord til sør

Takeda har 145 ansatte ved sin fabrikk i Asker, der de produserer kalsiumtabletter til pasienter med benskjørhet. Pharmaq har rundt 100 ansatte ved sitt hovedkontor og produksjonsanlegg i Overhalla i Trøndelag og ved sitt avdelingskontor i Oslo. De produserer vaksiner og terapeutiske produkter for oppdrettsfisk. Vistin Pharma har 80 ansatte ved sin fabrikk utenfor Kragerø, der de produserer over 3000 tonn metformin hvert år. Oncoinvent er et norsk oppstartsselskap med 19 ansatte, som holder til i Nydalen i Oslo. Der utvikler de et radioaktivt produkt til bruk i kreftbehandling. Og BASF, som tidligere het Pronova, har 145 ansatte ved sin fabrikk i Sandefjord, der de produserer store mengder fiskeolje til verdensmarkedet. De har også 50 ansatte ved sin FoU-avdeling i Oslo.

I tillegg til bedriftene som gjestet Produksjonsdagen i år, har også LMI produksjonsbedrifter som GE Healthcare (Oslo og Lindesnes), Fresenius Kabi (Halden), ThermoFisher (Lillestrøm), Curida (Elverum) og Syklotronsenteret (Oslo). I tillegg produserer Institutt for Energiteknikk (IFE) radioaktive legemidler for Bayer og Nordic Nanovector, og Catapult Lifescience tilbyr pilotproduksjon for selskaper i tidlig fase. Til sammen eksporterte legemiddelindustrien legemidler og diagnostikk for rundt 18 milliarder kroner i 2018.

Legemiddelproduksjon finnes i stor skala, og i liten skala. Kalsiumtablettene til Takeda (som da var Nycomed) ble først produsert i en Kenwood kjøkkenmaskin på 1980-tallet, fortalte fabrikksjef Bjørn Lie. Sykehusapotekene i Helse Sør-Øst driver litt på samme måten i dag, kunne kvalitetslederen fortelle.

– Vi har ingen fancy 1000-liters tanker, men vi har blant annet en stikkpillemaskin, en morter og et bittelite råvarelager i et skap, sa Espen Gleditsch i Sykehusapotekene.

Espen Gleditsch fra Sykehusapotekene.

De er rundt 100 ansatte og de fleste jobber med pasienttilpasset produksjon av blant annet stikkpiller, miksturer, salver, kremer og dentalvæsker.

Norge må satse på produksjon

Inven2 er et innovasjonsselskap som jobber med kommersialisering av forskning – de bygger bro mellom forskning og fremtidens industri med mål om å bygge nytt næringsliv i Norge. Administrerende direktør Ole Kristian Hjelstuen stilte spørsmålet om norske myndigheter er villige til å ta risikoen med å støtte produksjonsbedrifter.

– Dere som jobber med legemiddelproduksjon utgjør en viktig kompetanse for Norge. Ja, vi ønsker arbeidsplasser, ja, vi ønsker produksjon. Men er Norge villige til å ta risikoen? Skal helsenæringen vokse må politikerne ta litt risiko – gjøre mer enn å bare støtte en katapult her og en katapult der, sa Hjelstuen.

Ole Kristian Hjelstuen fra Inven2

Leif Rune Skymoen fra Curida oppsummerte produksjonsdagen, og kunne stolt fortelle at ved Curidas fabrikk på Elverum har de nå passert 100 ansatte.

– Det skjer mye positivt politisk for legemiddelindustrien i Norge, men det tar lang tid å snu det store skipet. Norge trenger 300 000 nye arbeidsplasser innen 2030 for å kunne opprettholde velferdsstaten. Vi må doble eksporten innen 2040. Vårt bidrag: en helseindustri i vekst – med et enormt potensiale. Produksjonsbedriftene får står for størstedelen av eksporten og arbeidsplassene. Vi må tiltrekke oss kunder og investeringer internasjonalt, holde verdiskapingen i Norge, og få politisk velvilje omsatt til reelle tiltak som gir uttelling. Skal vi få en ordentlig stor industri som sysselsetter mange, må vi ha en betydelig produksjon i Norge. LMIs medlemsbedrifter sysselsetter 4000 personer. Av de jobber nesten 3000 i de ganske få produksjonsbedriftene. Det sier noe om hvem som skaper arbeidsplassene. Av eksportinntektene kommer 80-90% fra selskapene som har produksjon i Norge. Glemmer vi produksjon, kommer vi ikke til å klare å bygge en industri i Norge. Det må blant annet gjøres noe med virkemidlene vi har; de er mer rettet mot de som har en god produktide enn mot de som faktisk kan utvikle disse produktene, sa Skymoen.

Nestleder i Faraceutene, Ørjan Leiknes Apeland, ledet Produksjonsdagen med glimt i øyet i år som i fjor, og sendte deltakerne ut i sommerkvelden med et godt budskap:

– Gå derfor ut og snakk varmt om det dere jobber med.

Les også sak i Farmatid:

Produserer farmasøytiske suksesser mot strømmen