Forskningsoversikt koronaviruset

Den pågående pandemien til sars-CoV-2-viruset som forårsaker covid-19-sykdommen, har utløst store globale tiltak i medisinsk forskning og utvikling.

Publisert 1. oktober 2020

Saken ble først publisert på LIF.se.

Oppdatert 12. februar 2021.

Aldri før har så mange prosjekter blitt startet så raskt for å produsere vaksiner som kan beskytte mot infeksjon, og legemidler som kan behandle de smittede som er alvorlig syke. LIF Sverige har utarbeidet et situasjonsbilde av hvordan det står til med forskning og utvikling på området for øyeblikket, med eksempler noen av de mest kjente prosjektene.

Sikkerhet

Globalt er over 200 vaksinekandidater mot covid-19 nå under utvikling. Av disse er 47 i den såkalte kliniske fasen, noe som betyr at de blir testet på mennesker. At det nå er så mange vaksinekandidater under utvikling, og at alle er lansert etter årsskiftet, skyldes at akademia, legemiddelindustrien og ansvarlige myndigheter i fellesskap har prioritert denne vaksineforskningen. Det at den kan lanseres til markedet så fort skyldes samarbeid, ikke snarveier.

Utvikling av vaksiner mot SARS-CoV-2

Ifølge WHO er det mer enn 200 forskningsprosjekter for utvikling av vaksiner mot SARS-CoV-2, og antall kliniske studier øker stadig. Noen er basert på vaksiner utviklet mot andre lignende koronavirusinfeksjoner, mens andre er helt nye. Eksempler på pågående vaksineprosjekter:

Vaksiner godkjent av European Medicines Agency (EMA):

AstraZeneca og University of Oxford

AstraZeneca og University of Oxfords vaksine ble godkjent av EU i slutten av januar. Vaksinen, Covid-19 vaksine AstraZeneca, bruker et ikke-sykdomsfremkallende forkjølelsesvirus som bærer av genetisk materiale. Vaksinen gis i to standarddoser med intervaller på 4 til 12 uker, på hvilket tidspunkt EMA, European Medicines Agency, anslår at vaksinens beskyttende effekt mot symptomatisk covid-19 er omtrent 60 prosent. De fleste av de som er inkludert i studiene er mellom 18 og 55 år. Hvor godt vaksinen beskytter mennesker over 55 år kan derfor ikke sies ennå. Gitt at immunresponsen også er synlig hos eldre, antar EMA at den også vil fungere i den gruppen, men inntil nye data har blitt overlatt til medlemsstatene for å bestemme eventuelle begrensninger. Resultatene fra flere studier er på vei, og nylig har University of Oxford rapportert data som taler for 76 prosent beskyttelse mot symptomatisk infeksjon og en 67 prosent reduksjon i risikoen for å bli smittet og smitte andre.

Moderna

Modernas  covid-19-vaksinen er basert på samme tekniske plattform som den tidligere godkjente Comirnaty fra Pfizer / BioNtech, dvs. er en mRNA-vaksine. De kliniske studiene, med rundt 30 000 deltakere, har vist en 94 prosent beskyttelse mot covid-19 sykdom. Vaksinen ble godkjent av EMA 6. januar 2021.

Pfizer og BioNTech

Pfizer og BioNTech har samarbeidet om å utvikle en vaksinekandidat basert på mRNA-teknologi. De kliniske studiene startet i april 2020 og studien av Pfizer / BioNTechs RNA-vaksine, presentert i New England Journal of Medicine, inkluderte mer enn 45 000 mennesker over 16 år randomisert til to injeksjoner med enten vaksinen eller placebo, med tre ukers mellomrom … I overkant av 40 prosent av deltakerne i studien var over 55 år. Resultatene viser at effekten mot symptomatisk covid-19 var 95 prosent. Etter den andre av to injeksjoner ble covid-19 bekreftet hos 8 av de som fikk vaksinen, sammenlignet med 162 i placebogruppen, minst en uke etter den andre dosen. Vaksinen ser også ut til å beskytte mot alvorlig sykdom. Totalt ti tilfeller av alvorlig covid-19 ble sett i studien, hvorav den ene var i gruppen som fikk vaksinen. Vaksinen ble godkjent av EMA 21. desember.

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson sin vaksine Covid-19 Vaccine Janssen, dokumentasjon på godkjenningstidspunktet viste en beskyttelse på  67 prosent 14 dager etter vaksinerin. Studier viser at man kan klare seg med en dose, selv om både en og to doser vil bli testet. Selskapet føler seg trygg med sin vaksine, som i dyreforsøk har vist en «robust» antistoffrespons som forhindrer sykdomsutvikling og beskytter mot virusinfeksjon i lungene

Vaksinekandidater hvor testing på mennesker har begynt (klinisk utprøving):

Spermidin

Spermidin er et medikament som forbedrer celleautofagi. Stoffet finnes naturlig i ribosomene og ble først isolert fra sædceller, derav navnet. Spermidin er viktig for å vaske bort «rusk» i cellen og synkroniserer en rekke biologiske prosesser og optimaliserer effekten av T-cellefunksjon. Testene begynner nå å evaluere om det kan forsterke effekten når eldre blir vaksinert ettersom de får en gradvis forverring av autofagen med økende alder.

Marx Planck Institute og Serum Institute of India

Marx Planck Institute og Serum Institute of India har i fellesskap gjennomført to fase III-studier i Tyskland for å teste om en vaksine som opprinnelig ble utviklet for TB, kan redusere lungeskader hos koronasmittede pasienter. Resultatene er positive, og det er derfor det håpes at denne TB-vaksinen kan godkjennes for bruk i India. Studien ble utført på 1200 ansatte i helsetjenester og 2200 høyrisikopasienter.

Novavax

Novavax har tidligere utviklet en vaksine mot en koronavirusepidemi (mers i 2012) og tar nå denne kunnskapen videre for å utvikle en vaksine mot covid-19. Nylig ble resultatene av fase I/II-studier på deres rekombinante koronavinvaksine (NVX-CoV2373) rapportert. De var i stand til å måle en sterk IgG-respons, mer uttalt enn etter infeksjonen, og også en koronaspesifikk T-cellerespons. Ingen alvorlige bivirkninger ble oppdaget, og Novavax fortsetter nå med en stor sentral studie med håp om å kunne sende inn en reguleringssøknad i desember 2020.

Osaka City University

Osaka City University er det første i Japan som starter klinisk testing av DNA-vaksinen. Vaksinen er et genetisk konstruert DNA som retter seg mot det såkalte piggproteinet på overflaten av celler.

GSK og Clove Pharmaceuticals

GSK har i samarbeid med det kinesiske selskapet Clove Pharmaceuticals startet kliniske studier på en adjuvans covid-19-vaksine. De kombinerer en covid-19 S-Trimer (SCB-2019) vaksine fra Clove med et adjuvanssystem fra GSK, noe som reduserer behovet for mengden protein som kreves for hver vaksinedose.

Genexine og Binex

Sør-koreansk Genexine har i samarbeid med Binex startet den kliniske utviklingsfasen av sin DNA-baserte covid-19-vaksine. Det kliniske programmet vil delvis bli implementert i Indonesia.

Anhui Zhifei Longcom Pharmaceutical

Anhui Zhifei Longcom Pharmaceutical har startet den kliniske fasen for å dokumentere selskapets adjuvans rekombinante covid-19 vaksine. Studiene vil bli utført i Kina.

Wuhan Institute of Biological Products

Wuhan Institute of Biological Products har rapportert en fase I / II randomisert placebokontrollert vaksinestudie med inaktiverte coronavirus. Vaksinen ble utviklet fra cellelinjen som ble utviklet i 1962 fra nyreepitel fra aper i Afrika og som siden har blitt brukt i et stort antall forskningsprosjekter (Vero-celler).

Resultatene er presentert fra den pågående fase I/II-studien, og vaksinen sies å være trygg og uten alvorlige bivirkninger. Av pasientene som fikk to doser, hadde 100 prosent utviklet nøytraliserende antistoffer etter 28 dager.

AnGes

AnGes, et japansk forskningsselskap i Osaka, vil starte kliniske studier 30. juni med sin DNA-baserte koronavaksine, med håp om et godkjent produkt innen utgangen av året. De gode resultatene fra prekliniske dyrestudier betyr at det kliniske programmet startes tidligere enn planlagt.

Shenzhen People Hospital

Shenzhen People Hospital i Kina har startet kliniske studier på en APC-vaksine og forventer å inkludere 100 pasienter i fase I-programmet. Vaksinen skal utløse kroppens immunrespons ved hjelp av “antigenpresenterende celler” (APC) som er flinke til å plukke opp cellerester / antigen fra virus.

Shenzhen People Hospital i Kina har også startet både en fase I og en fase II-studie for å utvikle en LV-SMENP-DC-vaksine. Vaksinen er en vektorbasert lentivirus-vaksine, som betyr at lentivirus som har blitt «tømt» for eget genetisk materiale blir fremstilt med spesifikke antigene komponenter fra SARS-CoV-2 genomet. Vaksinen inneholder modifiserte dendrittiske (DC) og T-celler.

Sinovac

Sinovac, et kinesisk bioteknologiselskap, er godkjent for en klinisk fase III-studie av sin inaktiverte SARS-CoV-2-vaksine. Av alle de rundt 70 pågående prosjektene er det foreløpig bare to som er basert på det ”gamle” prinsippet – å utvikle inaktiverte/svekkede virus som vil utløse immunforsvaret uten å gi alvorlige sykdomssymptomer.

CanSino Biologics

CanSino Biologics, et kinesisk farmasøytisk selskap, gjennomfører for tiden fase II-studier på en rekombinant koronavaksine. Tidlige resultater fra CanSinos rekombinante vektorvaksine Ad5-vCoV viste moderate symptomer på feber, muskelsmerter og utmattelse som forsvant innen to dager. Ingen alvorlige bivirkninger ble notert blant de 108 deltakerne. Nøytraliserende antistoffer økte signifikant målt på dag 14 og 28 etter injeksjon, og også spesifikt økte T-celleresponser (CD4 og CD8 T-celler) betydelig på dag 14 etter vaksinasjon. Resultatet er litt vanskelig å fortelle da 51 prosent av deltakerne hadde antistoffer mot adenovirus, som ble valgt som vektor for vaksinen, de hadde en dårligere immunologisk respons som de eldste deltakerne.

University of Melbourne

University of Melbourne har lansert en klinisk studie av BCG-vaksinen (bacillus Calmette-Guerin) mot tuberkulose, som har eksistert i nesten 100 år og årlig injiserer 130 millioner nyfødte over hele verden mot tuberkulose i land der sykdommen fortsatt er utbredt. Gjennom årene har det blitt lært at BCG utløser et generelt immunsystem og derfor har blitt brukt i mange forskjellige smittsomme tilstander, men også til behandling av overfladisk blærekreft. Studien av 4000 mennesker i helsevesenet vil undersøke om vaksinen kan lindre covid-19-sykdom hos mennesker som er smittet med koronavirus. En lignende studie er startet i Nederland.

Vaksinekandidater under utvikling (preklinisk fase):

Merck

Merck, et amerikansk farmasøytisk selskap, kunngjør at de utvikler to nye vaksiner mot covid-19. Den ene er basert på meslingvektorplattformen som ble utviklet så tidlig som 2010 av Institute Pasteur. Kliniske studier er planlagt å starte i løpet av året. Den andre vaksinen, som også er planlagt å gå inn i en klinisk fase i løpet av året, er basert på en teknologi med rekombinant vesikulær stomatittvirus (rVSV) som var grunnlaget for Ervebo, den første godkjente vaksinen mot ebola.

Scancell

Scancell, et britisk forskningsselskap, har presentert sitt forskningsprogram for å utvikle DNA-baserte vaksiner mot covid-19. Prosjektene kjøres sammen med University of Nottingham. Et vaksineprosjekt er ment å få tilgang til den såkalte antigenpresenterende celler som overfører viruset til immunforsvaret vårt (dendritisk) og med amplifiserte T-celler identifiserer og ødelegger syke celler. Et annet prosjekt vil teste en kreftvaksine (SCIB1), men også en vaksine som kombinerer både T-celler og antistoffer med fokus på et RNA-bindende protein (nukleokapsid-N) sammen med proteinet som gir betingelser for virusets piggprotein å feste seg til celleveggen.

Janssen og BARDA

Janssen samarbeider med BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority) innen US Department of Health for å utvikle en ny vaksine mot korona-infeksjon. Det forventes at kliniske studier starter i september, snarere enn tidligere kommunisert, og håpet er å ha en vaksine klar for det som kalles «emergency use» i begynnelsen av neste år.

Valneva og Dynavax

Valneva og Dynavax samarbeider om å utvikle en ny inaktivert helvirusvaksine (VLA2001). Valneva er ansvarlig for den tekniske plattformen for utvikling og fremtidig produksjon, og Dynavax bidrar med adjuvansen (CpG 1018) som tidligere ble utviklet i utviklingen av hepatitt-vaksine. CpG 1018 gir i tillegg økt immunologisk respons ved aktivering av såkalt Toll-Like Receptor -9 (TLR9). Denne reseptoren er en veldig viktig del av immunresponsen vår og finnes på dendrittiske celler, makrofager og NK-celler. TLR9 binder seg til DNA fra bakterier og virus og utløser det inflammatoriske forsvaret. Vaksinen under utvikling er en vero-cellebasert renset inaktivert vaksine. Inaktiverte virusvaksiner har så langt vært sjeldne i presenterte utviklingsprosjekter.

GSK og Sanofi

GSK og Sanofi kunngjør at de planlegger å starte kliniske studier for å teste en vaksine basert på Sanofis rekombinante DNA-teknologi som produserte en nøyaktig kopi av et protein på overflaten av viruset, og GSKs adjuvansplattform som krever mindre protein per dose og samtidig motta en mer effektiv og langtidsvirkende vaksine. Studien er planlagt å starte i andre halvdel av 2020, og hvis det ser bra ut, kan en vaksine være tilgjengelig et år senere.

Beijing Institute of Biological Products

Beijing Institute of Biological Products, i samarbeid med flere andre kinesiske forskningsinstitutter, har utviklet en inaktivert koronavaksine kalt BBIBP-CorV. Tidlige dyrestudier har nylig blitt publisert, og vaksinen viser god effekt mot SARS-CoV-2 uten kompliserende antistoffrelaterte infeksjoner. Den kliniske fasen er planlagt høsten 2020.

Poliovaksine

Mens vi ventet på at vi skulle få ferdige vaksiner mot SARS-CoV-2, testes nå «gamle» vaksiner mot andre infeksjoner. En hypotese er at BCG-vaksine kan ha en effekt, og dette testes nå i Australia og Nederland. Den neste vaksinen som skal testes er polio-vaksinen, avledet fra levende, men dempet poliovirus. Studier planlegges og fordelen er at du kan starte med kliniske studier direkte på pasienten.

Karolinska Institutet

Karolinska Institutet jobber preklinisk med studier på to vaksinekandidater. Hvis dyreforsøket er vellykket, er neste trinn å søke om godkjenning for kliniske studier på mennesker.

University of Oxford

University of Oxford har utviklet vaksinekandidaten ChAdOx1. Den inneholder en gensekvens fra overflateproteinet til koronaviruset. Hvis de første testene går bra, håpes det å kunne gjøre de første kliniske forsøkene på mennesker. Universitetet leter allerede etter en partner med mulighet for storskala produksjon.

Erasmus Medical Center

Erasmus Medical Center, et akademisk forskningssenter i Rotterdam, har oppdaget et spesifikt antistoff mot covid-19. Hvis det fungerer, kan det teoretisk både forhindre at viruset gir infeksjon, en vaksine, og samtidig fungere som en enkel diagnostisk test. Forskerne søker nå samarbeid med et farmasøytisk selskap.

Medicago

Medicago, et kanadisk farmasøytisk selskap, har produsert en viruslignende partikkel basert på genstrukturen til koronaviruset. Dette som et første trinn i utviklingen av en vaksine. Medicago har tidligere utviklet vaksiner mot influensa og ebola.

MIGAL Research Institute

MIGAL Research Institute modifiserer og tester en tidligere utviklet vaksine mot viral bronkitt mot covid-19. Forhåpentligvis kan de starte kliniske studier sommeren 2020.

HaloVax og Hoth Therapeutics

HaloVax og Hoth Therapeutics i USA har startet et samarbeid for å utvikle en Self-Assembling Vaccine (SAV) som retter seg mot risikopasienter for covid-19. Teknologien har tidligere blitt brukt i forbindelse med et utbrudd av Lassafeber. Fordi vaksinen antas å virke mot både virusets DNA og interne/eksterne muterte proteiner, får immunforsvaret flere angrepspunkter. Samtidig blir det sett på som en raskere måte å utvikle en vaksine under en pågående viruspandemi.

University of Hyderabad

University of Hyderabad har utviklet potensielle koronavaksinekandidater kalt T-celleepitoper, som retter seg mot alle strukturelle og ikke-strukturelle proteiner som er sars-CoV-2-spesifikke. Tanken er at disse små koronavirusproteinene vil utløse immunforsvaret og ødelegge celler overtatt av koronavirus. I det nåværende arbeidet har de brukt stor datakraft og kunstig intelligens til å teste og evaluere vaksinekandidater og opplyse at de har forkortet tiden for å få kandidater til ti dager.

Arcturus Therapeutics

Arcturus Therapeutics, et amerikansk forskningsselskap, som i samarbeid med Duke International University i Singapore, har sin egen mRNA-plattform (RNA-STARR) som grunnlag for å raskt kunne screene et stort antall vaksiner for å vurdere den mulige effekten mot sars-CoV-2.

CureVac-AG

CureVac-AG, et tysk forskningsselskap for mRNA, har mottatt store forskningsbevilgninger for å utvikle en vaksine mot koronaviruset, og håpet er å ha en førstekandidat snart.

Stermirna Therpeutics

Stermirna Therpeutics, sammen med et universitet i Shanghai, har startet utviklingen av en prototype for en mRNA-vaksine og kunngjør at de håper å ha produsert den første kopien av en vaksinekandidat.

Philip Morris

Philip Morris, et amerikansk tobakksfirma, har startet et preklinisk vaksineprosjekt sammen med bioteknologiselskaper i USA og Canada. Teknologien de har utviklet er å ta en gensekvens fra koronavirus, utløse en antistoffdannelse og deretter implantere disse i tobakkplanter for ytterligere oppskalering av produksjonen. Kentucky BioProcessing, som er en del av forskerteamet, opplyser at teknologien fremskynder produksjonen av vaksinen fra flere måneder til omtrent seks uker. Ambisjonen er å starte studier på mennesker sommeren 2020.

GeoVax

GeoVax, et amerikansk bioteknologiselskap som tidligere utviklet vaksiner, immunterapier og kreftbehandlinger, har nå startet et forskningsprogram sammen med selskapet BravoVax fra Wuhan i Kina for å utvikle en vaksine mot sars-CoV-2. GeoVax bruker sin eksisterende vaksineplattform og koronavirus-gensekvenser for å undersøke en vaksinekandidat.

Legemidler som testes mot covid-19

Et stort antall kliniske studier er iverksatt mot covid-19. Flertallet gjelder medisiner som opprinnelig ble utviklet for behandling av andre sykdommer. Ifølge ClinicalTrials.gov, som drives av det amerikanske byrået NIH, er det for tiden over 1000 kliniske studier med behandlingsindikasjon covid-19. Nedenfor er eksempler på stoffer som er testet, delt inn i forskjellige stadier av sykdommen:

Antivirale legemidler

Mengdene av virus i kroppen er høyest i begynnelsen av infeksjonen. Kliniske studier pågår for antivirale legemidler som ikke er spesielt rettet mot SARS-CoV-2, men som på grunn av deres generelle antivirale effekt kan fungere.

Selv om virus er forskjellige og har spesifikke egenskaper, har de mye til felles i måten de kommer inn i celler for å replikere. Antivirale stoffer er testet i et stort antall studier uten at vi ennå har sett positive resultater. Eksempler på stoffer i kliniske studier er:

Ab8

Ab8, det minste antistoffet som noensinne er utviklet og som fremdeles kan nøytralisere SARS-CoV-2, har blitt isolert av forskere ved Pittsburgh School of Medicine. Ab8 er ti ganger mindre enn vanlige antistoffer, og nå ønsker de å utvikle det til en mulig behandling for covid-19. Det faktum at den er så liten, skaper forhold for bedre penetrering av vev og derved muligheter for alternative administrasjoner, inkludert innånding eller via huden. Siden Ab8 ikke binder seg til normale celler, bør risikoen for bivirkninger være liten. Antistoffet består av det som kalles «tungkjededomene» til immunglobulin og ble oppdaget da 100 milliarder mulige kandidater for behandling med covid19 ble screenet.

P9R

P9R, et bredspektret antiviralt peptid under utvikling, sies å ha potensial til å bli et medikament mot et stort antall luftbårne virusinfeksjoner, inkludert covid-19. Et virus trenger å «forsure» miljøet i cellen for å takle arbeidet med å replikere seg selv, og dette grunnleggende peptidet forhindrer dette. Spennende ideer som har vist seg å virke i dyreforsøk, rapporterer Nature Communication.

Remdesivir

Remdesivir er et antiviralt medikament med en bred virkning mot forskjellige virus. Det har tidligere blitt testet mot ebola, men har ikke gitt tilstrekkelig effekt.

Det er nå sendt inn en søknad til FDA for godkjenning av beltederivatet for covid-19. Grunnlaget er en fase III-studie som viste raskere utvinning enn placebo og en studie som viste at fem dagers behandling ga like gode resultater som ti dager. Behandlingen er allerede godkjent i Europa og Japan.

Nylig har en annen studie blitt publisert i JAMA som sammenligner fem og ti dager med belte-disivir-behandling med 10 dagers standardpleie. Dette er en randomisert fase III-studie på 584 pasienter med moderate problemer, men som alle trengte sykehusinnleggelse. Pasienter fra over 100 sykehus i USA, Europa og Asia ble inkludert. Ingen signifikant forskjell i utfall ble observert mellom ti dager med remdesivir-behandling og standardbehandling, men en liten forskjell i gruppen som fikk fem dagers behandling. Sistnevnte ble ikke ansett å være av klinisk verdi.

ONO 5334

ONO 5334, en cathepsin K / L-hemmer utviklet i Japan for behandling av osteoporose, blir nå testet som en behandling for covid-19. Stoffet er vist i tidlige prekliniske studier for å kunne hemme replikasjonen av SARS-CoV-2, noe som ble rapportert i en artikkel i medisinsk tidsskrift Nature. Samtidig utvikler det samme selskapet en proteinasehemmer (kamostatmesilat) som en mulig behandling for covid-19.

Plitidepsin

Plitidepsin, en kreftmedisin for behandling av myelom, har vist seg i prekliniske dyrestudier å ha over 2000 ganger mer antiviral aktivitet mot SARS-CoV-2 enn Remdesivir. Det er nå planlagt å starte et klinisk utviklingsprogram etter sommeren.

Niclosamide

Niclosamide, et registrert legemiddel mot bendelorm, skal nå testes mot SARS-CoV-2 i en dansk klinisk studie. Stoffet anses å være 40 ganger kraftigere enn remdesivir mot koronavirus og virker ved å blokkere virusets replikasjonsevne.

Lopinavir/r

Lopinavir/r, et hiv-legemiddel, har vist effekt i laboratoriet på koronarvirus, så vel som hos pasienter med SARS under pandemien i 2003. Samarbeid pågår med helsemyndigheter i EU og USA. En studie publisert i New England Journal of Medicine 18. mars viste imidlertid at kombinasjonen av lopinavir og ritonavir for alvorlig syke i covid-19 ikke hadde en signifikant bedre effekt enn standardbehandling. Kinesiske myndigheter anbefaler bruk mot covid-19. Lopinavir er et av legemidlene som inngår i den store RECOVERY-studien (Randomized Evaluation of COVID-19 Therapy) hvor pasienter er tilfeldig tildelt enten hydroksyklorokin, deksametason eller kombinasjonen lopinavir/ritonavir. Den britiske studien inkluderer litt over 175 sentre og over 11 000 pasienter.

Resultater fra behandling med en kombinasjon av hiv-legemidlene lopinavir/ritonavir i den store skala RECOVERY-studien viste ingen positiv effekt hos pasienter som var innlagt på sykehus når de vurderte varighet, risiko for åndedrettssvikt eller død covid-19.

Armetisinin

Armetisinin, et etablert legemiddel mot malaria som har vist god effekt mot SARS-CoV-2 i prekliniske studier, skal nå testes i en klinikk. Armetisinin er basert på et funn som mottok en Nobelpris i medisin i 2015. Produktet er hentet fra Summer Wormwood og har blitt brukt i kinesisk tradisjonell medisin i hundrevis av år.

Ivermectin

Ivermectin, et 40 år gammelt antiparasittisk legemiddel mot et stort antall sykdommer, inkludert scabies, hodelus, elveblindhet og rosacea, er testet i prekliniske studier mot SARS-CoV-2 med lovende resultater. Ivermectin har vist seg å stoppe replikering av koronavirus, og tidligere tester mot HIV, Dengue feber, influensa og Zika-infeksjon har vist lignende resultater. Teorien er at Ivermectin virker ved å blokkere proteiner inne i viruset. Monash University i Melbourne, Australia, har publisert en studie som viste en 5000 ganger reduksjon i virusmengden over 48 timer i en viruscellekultur.

Niclosamide

Niclosamide er en parasitt mot blant annet bendelorm, men som også er testet mot visse kreftformer. Legemidlet er et av flere identifisert for teoretisk effekt i covid-19 ved bruk av kunstig intelligens. Nitazoxanide, et medikament mot parasitter og virus, Afatinib, et medikament for ikke-småcellet lungekreft, og Reserpin, som har vært på radaren i lang tid, blir også fremhevet.

Galidesivir

Galidesivir, et antiviralt bredspektret stoff, er utviklet som et medikament for 20 forskjellige RNA-virus, inkludert koronavirus som forårsaket SARS og MERS. I fase I-studier har stoffet vist seg å være trygt og godt tolerert. Et klinisk program starter nå i USA og Brasil på pasienter med covid-19. Effektmålene er tid til du blir utskrevet fra sykehus og tid til du ikke har målbare mengder virus i kulturprøver.

Symptomlindrende utenfor sykehuset

Det pågår forskning på behandling rettet mot infiserte pasienter som ikke er innlagt på sykehus, hvis sykdomsforløp skal forkortes og symptomer lindres. I tillegg til å teste usikre funn fra observasjonsstudier er det også tanker her om å styrke immunforsvaret. Eksempler på symptomlindrende behandlinger i kliniske studier:

Dioguard

Dioguard, en nesespray som inneholder en syntetisk polymer og humane Ig G-antistoffer, blir nå testet i kliniske studier. Ideen bak produktet er å bygge en vegg med antistoffer i nesen som beskytter luftveiene mot virusangrep. Når ingrediensene har mottatt FDA-godkjenning, håper de på en rask godkjenningsprosess (fast track), og behandlingen kan bli en viktig beskyttelse før en fullstendig godkjent vaksine er på plass.

SNG001

SNG001 er et inhalerbart beta-interferon som er beregnet på pasienter med kronisk luftrørskatarr og i fare for å bli smittet. Stoffet er nå testet i en klinisk studie for pasienter med covid-19. En studie utført i Storbritannia rapporterer 79 prosent redusert risiko for å utvikle mer alvorlige former for infeksjon sammenlignet med pasientene som fikk standardbehandling.

HrsACE2

HrsACE2 er en genetisk konstruert ACE2 som skal «lure» virus vekk fra cellene sine egne ACE2-reseptorer. Et internasjonalt utviklet prosjekt med svensk ledelse.

Remsima

Remsima, en TNF-alfa-hemmer og ligner Remicade, vil bli testet som en covid-19-behandling. Studien vil bli gjennomført i samarbeid med University of Oxford.

REGN-COV2

REGN-COV2, en kombinasjon av de nøytraliserende antistoffene REGN 1093 og 1087 mot piggproteinet, vil nå bli inkludert i en fase III-studie på friske individer, som har høy risiko for infeksjon, for å evaluere muligheten for forebygging. Samtidig pågår det studier på smittede personer utenfor og innlagt på sykehus. Studiene er utført i USA, Brasil, Chile og Mexico.

Antihypertensiva som hemmer ACE II-reseptoren

Forskere i Australia har iverksatt en klinisk studie av antihypertensiva som hemmer ACE II-reseptoren. Denne typen behandling har eksistert i mange tiår, og siden den retter seg mot den samme reseptoren som SAR-CoV-2 trenger for å komme inn i cellene, håpes det å redusere virulens. I tillegg er ACE II-hemmere antiinflammatoriske og kan gis tidlig i løpet av covid-19.

Icosapent ethyl (Vascepa)

Icosapent ethyl (Vascepa), er et medikament som skal vurderes som en behandling for covid-19. IPE er omega-3 fettsyren og er godkjent i USA og Canada for behandling av høyt kolesterol. Teoretisk sett kan behandlingen betraktes som antiviral, påvirke patologisk bindevevsdannelse og være betennelsesdempende. Studien er ment å følge opp nivåer av C-reaktivt protein og å følge opp sykdomsutviklingen sammenlignet med standardbehandling.

Colchicine

Colchicine er et betennelsesdempende stoff som har eksistert lenge som medisin og utvinnes fra høstens røtter tidløst. Det er nå testet i sammenligning med en kombinasjon av antibiotika og antivirale legemidler hos 105 sykehusinnlagte covid-19 pasienter. En betydelig forbedring er rapportert i Kolkice-gruppen med mindre hjernepåvirkning, bedre hjertestatus og færre tilfeller av blodpropp. Forfatterne påpeker imidlertid at studien er for liten til å kunne anbefale generell bruk.

Thymosin

Thymosin er et hormon som produseres i tymuskjertelen (thymus) og har en funksjon i produksjonen av T-celler, og derfor testes muligheten for forbedret produksjon ved hjelp av thymosininjeksjoner.

Klorokin

Klorokin er en etablert profylakse og behandling av malariainfeksjon. I Sverige brukes stoffet hovedsakelig som et betennelsesdempende middel mot visse revmatiske sykdommer. Klorokin har tidligere vist seg å være effektiv mot sarsinfeksjon, og 15 studier på covid-19 ble nylig rapportert. Økende data fra pågående studier med hydroksyklorokin viser at effekten ser ut til å være marginal og at de kardiovaskulære bivirkningene blir stadig tydeligere og risikoen for å dø økes tydelig. Derfor har WHO valgt å stoppe sine studier som i dag har med hydroksyklorokin, noe som betyr at SOLIDARITY-studien, som Sverige har kunngjort sin interesse for å delta i, må endre sin nåværende design. Denne seponeringen gjelder generelt ikke andre pågående studier med hydroksyklorokin.

BC 007

BC 007 er et Beta-1-adreneseptorantistoff som nå skal testes i fase II- og fase III-studier i løpet av høsten. Fase I viser at produktet er godt tolerert og trygt. BC 007 er en syntetisk produsert DNA-sekvens, en aptamer, som binder seg til piggproteinet på celleoverflaten og forhindrer at virus kommer inn. Det er planer om å produsere det som en nesespray.

AOD01 og TY207

AOD01 og TY207 er to monoklonale antistoffer fra mulige fremtidige behandlinger som forskere i Singapore har valgt som mest lovende mot covid-19. Dette etter screening av hundretusenvis av B-celler, cellene som lager antistoffer, og har klart å gjøre det mot levende koronavirus. Det søkes nå om å starte kliniske studier, og ideen er å kunne behandle infiserte pasienter før sykdommen har utviklet seg for mye.

Symptomlindrende på sykehus og i intensivbehandling

Noen stoffer er testet for symptomlindrende og/eller kortere behandling hos pasienter som er innlagt på vanlig helsevesen eller i intensivbehandling, der betennelse og luftveisproblemer er hovedfokus. Eksempler på studier av symptomatiske behandlinger for innlagte pasienter:

Favipiravir

Favipiravir, en antiviral influensamedisin som brukes i Japan, ble brukt tidlig i pandemien med varierende resultater. Det er nå presentert en kontrollert fase III-studie som viser at, sammenlignet med placebo og standardbehandling, ble behandlede pasienter i gjennomsnitt virusfrie nesten tre dager tidligere. Andre effektvariabler er ennå ikke rapportert.

Rabeximod

Rabeximod, et stoff under utvikling for revmatisk sykdom, vil nå bli testet for covid-19 i en fase II-studie. Rabeximod demper cytokinstormen ved å hemme utviklingen av monocytter til poinflammatoriske makrofager uten å redusere de viktige antiinflammatoriske makrofagene. Tanken er at rabeximod vil redusere risikoen for å utvikle alvorlige lungekomplikasjoner i mer alvorlige former for covid-19.

Semaglutide

Semaglutide, som er en del av den siste generasjonen diabetesmedisin GLP-1, og liraglutide, som er en del av en godkjent diettmedisin, ser ut til å være effektive i covid-19. Disse stoffene ser ut til å ha en dempende effekt på den inflammatoriske responsen. De vil nå bli testet hos pasienter med overvekt og diabetikere, begge alvorlige risikofaktorer ved koronasmitte.

Brequinar

Brequinar, et kraftig lite molekyl (DHODH-hemmer) som kan tas oralt, hemmer cellens pyrimidinbiosyntese, noe som påvirker virusenes evne til å initiere DNA / RNA-replikasjon. Dette gir stoffet en bred antiviral effekt, og det vil i fremtiden bli testet på sykehuspasienter med covid-19. Når et virus kommer inn i cellen, tar det over nukleotidlaget for egen produksjon og har behov for fortsatt syntese. En hemming er en interessant spredning for en antiviral behandling. En fase I/II-studie har startet i USA.

Razuprotafib

Razuprotafib, en hemmer av proteinet tyrosinfosfat (VE-PTP) som igjen hemmer Tie-proteinet, blir nå testet i en fase II klinisk studie på alvorlig syke covid-19 pasienter med risiko for alvorlige lungekomplikasjoner. Redusert forekomst av Tie øker risikoen for vaskulær ustabilitet med lekkasje i vev. Stoffet er tidligere testet i glaukom og diabetes. Razuprotafib er valgt fra et stort screeningprogram (I-SPY COVID TRIAL) som ser etter mulige behandlinger for alvorlig syke koronapasienter.

Ruconest, en rekombinant human C1-hemmer, blir nå testet i en randomisert klinisk studie på sykehusinnlagte covid-19 pasienter med alvorlig lungebetennelse. Ruconest er for tiden godkjent for behandling av angioødem og påvirker en viktig signalvei for kroppens inflammatoriske respons. Studien er utført i Sveits etter at Ruconest viste gode resultater på noen få enkeltpersoner.

COVID FoU-allianse

Tre amerikanske farmasøytiske selskaper har opprettet en COVID FoU-allianse og i fellesskap startet kliniske studier på hvert av deres eksisterende og godkjente produkter med muligheter til også å ha en effekt på covid-19. Produktene med helt forskjellige effekter og indikasjoner i dag er cenicriviroc (en oral CCR-antagonist), apremilast (en TNF-alfa-hemmer) og icatibant (en bradykinin B2-reseptorantagonist). Preparatene er valgt siden de alle har en immunologisk effekt og vil bli testet for alvorlig syke innlagte pasienter med covid-19, og behovet for oksygenstøtte er et av resultatmålene.

En RIPK1-hemmer (SAR443122)

En RIPK1-hemmer (SAR443122) blir nå testet i en PHASE Ib-studie i alvorlig covid-19-infeksjon. Produktet er en liten molekylhemmere av RIPK 1, det krysser ikke blod-hjerne-barrieren og antas å virke mot perifere inflammatoriske sykdomstilstander ved å modifisere den anti-inflammatoriske responsen. RIPK 1 er et viktig signalprotein i TNF-reseptorfunksjon.

Studier med antistoffbehandling i Sør-Korea

I Sør-Korea starter nå fase 1-studier med antistoffbehandling, både som en forebyggende behandling og som en behandling for milde og mer alvorlige former for Covid-19. Selskapet oppgir at de mener det kan produsere et produkt til en lavere pris enn for remdesivir, noe som er i motsetning til hva andre utviklere oppgir.

Inhalerbart beta-interferon

Inhalerbart beta-interferon er utviklet i Storbritannia og forventes å redusere komplikasjonene forbundet med covid-19.

NP-120 (Ifenprodil)

NP-120 (Ifenprodil), er en N-metyl-D-aspartatreseptorantagonist. Produktet hemmer evnen til glutamat til å signalisere til blant annet lungeceller, T-celler og nøytrofiler og har i tidligere studier redusert utviklingen av lungefibrose. Fase II/III-studier startes nå for å se om behandlingen kan redusere både alvorlighetsgraden av covid-19 og tiden for å kurere.

M5049

M5049, en liten molekylblokkering av «Toll like receptor (TLR)» 7 og 8. En reseptor som er knyttet til det medfødte immunsystemet og som gjenkjenner RNA-sekvenser fra f.eks. et virus og utløser det inflammatoriske forsvaret som ved covid-19 noen ganger går ut av kontroll. M5049 vil bli testet mot standardbehandling i studier i USA og Brasil.

Selinexor (Xpovio)

Selinexor (Xpovio), et FDA-godkjent medikament for behandling av ildfast myelom, blir nå testet for behandling med covid-19. Studien er planlagt å starte i mai på rundt 40 sykehus i USA, og den vil omfatte pasienter med kulturverifisert covid-19, innlagt på sykehus og med alvorlige symptomer. Selinexor blokkerer proteinene som trengs for virusreplikasjon og har vist seg i prekliniske studier å ha både antivirale effekter, men også påvirke betennelse.

N-acetylcystein

N-acetylcystein, er et medikament som ofte brukes mot tøft slim ved kronisk bronkitt, men også i paracetamolforgiftning. Covid-19 er en enkeltstrenget RNA-virusinfeksjon som angriper de minste fine celler (alveolære celler) i lungene. Det startes nå prekliniske studier for å evaluere om acetylcystein kan påvirke akkumuleringen av giftige proteiner som produseres av viruset i alveolærcellen, men også som en generell antioksidant i Covid 19.

Otilimab

Otilimab, et monoklonalt antistoff, er ment for revmatiske sykdommer, men vil nå bli klinisk testet for mulig effekt ved lungebetennelse hos alvorlig syke pasienter med covid-19. Hvis studiene går bra, håpes det å kunne søke om godkjenning i 2021.

Dapagliflozin (Farxiga)

Dapagliflozin (Farxiga). En fase III-studie er startet for å evaluere om dapagliflozin kan redusere risikoen for organsvikt assosiert med alvorlig covid-19. Legemidlet har tidligere vist seg å ha en positiv effekt ved begynnende hjertesvikt og nedsatt nyrefunksjon og er et medikament som er godkjent for behandling av type 2-diabetes.

Behandling av livstruende cytokinstorm

Behandling av cytokinstormen, en ukontrollert betennelsestilstand, krever sterke betennelsesdempende terapier. Siden denne pasientgruppen risikerer å dø av infeksjonen, blir disse behandlingene testet både i studier og i bruk utenfor godkjent indikasjon for å hjelpe individuelle pasienter. De fleste er allerede etablerte sterke hemmere av cytokinopptak og hemmer betennelse via forskjellige mekanismer. Eksempler på stoffer som er testet og brukt:

Tocilizumab

Tocilizumab, en IL-6-hemmer, har nå vist positive resultater i en nylig fullført studie. Sammenlignet med pasienter som fikk placebo og standardbehandling, hadde pasienter behandlet med tocilizumab 44 prosent lavere risiko for å trenge ytterligere respiratorisk behandling etter innleggelse på grunn av covdid-19 (12,2% mot 19,3%). Imidlertid var det ingen signifikant forskjell i generelle symptomer når pasienter kunne utskrives hjem eller risikoen for død. Tidligere studier (COVACTA) med tocilizumab har ikke vist positive resultater, og det er derfor verdien av IL-6-hemming fremdeles anses som vanskelig å vurdere.

Kanceras legemiddelkandidat KAND567

Den første studien på et svensk originalpreparat, Kanceras legemiddelkandidat KAND567, starter snart på St. Görans sykehus. Det er en betennelsesdempende legemiddelkandidat med en veldig spesifikk virkningsmekanisme knyttet til koronavirus som skal ha en ekstra god effekt hos eldre pasienter. Målet med behandlingen er å forhindre lungefibrotisering som cytokinstormen risikerer å forårsake.

Lenzilumab

Lenzilumab, et antimenneskelig granulocyttmakrofag-kolonistimulerende faktor (GM-CSF) monoklonalt antistoffmedisin, er valgt av amerikanske helsemyndigheter som et lovende medikament mot cytokinstormen assosiert med covid-19, og de vil finansiere en planlagt effektstudie.

Acalabrutinib

Acalabrutinib, et legemiddel for blodkreft som i små studier ser ut til å bremse cytokinstormen hos alvorlig syke covid-19 pasienter

Sarilumab (Kevzara),

Sarilumab (Kevzara), en IL-6-hemmer, testes mot cytokinstormer. Foreløpige resultater fra en fase II-studie er nylig rapportert. Dessverre ble det ikke funnet noen positiv effekt sammenlignet med placebo. Nå ønsker de å vente på resultatene av en pågående fase III-studie på 600 pasienter før de foretar en endelig vurdering. De som er ansvarlige for studien konkluderer imidlertid med at selv om det kan være noen effekt av behandlingen, er den ikke så uttalt som opprinnelig håpet.

Fase III-studien viste heller ikke en positiv effekt, noe som indikerer at IL-6-hemming hos alvorlig syke covid-19 pasienter med ventilatorbehandling ikke åpenbart har effekt.

NET (Neutrophil Extracellular Traps)

En gruppe i USA har i samarbeid mellom et universitet og et forskningsselskap oppdaget at det hos alvorlig syke covid-19 pasienter er sirkulerende DNA-markører kalt NET (Neutrophil Extracellular Traps). Stoffet er ment å fange invasive fremmede agenser (ex virus) og det ble funnet at jo mer NET som ble målt, jo større er risikoen for pasienten å trenge åndedrettspleie og dø. Samtidig ble det bemerket at NET kunne danne blodpropp sammen med normale blodplater og øke risikoen for blodproppdannelse, spesielt i lungene. Studier har vist at naturlige NET-hemmere kan reversere den negative trenden. Naturlige NET-hemmere er funnet hos nyfødte, og de utvikles nå som en mulig behandling.

Dexamethason

Dexamethason er et 50 år gammelt kortisonprodukt som brukes i akutte allergiske og inflammatoriske tilstander. Dexametason er et av legemidlene som blir testet mot korona i den store studien RECOVERY (Randomized Evaluation of COVID-19 Therapy) -studien der pasienter får tilfeldig antigen hydroksyklorokin, dexametason eller kombinasjonen lopinavir / ritonavir (HIV-medisin). Den britiske studien inkluderer litt over 175 sentre og over 11 000 pasienter. Midlertidige resultater fra studien angående deksametason viser at dersom legemidlet gis til pasienter som blir tatt hånd om i åndedrettsvern, eller de som trenger behandling med oksygen, reduseres risikoen for å dø med henholdsvis 35 prosent og 20 prosent.

Calquence

Calquence, en selektiv BTK-hemmer (Brutons tyrosinkinase), blir evaluert for bruk i covid-19. Calquence, er godkjent av FDA for behandling av visse former for blodkreft og virker ved å hemme B-celler, noe som reduserer produksjonen av cytokiner (TNF-alfa, IL-6, IL-10 MCP-1 og andre) som er ansvarlige for betennelsesstorm som rammer alvorlig syk i covid-19. En studie rapporterer nå resultater fra bruk av Calquence i en liten gruppe med covid-19 pasienter. Den prospektive studien inkluderte 19 innlagte pasienter med alvorlige symptomer, lungebetennelse og synkende antall hvite blodlegemer, samt vanskeligheter med oksygenering. Et positivt utfall med forbedrede verdier når det gjelder betennelsesforsvar og redusert tid med aktiv ventilasjonsbehov, betyr at et større fase II-program nå startes.

Baricitinib

Baricitinib er en JAK-hemmer med lav molekylvekt, som er godkjent for behandling av revmatisme. Fordi covid-19 er preget av en sterk inflammatorisk respons, blir den testet for å kombinere antivirale behandlinger med sterke antiinflammatoriske legemidler.

Ilaris

Ilaris, en interleukinhemmer, er godkjent for behandling av en rekke autoinflammatoriske tilstander og vil nå bli testet i covid-19. Det er kjent at det under den fryktede cytokinstormen sees en økning i IL-1beta, et cytokin som Ilaris hemmer. Nå startes en kontrollert studie mot placebo og standardbehandling. Planen er å inkludere 450 pasienter fra flere europeiske land og USA.

Tocilizumab

Tocilizumab er et legemiddel som er godkjent for behandling av revmatisk sykdom. Fordi IL-6-inhibering skal kunne ha en effekt på cytokinstormen, har den blitt inkludert i et stort antall studier i løpet av våren. Mange land har i mellomtiden inkludert tocilizumab i sine behandlingsanbefalinger.

GIiapreza

GIiapreza, et angiotensin II-preparat, blir nå tilbudt for «medfølende bruk» i England for pasienter med septisk sjokk assosiert med covid-19. Produktet er godkjent av EMA, men er foreløpig ikke tilgjengelig som en medisin som kan bestilles. Angiotensin II er et viktig hormon for kroppens blodtrykksregulering. I lungeepitelet er enzymet ACE (angiotensinkonverterende enzym) som omdanner et svakere angiotensin I til det mer potente og blodtrykksøkende angiotensin II. ACE-reseptorene på lungeepitelet er inngangen til coronavirus, og derfor øker risikoen for å senke blodtrykk og sjokk i tilfelle et massivt virusangrep.

Opaganab (Yeliva)

Opaganab (Yeliva) er en «førsteklasses» oral selektiv kinase-2-hemmer med betennelsesdempende effekt og under utvikling mot kreft. Ved å bryte en spesifikk signalering hemmer stoffet virusreplikasjon og samtidig betennelse i lungene. Opaganab utvikles for en rekke kreftformer og for kronisk tarmbetennelse. Tidligere ble 131 pasienter behandlet med opaganab for å evaluere effekten og sikkerheten til kreft, og nå startes en studie i USA med 60 pasienter som har covid-19 og verifisert lungebetennelse.

Anacrina og emapalumab

Anacrina og emapalumab, er to godkjente sterke betennelsesdempende medisiner for hyperinflammatorisk syndrom. Nå startes kliniske studier av hvert legemiddel for å evaluere effekten, blant annet etter at italienske leger brukte dem i forbindelse med koronapandemien.

Gimsilumab

Gimsilumab, er et monoklonalt antistoff som hemmer en av aktivatorene av ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). ARDS er en akutt livstruende lungebetennelse med høy dødelighet hos pasienter med covid-19. Selskapet kunngjør nå at det er klar til å starte fase II-studier for raskt å evaluere denne mulige behandlingen.

Ravulizuman cwvz (Ultomoris)

Ravulizuman cwvz (Ultomoris), er en C5-komplementinhibitor som nå skal testes i en fase III-studie på sykehuspasienter med alvorlig covid-19 og alvorlig luftveisnød. Ravulizumab er godkjent for behandling av nattlige episoder av urininkontinens i Europa og for atypisk hemolytisk uremi i USA. C5-komplementhemmere har antiinflammatoriske egenskaper som forventes å ha verdi i cytokinstormer.

Forskning, nye substanser mot covid-19

Flere farmasøytiske selskaper har gått gjennom sine respektive forskningsbiblioteker for å lete etter stoffer som kan ha en effekt mot covid-19. Noen eksempler på forskningsprosjekter som allerede er startet:

Regeneron

Regeneron, en IL-6-hemmer godkjent for behandling av alvorlig revmatoid artritt, oppnådde ikke de forventede resultatene i en nylig fase III-studie på alvorlig syke pasienter med covid-19. Det har vært store forventninger om at IL-6-hemmere kunne ha en effekt på den immunologiske stormen som ofte gir opphav til lungekomplikasjoner assosiert med alvorlig koronarinfeksjon. Dessverre har flere studier med denne mekanismen mislyktes, og selskapet kunngjør at de ikke har tenkt å gjøre videre studier.

Lenzilumab

Lenzilumab, et humanisert monoklonalt antistoff fra American Humanigen Inc., hemmer granulocytter og makrofager og hemmer den ofte dødelige cytokinstormen ved alvorlig covid-19-infeksjon. I en liten studie av alvorlig syke pasienter og sammenlignet med remdesivir, ble lenzilumab-pasienter friske etter fem dager mens de som ble behandlet med remdesivir etter ti dager.

Nøytraliserende antistoffer

Nøytraliserende antistoffer fra pasienter som har gjennomgått en covid-19-infeksjon har i en preklinisk studie fra Beijing Advanced Innovation Center for Genomics vist seg å gi en kortere sykdomsperiode, men også en varig immunitet. Med en reduksjon i virusmengden med en faktor på 2500 antas det at dette kan være en viktig behandling for å stoppe virusreplikasjon tidlig. Det kliniske utviklingsprogrammet planlegges nå.

PB1004

PB1004, en vasoktiv tarmpeptidanalog (rekombinant fusjonsprotein) utviklet for behandling av pulmonal hypertensjon, vil nå bli klinisk testet for pasienter i covid-19-sykehusinnleggelse som har risiko for å utvikle bevissthet og ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). PB1004 har antiinflammatoriske effekter og er intifibrotisk, inotrop, vasodilaterende, bronkodilatator og kan regulere cytokinene TNF-alfa, IFN-y, IL-12, IL-17 og IL-6. Egenskaper som teoretisk sett bør være av stor verdi for behandling mot covid-19.

KAND567

KAND567, et eksperimentelt produkt (Fractalkin-reseptorinhibitor) under utvikling av Kancera i Sverige, skal nå testes i en fase II-studie mot covid-19. Studien er ment å bli utført ved St. Göran’s Hospital og fokuserer på akkumulering av immunologiske celler i forskjellige berørte organer som alvorlig kan påvirke covid-19-pasienter. Fordi KAND567 bare hemmer «cytotoksiske» immunceller, antas behandling å forbedre immunsystemets evne til å håndtere virusinfeksjoner.

INN-levilimab

INN-levilimab, en IL-6-hemmer utviklet av russiske forskere for behandling av revmatoid artritt, blir nå testet i en fase III-studie. Det er planlagt å starte behandlingen tidlig i sykdomsutviklingen for ikke bare å hemme cytokinstormen, men også å kunne forhindre en negativ inflammatorisk utvikling på et tidlig stadium.

Mesenkymale stamceller

Mesenkymale stamceller. Forskere ved Lunds universitet har sendt inn en søknad om en klinisk prøve som starter i sommer. I prekliniske studier har det vist seg at lungespesifikke stamceller, samlet fra fostervann, kan hemme den fryktede cytokinstormen. Studier fra Kina med lignende stamceller har vist en god effekt, og forskergruppen hevder å ha enda mer lungespesifikke celler.

Evasin

Evasin, et molekyl ekstrahert fra flått, ble utviklet av engelsk ILC Therapeutics sammen med forskere ved University of Glasgow. Evasin har i tidligere prekliniske studier vist seg å være i stand til å bremse cytokinstormen som kan føre til ARDS og er beskrevet å være i stand til å «absorbere» cytokinbudene som utløser den overdrevne betennelsesdempende prosessen. Evasin beskytter flått mot immunforsvaret til personen de smitter, og dette er en måte å bruke stoffet til noe positivt for infiserte covid-19 pasienter.

Otilimab

Otilimab, et monoklonalt antistoff fra GlaxoSmithKline, er ment for revmatiske sykdommer, men vil nå bli klinisk testet for mulig effekt ved lungebetennelse hos alvorlig syke pasienter med covid-19. Hvis studiene går bra, håpes det å kunne søke om godkjenning i 2021.

CAL02

CAL02, en antibakteriell behandling utviklet av det sveitsiske selskapet Combioxin SA, har fått en positiv innledende vurdering fra FDA. CAL02 er et bredt spekter, «ikke-antibiotikum» for behandling av sekundær bakteriell infeksjon i covid-19, ved å binde dets giftstoffer. Takket være den spesielle virkningsmekanismen, et spesielt strukturert liposom, virker CAL02 også mot multiresistente bakterier.

VIR-2703

VIR-2703, et RNAi-legemiddel fra Alnylam Pharmaceutical and Vir Biotechnology, vil bli videreutviklet som inhalasjonsterapi for covid-19 og er valgt av over hundre kandidater med lignende virkningsmekanismer. Selskapet beskriver VIR-2703 som den potensielt mest effektive behandlingen for SARS-CoV-2 når man ser på prekliniske resultater. Denne RNA-interferensbehandlingen ser ut til å være i stand til å «stille» alt som for øyeblikket er rapportert av SARS-CoV-2. Det kliniske programmet forventes å starte i slutten av 2020.

VP01

VP01, fra Vicore Pharma i Sverige, er en angiotensin II-reseptorantagonist med lite molekyl, opprinnelig utviklet for lungefibrose og Raynauds fenomen i systemisk sklerose. VP01 vil nå bli testet i en fase II-studie for pasienter med covid-19. Fordi ACEII-reseptoren er involvert i det mer alvorlige løpet av koronarinfeksjon og samtidig er «okkupert» av SARS-CoV-2-viruset, kan tilsetning av en reseptorstimulator anses som positiv. Dette vil bli studert i en randomisert dobbeltblind, placebokontrollert studie på 100 pasienter som trenger oksygen, men ikke får ventilatorbehandling. Studien vil bli utført i England og i samarbeid med London University College.

Virusnøytraliserende antistoffer

Virusnøytraliserende antistoffer. Amgen gjennomfører i samarbeid med Adaptive Biotechnologies et utviklingsprosjekt der coronavirus og flere mutasjoner på Island er skrevet. Deretter har virus-nøytraliserende antistoffer fra islendere med en historie med infeksjon blitt identifisert. Med dette som grunnlag utvikles det nå målrettede virusneutraliserende antistoffer, som Amgen planlegger å produsere i stor skala.

Bemcentinib

Bemcentinib, en oral, svært selektiv hemmer av AXL-kinase, er utviklet av norske BerGenBio og vil nå bli testet hos sykehusinnlagte covid-19 pasienter. Bemcentinib har i tidligere prekliniske studier hemmet veksten av coronavirus ved både å bremse virusets inntreden i cellen og forbedre interferonresponsen. Studiene er en del av utviklingsprosjektene som er prioritert av ACCORD (Accelerating COVID-19 Research & Development platform).

GP1681

GP1681, et stoff under utvikling av Quotien Science og CytoAgents, vil snart bli evaluert i fase I og II-studier hos pasienter med covid-19. GP 1681 er et lite molekyl som hemmer den inflammatoriske kaskaden og blir sett på som en mulig behandling for uttalt betennelse i lungene.

Mesenkymale stamceller

Mesenkymale stamceller. Hope Bioscience, et amerikansk celleterapiselskap, har blitt godkjent for å starte en tredje klinisk studie med mesenkymale stamceller som har en immunmodulerende og regenerativ effekt. Behandlingen er rettet mot den uttalt betennelsen i lungene som noen pasienter med covid-19 lider av og nedbryting av lungevev. I denne studien bør celleterapi testes i tillegg til pasienter som har fått saltsyre + azitromycin og de uten denne behandlingen.

2X-121

2X-121. Oncology Venture, et dansk forskningsselskap, kunngjør at det sammen med Northern Arizona University vil starte opp tester med sin PARP-hemmer (2X-121) som behandling for covid-19. 2X-121 er en liten molekylhemmere av PARP (Poly ADP-Ribose Polymerase), et enzym som er viktig for å reparere skadet DNA og i økende grad utvikles for kreftbehandling. Tidligere studier har vist at PARP-hemmere kan ha en antiviral effekt.

Apilimod

Apilimod, MLN-3897 og VBY-825. Forskere fra Sanford Burnham Presby Medical Discovery Institute, University of Hong Kong, Scripps Research, UC San Diego School of Medicine, Icahn School of Medicine ved Mount Sinai og UCLA har sammen utviklet en liste over 30 stoffer under klinisk utvikling som kan stoppe SARS CoV-2s evne til å replikere. Listen er ny, og ingen av stoffene er inkludert i tidligere analyser og har helt andre virkningsmekanismer enn tidligere testede stoffer. Listen er nå publisert for at den globale forskningsverden skal kunne bruke fritt. Legemidlene ble identifisert gjennom en screening av 12.000 produkter i ReFRAME, et stoffbibliotek med FDA-godkjente produkter som har teoretisk potensial til å fungere i andre sykdomsområder. I en første gjennomgang ble det funnet 27 behandlinger som viste effektiv inhibering av replikasjonsevne, 17 med veldokumenterte sikkerhetsdata. 6 av de 17 har også sikkerhetsdata fra studier på mennesker og har også fullført dosetitreringsstudier. Sistnevnte produkter er under utvikling for behandling av revmatisme, Kron’s sykdom, osteoporose og kreft. Forfatterne av rapporten peker på apilimod (IL 12 og 23-hemmere), MLN-3897 (CCR1-hemmere), VBY-825 (chatepsin-hemmere) og ONO-5343 som de mest interessante, men mener at alle de 30 stoffene bør følges opp.

ATYR 1923

ATYR 1923. aTyr Pharma, et forskningsfirma i USA, har blitt godkjent for å starte en klinisk fase II-studie med deres fusjonsprotein ATYR 1923 for covid-19 pasienter med alvorlige luftveisproblemer. Stoffet er en selektiv modulator av nevropilin-2 som nedregulerer både den medfødte og ervervede immunresponsen ved inflammatoriske sykdommer. Tidligere har stoffet blitt dokumentert i lungesarkoidose, og det finnes derfor allerede sikkerhets- og doseringsdata.

Antistoffer

Antistoffer. Behandling med antistoffer fra pasienter som har gjennomgått covid-19 og deretter donert blodplasma kan bli et alternativ under den pågående pandemien. Produktutvikling pågår i mange land, og et av de største prosjektene gjennomføres i et samarbeid mellom Microsoft, Octopharma, Takeda, CSL Behring og andre med økonomisk støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation. Forhåpentligvis kan storskala produksjon og testing begynne i juni, hvis du får tilgang til donert rekonvalesensplasma og dette helst kort tid etter utvinning.

COV-ENT-1

COV-ENT-1 er et bredspektret antiviralt stoff, fra selskapet Enterin i USA, med virkning mot både DNA- og RNA-virus ved å gripe inn i virusets evne til å komme inn i celle, proteindannelse og replikasjonsevne. Kliniske studier starter nå på flere sykehus, og det anslås å omfatte 80 SARS-CoV-2-infiserte pasienter med redusert oksygenering og røntgenverifisert lungebetennelse. COV-ENT-1 gis som inhalasjon via en forstøver.

Tafoksiparin

Tafoksiparin. Karolinska Development (KD) har i flere år dokumentert produktet tafoksiparin som en behandling for å redusere komplikasjoner under langvarig fødsel. Stoffet er veldig likt heparin, et blodfortynnende middel som brukes mot blodproppdannelse i blodkar, men som også øker risikoen for blødning. Heparin har vist seg å ha en antiviral effekt i studier. Dette gjøres via en inhibering av enzymet som coronavirus bruker for å feste til celleoverflaten. Siden tafoksiparin bærer mindre risiko for blødning sammenlignet med heparin, ønsker de nå å teste det mot SARS-CoV-2. Det prekliniske utviklingsprogrammet vil bli gjennomført i samarbeid mellom KD og universitetene i Liverpool og Keel.

RT001

RT001, er et stoff fra forskningsselskapet Retrotope som kan nedregulere inflammatorisk fettsyreoksidasjon, noe som skal kunne lindre lungebetennelse hos alvorlig syke covid-19 pasienter. RT001 er et oralt preparat og det første i sitt slag i gruppen D-PUFAer (deuterert flerumettet fettsyre) som kan inkorporeres i membranen til mitokondrier (står for dannelse av cellenergi) og celleoverflatelag, som stabiliserer dem og reduserer den inflammatoriske kaskaden.

Spesialiserte proteiner

Spesialiserte proteiner. Massachusetts Institute of Technology, MIT, har lansert et spennende forskningsprosjekt som utvikler spesialiserte proteiner som ligner antistoffer, og som kan oppsøke og binde til overflødig cytokiner, de antiinflammatoriske stoffene som er ansvarlige for den altfor dødelige inflammatoriske «lungestormen». Prekliniske forskningsresultater er publisert, og nå er det håp om å kunne tilby en helt ny terapi mot covid-19.

Peptid stillaser

Peptid stillaser. Ligandal, et amerikansk forskningsselskap, har med støtte fra AI og superdatamaskiner utviklet såkalt «Peptidstillas» som kan sammenlignes med små peptider med biologisk aktivitet (noen ganger kalt nanoroboter) som kan kopiere utseendet til et immunologisk bindingssted eller et virus. De kan også fungere som en hurtigvirkende «motgift» mot et virus og dermed bli et mulig verktøy i den pågående pandemien. Disse stoffene, i motsetning til eksisterende behandlinger, kan både eliminere viruset og samtidig forbedre den selektive immunresponsen. Denne effekten oppnås med SARS-CoV-2 på bindingsstedet på celleoverflaten, ACE2-reseptoren.

Mavrilimumab

Mavrilimumab, et humant monoklonalt antistoff under utvikling for en rekke kreftformer og kroniske inflammatoriske sykdommer, er testet hos seks pasienter i Italia med alvorlig covid-19 og lungebetennelse/hyperinflammasjon. Alle svarte med en rask reduksjon i feber, og ingen trengte åndedrettsbehandling. Kiniksa, selskapet som utviklet produktet, beskriver at mavrilimumab blokkerer GM-CSF-signalering og hemmer granulocyttdannelse, og at denne piloten vil danne grunnlaget for videre studier.

OT-101

OT-101 er en TGF-beta2-hemmer som påvirker cellevekst, celledeling og differensiering. Mateon Therapeutics gjennomfører en fase III-studie og vil nå også se om det tiltenkte kreftmedikamentet kan hjelpe covid-19 pasienter.

Vicromax

Vicromax er et bredspektret antiviralt stoff under utvikling som har vist en uttalt effekt (90% reduksjon i virusproduksjon i laboratorieforsøk) mot SARS-CoV-2 i prekliniske studier. ViralClear planlegger å lansere kliniske studier snart.

Cannabinoider

Cannabinoider er de aktive ingrediensene i cannabisplanten. Applied Biology, et forskningsfirma fra USA, har bemerket at menn i større grad enn kvinner blir smittet av coronavirus. Noe som tidligere har blitt notert i en rekke andre sykdommer. Hypotesen er at mannlige kjønnshormoner (androgener) spiller en viktig rolle i dette. Nå vil de se om anti-androgenbehandling kan være en nyttig profylakse under den pågående pandemien. Et tips er å teste et cannabinoid som har delvis anti-androgene egenskaper.

CD24Fc

CD24Fc, et stoff under utvikling av OncoImmune, blir nå evaluert i en fase III-studie (SAC-COVID) på sykehuspasienter med alvorlig covid-19. CD24Fc er det første biologiske medikamentet som forbedrer en medfødt reguleringsmekanisme mot overdreven inflammatorisk respons på vevsskade. Behandlingen er planlagt å være en enkelt injeksjon og gis sammen med annen relevant terapi.

PLX-celler

PLX-celler, fra Pluristem Therapeutics i Israel, er allogene bindevevsdannende stamceller med immunmodulatoriske egenskaper. De virker mot T-celler og makrofager og kan redusere overaktivering som oppstår i alvorlige lungekomplikasjoner i alvorlige tilfeller av covid-19. PLX-celler har tidligere utviklet seg mot et stort antall tilstander som betennelse, mangel på oksygen, muskelskader, blodsykdommer og strålingsskader. Resultater fra de syv første behandlede covid-19 pasientene er nå rapportert. Alle overlevde, fire hadde forbedret pust, to av fire pasienter med begynnende organsvikt har forbedret seg sterkt. Én av syv pasienter trenger fortsatt assistert pustehjelp. Det planlegges nå en større studie for å evaluere PLX som en mulig behandling for intensivpasienter.

Leronlimab (PRO140)

Leronlimab (PRO140), en CC5-antagonist under utvikling, er nå testet i en fase II-studie i mild til moderat covid-19. To pasienter har fått behandling og utenfor studien fikk 15 alvorlig syke covid-19-pasienter denne behandlingen på et sykehus i USA. Basert på dette resultatet lanserer CytoDyn, et amerikansk forskningsselskap, en større placebokontrollert dobbeltblind fase 2b/3-studie med Leronlimab på alvorlig syke pasienter og forventes å inkludere 342 pasienter. CC5-reseptoren er en viktig immunmodulator og har tidligere blitt dokumentert i andre virus som HIV / AIDS og invasiv kreft.

hrsACE2 (Recombinant Soluble Angiotensin-Converting Enzyme)

hrsACE2 (Recombinant Soluble Angiotensin-Converting Enzyme) er en genetisk konstruert «falsk» kopi av ACE2-reseptoren som coronavirus fester for å komme inn i lungecellene. I prekliniske laboratoriestudier har det vært mulig å vise at virus i stedet fester seg til den kunstige reseptoren og på denne måten reduserer smittespredningen videre inn i cellen. Studien ble utført i samarbeid mellom Karolinska Institutet og University of British Columbia Canada, og resultatene er nylig publisert i tidsskriftet Cell. Nå håper forskerne at disse resultatene kan danne grunnlaget for utviklingen av et medikament mot covid-19.

Cynk-001

Cynk-001 er en allogen (ikke-individuell) celleterapi fra det amerikanske selskapet Celularity. Opprinnelig utviklet fra stamceller for kreftbehandling, men nå testes den mot koronainfeksjon. FDA har nylig godkjent at det skal testes i kliniske studier på pasienter med covid-19. Cynk-001 er den første immunterapien som er godkjent for klinisk testing, og det er prekliniske data som viser at Cynk-001 har en effekt på f.eks. viralt antigen i infiserte celler.

C21

C21 er et stoff fra det svenske forskningsselskapet Vicore Pharma. Det er nylig sendt inn en søknad til British Medicines Agency om å starte en fase II-studie på pasienter med covid-19. C21 har tidligere blitt testet mot sykdommen lungefibrose. Ifølge selskapet har renin-angiotensinsystemet en nøkkelrolle i risikoen for å utvikle covid-19, og det er derfor håp for stoffet.

Vir Biotechnology

Vir Biotechnology, et amerikansk-basert forskningsselskap, har i prekliniske laboratorieeksperimenter identifisert to monoklonale antistoffer som ser ut til å være aktive mot sars-CoV-2-viruset. Tester på mennesker forventes å starte snart. Fordelen med en antistoffbehandling er at den både kan brukes forebyggende og samtidig behandle alvorlig syke i covid-19. Før de kliniske forsøkene ønsker selskapet å gjøre produktet mer holdbart, slik at det forblir lenger i kroppen, og som en vaksine kan gi mer varig beskyttelse.

Grifols

Grifols, et spansk farmasøytisk selskap, har i samarbeid med BARDA innen US Department of Health og FDA startet et prosjekt for å samle plasma fra pasienter som har gjennomgått covid-19-infeksjon. Med ny teknologi vil selskapet lage et hyperimmunt globulin for å teste om det kan være en effektiv behandling for covid-19. Selskapet utvikler også virusinaktivert plasma fra infiserte pasienter som skal gis som en transfusjon ved alvorlig sykdom med luftveiseffekter. Kliniske studier for denne behandlingen er iverksatt i Spania.

TJM2

TJM2, er et nøytraliserende antistoff, ment mot såkalte cytokinstormer hos pasienter med alvorlig form av covid-19. Legemidlet vil nå bli videreutviklet av I-Mab Biopharma i Shanghai. Legemidlet retter seg mot en faktor som utløser dannelsen av granulocytter og makrofager, som er veldig aktive i akutte og kroniske infeksjoner.

AT-100 (rhSP-D)

AT-100 (rhSP-D) er en human rekombinant eggehvite substans, utviklet av Airways Therapeutics i USA, og som i prekliniske studier har vist effekt i betennelse og infeksjon i lungene. National Institutes of Health er nå bedt om å evaluere stoffet.

TZLS-501

TZLS-501, et monoklonalt antistoff mot interleukin-6-reseptoren, er utviklet av Tizian Life Sciences i England i et forsøk på å forhindre lungeskader og redusere sirkulerende IL-6.

OYA1

OYA1 er et onkologisk stoff fra OyaGen i USA man gikk bort fra på grunn av manglende effekt, men som i cellekultur ble vist å ha en effekt og blir nå testet for mulig behandling i tilfelle sars-CoV-2-infeksjon.

TIP (Therapeutic Interfering Particle)

TIP (Therapeutic Interfering Particle) er et helt nytt alternativ til vaksiner som blir utviklet av forskere ved Gladstone Institute i USA. TIP består av defekte viruspartikler som etterligner virus og tar over muligheten for replikasjon i cellen, men som ikke danner nye virus. Disse «defekte» og ufarlige virusene kunne spres på samme måte som normale virus, men konkurrerer med farlige virus og reduserer smittespredningen i for eksempel sårbare pasientpopulasjoner.

EIDD-2801

EIDD-2801, fra American Ridgeback Biotherapeutics, er en oral RNA-analog som forventes å blokkere forskjellige RNA-virus, som er korona. Selskapet kunngjør at det snart vil starte det kliniske forskningsprogrammet. Produktet har tidligere vist effekt i virusinfeksjonene sars og mers.

SNG001

SNG001 fra det britiske farmasøytiske selskapet Synairgen er en inhalerbar form av beta-interferon med en sterk kobling til kroppens respons på virusinfeksjoner. Selskapet lanserer nå en klinisk fase II-studie med 100 covid-19-pasienter i Storbritannia.

TAK-888 (polyklonalt hyperimmunt globulin, H-IG)

TAK-888 (polyklonalt hyperimmunt globulin, H-IG) er under utvikling av det farmasøytiske selskapet Takeda og er et prosjekt som samler antistoffer fra pasienter som har gjennomgått en covid-19-infeksjon og som har kommet seg.

EDP1815

EDP1815 fra Evelo Bioscience er en immunmodulator som er ment for inflammatoriske hudsykdommer, men som nå også testes mot covid-19.

Leronlimb

Leronlimb er et monoklonalt antistoff (CCR5 antagonist) rettet mot en reseptor på T-celler og primært utviklet for behandling av HIV-infeksjon og solide kreftsvulster, og som nå testes mot covid-19.

APN01

APN01, en spesifikk ACE2-reseptorantagonist, vil nå bli testet i en klinisk studie for å evaluere potensialet for å redusere tilstedeværelsen av viruset.

Brilacidin

Brilacidin er et produkt med antibakterielle, betennelsesdempende og immunmodulerende egenskaper som nå også testes mot koronavirus.

BXT-25

BXT-25 utvikles for behandling av ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome), som er et sent stadium i utviklingen av alvorlig covid-19.

Eli Lilly og AbCellera

Eli Lilly og AbCellera har innledet et samarbeid for å utvikle et antistoff for både behandling og forebygging.

IFX-1

IFX-1 er et C5a monoklonalt antistoff med antiinflammatorisk aktivitet. Firmaet InflaRX i Tyskland har nå inkludert den første pasienten med alvorlig covid-19 og lungebetennelse i en randomisert kontrollert klinisk studie. Dette etter å ha mottatt sikkerhetsdata fra det kinesiske selskapet som har undersøkt produktet. IFX-1 er tidligere testet hos pasienter med betente blodkar og hos pasienter med uvanlig hudsykdom.

Mavrilimumab

Mavrilimumab er et humant antistoff som hemmer dannelsen av granulocytter og makrofager i immunsystemet, og dermed hemmer hyperinflammasjon som påvirker noen covid-19-pasienter. Antistoffet er nå testet på 6 pasienter med alvorlig covid-19 og utviklet lungebetennelse. Alle pasienter opplevde en rask reduksjon i feber, og ingen trengte å få respirasjonsbehandling. Mavrilimumab er tidligere testet mot blant annet revmatisk sykdom.

Derfor tar det tid å få en koronavirusvaksine klar

En stor, global innsats, som inkluderer selskaper, organisasjoner og akademia, er nå i gang for å så raskt som mulig få på plass medisiner og vaksiner mot det nye koronaviruset og sykdommen covid-19. 

Utviklingstiden for nye vaksiner kan forkortes av det omfattende samarbeidet som eksisterer i dag mellom selskaper og akademia. Flere store farmasøytiske selskaper med dyp kompetanse i vaksiner bruker sine respektive plattformer og tilnærminger for å få på plass en vaksine. Gjennom en kombinasjon av moderne genteknologi og velprøvde tekniske plattformer, kan nye vaksiner utvikles raskere i dag enn før. 

Når vaksinen er undersøkt, vil den gå gjennom et klinisk studieprogram på tre faser gjennom menneskelig testing. Da bør vaksinen vise at den gir beskyttelse mot sykdommen og ikke forårsaker alvorlige bivirkninger. Når det gjelder vaksiner som gis til friske mennesker, er toleransen for bivirkninger svært lav. Etter det er det nødvendig med omfattende dokumentasjon om effekt og sikkerhet av vaksinen i en søknad om autorisasjon. Dersom myndighetenes evaluering er positiv, er legemiddelselskapet autorisert til å starte produksjon og salg av vaksinen. 

Når vaksinen skal begynne å bli produsert i stor skala, kan det bety hundre millioner doser. Vaksiner er komplekse og kravene til produksjonssikkerhet er strenge, noe som gjør at produksjonen er komplisert og tidskrevende. Produksjonen foregår i sterilt miljø og kvalitetskontroller og ulike tester gjøres etter hvert produksjonstrinn. I tillegg krever fordelingen deretter en ubrutt kjølekjede til klinikken hvor vaksinasjon skal finne sted. Flere farmasøytiske selskaper har sagt at de kan gi sine produksjonsenheter for at en godkjent vaksine mot covid-19 skal produseres i stor skala så snart som mulig. 

Koronavaksine og andre vaksiner – hvorfor tar det så lang tid?

Utviklingen av en vaksine mot koronaviruset

Det tar normalt over ti år å utvikle en vaksine fra tidlig forskning til regulatorisk godkjenning, og deretter produksjon i stor skala. Med den massive innsatsen som nå blir gjort, og med fortløpende prosesser i alle faser, kan tiden bli betydelig kortere. 

Smitteutbrudd 

I desember 2019 ble det nye koronaviruset oppdaget, etter at folk i Kina fikk påvist lungebetennelse. Forskningsgrupper over hele verden begynte raskt sitt arbeid med å analysere viruset og dets egenskaper. Viruset ble senere kalt sars-CoV-2, mens sykdommen viruset forårsaker kalles covid-19. 

Preklinisk FoU 

Selskaper og akademia forsker på vaksiner. Farmasøytiske selskaper som spesialiserer seg på vaksiner bruker sine respektive ulike plattformer og tilnærminger de har utviklet gjennom årene for å få på plass vaksiner. Med innsatsen som har blitt initiert rundt det nye koronaviruset, går dette arbeidet raskere enn normalt. 

Kliniske studier 

En vaksine gjennomgår et klinisk studieprogram i tre faser på mennesker. Først på en mindre gruppe, og i fase 3 på tusenvis av mennesker. Vaksinen må vise at det gir effektiv beskyttelse mot viruset, og at eventuelle bivirkninger er akseptable og uvanlige. 

Godkjenningsprosess 

Legemiddelselskapet må fremlegge omfattende dokumentasjon av vaksinen før søknad om tillatelse. Den ansvarlige myndigheten, som EMA i Europa, gjennomgår all dokumentasjon. Dersom evalueringen er positiv, er selskapet autorisert til å starte produksjon og salg av vaksinen. 

Produksjon 

Vaksinen vil bli produsert i stor skala, kanskje hundre millioner doser. Produksjon i et sterilt miljø er svært komplisert og tidskrevende, med et stort antall kvalitetskontroller. All distribusjon opp til klinikken må gjøres med en ubrutt kjølekjede. 

Vaksinasjon 

Ved vaksinasjon skapes en reaksjon i kroppens immunforsvar etter noen uker. Immunforsvaret lærer å gjenkjenne viruset og skaper immunitet mot viruset. Dersom du blir smittet av viruset, aktiverer og dreper immunforsvaret viruset. 

Kilder: LIF har brukt et stort antall offentlige kilder som WHO, samt kommunikasjon fra forskningsselskaper, og organisasjoner som lager ulike samlinger av pågående forskning og utvikling. 

Nyttige lenker:

VGs vaksineoversikt

ClinicalTrials.gov

WHO