Johnson&Johnsons vaksine anbefalt godkjent av EMA

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har anbefalt betinget markedsføringstillatelse for vaksinen COVID-19 Vaccine Janssen for forebygging av covid-19-sykdom for personer fra 18 år og oppover.

Publisert 11. mars 2021

Etter en grundig evaluering konkluderte EMA med at dataene om vaksinen er robuste og oppfyller kriteriene for effekt, sikkerhet og kvalitet. COVID-19-vaksinen fra Janssen (en del av Johnson&Johson), som har fått navnet COVID-19 Vaccine Janssen, er den fjerde koronavaksinen som anbefales i EU.

Resultatene fra en klinisk studie med over 44 000 deltakere fra USA, Sør-Afrika og land i Latin-Amerika viser at COVID-19 Vaccine Janssen er effektiv til å forhindre COVID-19 hos personer fra 18 år. Halvparten av studiedeltakerne fikk en enkelt dose av vaksinen, og halvparten fikk placebo. Studien fant en 67% reduksjon i antall symptomatiske COVID-19-tilfeller etter to uker hos personer som fikk vaksinen, sammenlignet med personer som fikk placebo. Dette betyr at vaksinen hadde en effekt på 67%, skriver EMA.

– Jeg er glad for at den fjerde vaksinen mot covid-19, Janssen, nå har blitt godkjent til bruk i Norge. Siden Janssen-vaksinen bare krever én dose vil leveranser av denne vaksinen kunne ha stor betydning for hvor raskt vi klarer å fullvaksinere befolkningen mot covid-19, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Les også pressemelding fra Johnson & Johnson

Både Sanofi og MSD har uttalt at de skal hjelpe Johnson & Johnson med å produsere vaksinen deres. Det er planlagt å produsere 12 millioner doser i måneden ved Sanofis vaksineproduksjonsfabrikk i Marcy l’Etoile i Frankrike, og  et ukjent antall ved MSDs fabrikker i USA.

Les mer:

Industrien hjelper hverandre med koronavaksineproduksjonen

Hør podkast om vaksinene til Janssen, Pfizer og AstraZeneca