Karita Bekkemellem forsvarte patenter på Dagsnytt 18

- Skal vi vinne kampen mot COVID er samarbeid for økt produksjon og sikker tilgang til råstoff det viktigste, patenter er ikke et hinder, sa Bekkemellem i debatt på Dagsnytt 18.

Publisert 7. mai 2021
PÅTENT: Karita Bekkemellem var engasjert da hun pekte på at flaskehalser for COVID-vaksiner er økt produksjon og sikker tilgang til råstoff det viktigste, ikke patenter.

– Mens vi støtter problemstillingen om at vaksinasjon over hele verden går for sakte, mener vi at patentoppheving skyter på feil blink. Ifølge ekspertene som kan dette markedet, er flaskehalsene tilgang til råstoff og godkjente, trygge og høyteknologiske produksjonslokaler som kreves for vaksineproduksjon, fortalte hun.

Se hele debatten her

Debatten, som også inkluderte Bjørnar Moxnes fra Rødt, Henriette Killi Westhrin fra Norsk Folkehjelp og Jens Frølich Holte, statssekretær i Utenriksdepartementet, omhandlet at USA president Joe Biden åpner for å midlertidig frigjøre patenter på COVID-vaksiner for at verdens befolkning raskest mulig kan vaksineres mot Korona.

Bekkemellem viste til at mens diagnosen er riktig, hvor vi alle ønsker flere vaksiner til hele verden, er medisinen om å oppheve patenter feil. Verdens produksjonskapasitet går for fult, det er ikke patenter som er flaskehalsen, men tilgang til råstoffer og flere høykvalitets produksjonsfasiliteter.

Produksjon av vaksiner krever enormt høyteknologisk utstyr og strenge inspeksjoner og reguleringer a uavhengige myndigheter. I tillegg til at produksjonskapsiteten er hovedutfodringen, pekte hun også på åpenbare sikkerhetsutfordringer et patentfrislipp vil føre til.

– Samtidig vil dette øke risikoen for dårlige, og i verste fall falske vaksiner på markedet. Produksjonslokaler må gjennom grundig testing av myndigheter og eksterne kontrollører for å forsikre den livsviktige kvaliteten og sikkerheten på vaksinene. Hvem tester lokalene og utstyret til de ikke-lisensierte produksjonsenhetene? Og hvordan sikrer vi at ikke rene forfalskninger kommer inn i de vanlige forsyningslinjene når det blir mer uoversiktlig hvem som produserer? Er det noe verden virkelig ikke trenger nå, så er det at tiltroen til vaksinene synker ytterligere, sa Bekkemellem.

Se hele debatten her