– Vi trenger en konkret handlingsplan for å lykkes

Terje Aasland (AP) mener det trengs en konkret handlingsplan for å få en strategisk satsing på helsenæring, da LMI var sparket i gang Arendalsuka om helseindustri.

Publisert 16. august 2021
KICKSTART: LMI kickstartet Arendalsuka på mandag med et møte om norsk helseindustri. Det kan ses i opptak under.

Møtet, som du kan se i opptak her, var en samtale mellom politikere, Forskningsrådet, LO og NHO for å diskutere helseindustriens potensial og bidrag i form av arbeidsplasser og eksportinntekter, samt betydning for norsk legemiddelberedskap.

Aasland mente det var økt behov for partnerskap og at vi har et bra utgangspunkt, med en sterk offentlig helsetjeneste, men at tiden begynner å gå fra oss.

– Vi trenger å handle nå og styrke eksport, og fastlandsnæringer. Det er gjort mye bra, vi har forskning i verdensklasse, men det er fortsatt behov for partnerskap, for å sikre at verdiskaping av forskningen forblir i Norge. Staten må i større grad ta del i mulighetene som finnes og bidra som risikoavlaster. Vi må velge helse som et strategisk satsningsområde, sa han.

Panelet: Anne Kjersti Fahlvik, Forskningsrådet
Terje Aasland, Arbeiderpartiet
Sveinung Stensland, Høyre
Are Thomasgard, LO og
Grete Karin Berg, NHO

Sveinung Stensland fra Høyre pekte på at det allerede finnes ledende kunnskap på feltet og at suksesshistorier som Bayers oppkjøp av Algeta har gitt et godt utgangspunkt.

– LMI er gode partnere og rapporten om vaksineproduksjon er et godt forslag. Norge er en stormakt på vaksiner faglig og produksjon har jeg tro på, men det må være kommersielt i bunnen. Generelt, så er en av de viktigste feilene Norge gjør er å være en god innkjøper. De fire legemiddelpolitiske målene skal fremme forskning og utvikling, men det er alt for mye vekt på laves pris og det rammer helsenæringen, sa han.

En grønn næring

Anne Kjersti Fahlvik, Områdedirektør – Næringsutvikling og nyskaping i Forskningsrådet, fortalte hvordan hun for fem år siden hadde skrevet en kronikk i Dagens Næringsliv om temaet og at det har skjedd mye siden den gang- også på helsefeltet.

– Det er mye mer samsnakk og bedre kultur for samarbeid. Men allikevel står noe i veien. Vi må ha nye næringsbein å stå på og vi skal ikke lengre enn til Sverige eller Danmark hvor det er en stolthet å jobbe med industrien.

– Helsenæring er lavutslipp, en grønn næring og det må fremsnakkes, sa hun.

Unikt samarbeid

Ordstyrer Karita Bekkemellem, henvendte seg også til Grete Karin Berg fra NHO og Are Thomasgard fra LO og trakk frem hvordan dette området på en noe unik måte har samlet de to organisasjonene.

– Vi produserer to milliarder fiskevaksiner hvert år. Vi kan bruke denne kunnskapen, bygge videre for å skape norske arbeidsplasser, norsk kompetanse, det må vi holde fast på og utnytte, sa LOs Thomasgard og fikk støtte av Berg fra NHO.

– Vi har lært mye av pandemien som vi må ta videre og her har vi representanter fra Høyre og Arbeiderpartiet som sier mye av det samme. Det er viktig å gripe mulighetene nå, sa hun.