– Slik kan helsedata brukes ved innføring av nye legemidler

Helsedatautvalget i LMI har laget et posisjonsdokument om hvordan helsedata kan benyttes ved innføring og utfasing av legemidler i helsetjenesten.

Publisert 16. september 2021

Utvalget mener helsedata kan gi innsikt i hvor mange pasienter som har en bestemt sykdom, hvilken behandling de får, hvor mye ressurser ulike sykdommer krever, hvilke resultater i kliniske studier som kan overføres til klinisk praksis, samt relativ effekt mellom intervensjon og standardbehandling, for å nevne noe. Helsedata bør inkluderes som en driver for ny metodeutvikling for kostnad-nyttevurderinger, og det må tilrettelegges for at alternative finansieringsløsninger blir testet og tatt i bruk.

Her forteller utvalgsleder Pål Hasvold og utvalgsmedlem Siri Børø om bakgrunnen for arbeidet, og hva som er planen videre:

LMIs Helsedatautvalg jobber for å fremme bruk av helsedata i forsknings- og utviklingsløpet, samt være en pådriver for at dokumentasjon fra data-analyser på helseområdet benyttes til styring og beslutningstaking i helsesektoren.

LMIs posisjon angående bruk av helsedata ved implementering av ny behandling:

Helsedata må tas i bruk for å underbygge hvilken effekt en behandling har i norsk klinisk praksis. Norske helsedata må benyttes til å gi:

  • Innsikt i pasientpopulasjonen (epidemiologi); hvor mange pasienter (insidens og prevalens) har gjeldende sykdom, hvordan er alderssammensetningen i pasientgruppen og hvordan påvirker sykdommen levetiden
  • Innsikt i behandlingsmønster; hvilken behandling får pasientene ved sykdomsdebut, hvilken behandling får pasientene hvis den første medisinen slutter å virke, og hvor lenge behandles pasienter med de ulike medisinene
  • Innsikt i ressursbruk for ulike sykdommer/behandlinger i helsetjenesten
  • Innsikt i overførbarhet til klinisk praksis av resultatene fra randomiserter studier som gjerne er utført på en veldig selektert pasientgruppe
  • Innsikt i relativ effekt mellom intervensjon og standardbehandling ved å bruke helsedata til å lage «syntetiske kontrollarmer/registerbaserte effektarmer»

Helsedata bør inkluderes som en driver for ny metodeutvikling for kostnad-nyttevurderinger.

Nye finansieringsløsninger for innovative legemidler bør tas i bruk, med dette menes:

  • Avtaler som er basert på ulik kost-nytte profil for ulike bruksområder (indikasjon) for legemidler
  • Avtaler som håndterer usikkerhet om helseeffekten av behandlingen (resultatbaserte avtaler)

Det må tilrettelegges for at alternative finansieringsløsninger blir testet og tatt i bruk.

Les hele posisjonsdokumentet

Helsedata kan gi en sikker, kontrollert og økt tilgang til nye legemidler