Kreftkompassets mentorprogram

- Jeg blir helt varm om hjertet når jeg hører om sånne initiativ, sier Karita Bekkemellem om mentorprogrammet laget for at kreftoverlevere skal komme tilbake til jobb.

Publisert 20. oktober 2021
Lotta Våde, Ida-Marie Nilsen og Vibeke Borchgrevink i Kreftkompasset

Kreftkompassets mentorprogram er et samarbeid hvor ansatte i privat næringsliv melder seg frivillig til å bli mentor for mennesker som har overlevd kreftbehandling og som ønsker å komme tilbake i jobb— eller hjelpe dem å få en bedre hverdag når behandlingen er over.

Det er Lotta Våde, Ida-Marie Nilsen og Vibeke Borchgrevink som driver Kreftkompasset og som frem til i sommer var på frivillig basis. Våde og Nilsen er begge sykepleiere med erfaring fra kreftomsorgen, mens Borchgrevink selv har hatt kreft.

– Vi har alle sammen møtt mange personer som har gjennomgått behandling for kreft. Flere av dem føler seg ikke friske, selv om de ikke lenger har kreft. Det er ikke uvanlig å føle at man har mistet noe av seg selv og gnisten i livet. Dette i kombinasjon med at man «burde» være takknemlig for å ha overlevd kan oppleves utfordrende. Vi i Kreftkompasset ønsker å støtte de som har fått behandling for kreft og de pårørende, forteller Lotta Våde.

Mentorprogrammet

Et av hovedtiltakene Kreftkompasset driver med, er mentorprogrammet hvor bedrifter stiller med personer som støtter deltakere med det han eller hun ønsker å forbedre med hverdagen sin.

– Programmet varer i ett år og deltakerne, altså de som har overlevd kreftbehandling, skal ha et prosjekt som de skal jobbe med gjennom året. Erfaringsmessig er dette ofte å komme tilbake til jobb, men det kan også være å utvikle et sosialt nettverk eller å begynne å trene, sier Våde.

Ifølge Menon Economics koster redusert livskvalitet etter avsluttende kreftbehandling samfunnet 16 milliarder kroner. Kreft rammer 14 000 nordmenn i arbeidsfør alder og 5600 av dem returnerer aldri til jobb.

– Vi har en tidligere deltaker, som kalte programmet for en «appetittvekker for livet,» og det synes jeg var en veldig fin beskrivelse. Det er kreftoverlevende selv som søker om å delta, men for å være ærlig så er flaskehalsen at vi mangler mentorer, så vi skulle gjerne sett at flere selskaper deltar, sier Våge, som legger til at også mentorene utvikler seg mye i løpet av programmet.

– Tilbakemeldingene er utrolig positive. Ingen av dem er proffe, men de bidrar som samtalepartner, gir råd, lytter, og deler av erfaring. Mange opplever nok en mektig personlig utvikling når de er støttespilleren til noen som har gjennomgått noe så dramatisk og alvorlig, sier hun.

– Et svært godt tiltak

Administrerende direktør i LMI, Karita Bekkemellem, mener programmet er viktig på flere nivåer, og trekker frem både det samfunnsøkonomiske med å bidra til å få kreftoverlevende tilbake i jobb, men særlig den hjelpen selskaper og ansatte kan gjøre for tidligere pasienter.

– Jeg blir helt varm om hjertet når jeg hører om dette initiativet. Det er rørende at disse menneskene har jobbet frivillig, ved siden av sine vanlige jobber, for å gjøre livet bedre for en gruppe mennesker som ofte kan bli litt glemt. Det er et sært godt tiltak og både riktig og viktig at noen også gir fokus til de som overlever en så alvorlig sykdom, sier Bekkemellem, som også oppfordrer LMIs medlemmer å bli med som mentorer i programmet.

– Det er allerede noen av medlemmene våre som deltar, men det hadde vært gøy å se enda flere støtte opp om prosjektet. Produktene vår bransje lager kurerer kreftsykdommen, hvis vi også kan være med å bidra i livet etterpå, vil det være helt fantastisk, sier hun.

Man kan lese mer om Kreftkompassets mentorprogram her.