Influensavaksine: Stadig flere stikker på jobben

Tusenvis av norske arbeidstakere har i år fått influensavaksine på jobb. LMI er intet unntak, og nylig fikk Felleskatalogens redaktør et stikk i armen på LMIs møterom.

Publisert 25. november 2021
SISTE STIKK: Bente By Jansen, administrerende direktør i Felleskatalogen, er én av mange tusen som takker ja til influensavaksine på jobben, og Noreen Iqbal er én av mange sykepleiere som reiser rundt på norske arbeidsplasser for å stikke folk i armen.

– Etter ønske fra flere av våre ansatte valgte vi å tilby influensavaksinering, og på den måten bidra til redusert smitte i befolkningen og dermed redusert press på helsevesenet. Samtidig sørger vi for at de ansatte holder seg friske og kan utføre sine arbeidsoppgaver, sier administrerende direktør i Felleskatalogen, Bente By Jansen.

Omreisende sykepleier

Hele 83% av de ansatte i LMI, inkludert Felleskatalogen, Farmastat og Nomvec, hadde takket ja til tilbudet om å få vaksinen på jobb, i arbeidstiden. Noreen Iqbal fra Hjemmelegene hadde for anledningen installert seg på møterommet, med vaksiner, plaster, iPad og gul kanylebøtte. Hun tok seg av både registrering og vaksinering.

– Jeg er sykepleier og jobber til vanlig på intensivavdelingen på Rikshospitalet og akuttmottaket på Akershus universitetssykehus. Influensavaksinering for Hjemmelegene gjør jeg i tillegg til jobben min der, og jeg syns det er kjempegøy. Jeg har satt tusenvis av vaksiner allerede, og har fått besøke en rekke bedrifter – både offentlige og private. Og folk er så fornøyd med at vi også kan komme hjem til dem for å vaksinere – særlig eldre mennesker som har litt vanskeligheter med å komme seg til fastlegen eller apoteket. Vi både setter vaksinen og passer på dem i 20 minutter etterpå, sier Iqbal.

Merker økt pågang i år

Hjemmelegene tilbyr bedriftsvaksinering i Stor-Oslo, Bergen og Stavanger. Også andre private aktører som Dr. Dropin og Kry, Colosseumklinikken og Osloakutten, samt flere apotekkjeder og reiseklinikker har et slik tilbud. Lege og daglig leder i Hjemmelegene, Nicolai Skarsgård, sier de merker økt pågang i år sammenlignet med tidligere år.

– Vi startet med dette tilbudet i 2018, og merker ekstra stor pågang i år. Nå har jo helse og virus vært på alles agenda i lang tid på grunn av pandemien, og vi som samfunn har lært mer om hva vaksiner er og hva de betyr. Så både arbeidsgivere og arbeidstakere ser viktigheten av vaksinering tydeligere enn før, og verdien av å holde seg frisk. Får man influensa risikerer man jo å måtte holde seg hjemme fra jobb i 10 dager. For arbeidsgivere er det dessuten veldig fint å kunne tilby influensavaksine uten at hele kontoret må ta pause i jobben og dra et sted for å fikse det. Når det gjøres på arbeidsplassen med enkel organisering, tar det bare noen minutter av de ansattes arbeidstid. Vi hjelper bedrifter med alt fra 2 til flere hundre ansatte fra 2-100 ansatte. Vi tilbyr også å komme hjem til folk, både arbeidstakere og privatpersoner, dersom de ønsker det, sier Skarsgård.

Nok til alle som vil ha

Tall fra Folkehelseinstituttet bekrefter også at interessen for influensavaksine øker. Per 15.11.21 har Folkehelseinstituttet sendt ut til sammen 1.46 millioner doser influensavaksine sammenlagt, mens apotekgrossistene har sendt ut over 219 000 doser til apotekene, til sammen nærmere 1.68 millioner doser. Det er allerede nærmere 90 000 flere doser enn i hele fjorårets influensasesong.

Det er Sanofi som leverer de fleste influensavaksinene i år, og daglig leder i selskapets vaksineenhet Sanofi Pasteur, Per Aabakken, kan berolige dem som frykter det skal gå tomt.

– Det er allerede sendt ut betydelig flere doser i denne sesongen enn i fjorårets, og det skal være nok doser til alle som vil ha – både i risikogruppene og i privatmarkedet, sier Aabakken.

Han bekrefter at flere og flere arbeidsgivere, både små og store bedrifter, tilbyr influensavaksine.

– Ved siden av argumentet å holde de ansatte friske og ikke smitte andre man kunne ha kontakt med i arbeidstiden, er også argumentet at de ønsker å fortsette dugnaden. De tenker da spesielt å på deres bidrag til å unngå unødvendig press på helsetjenesten med sykdommer og symptomer som kunne vært unngått ved vaksinering, sier Aabakken.