Gledelig økning i antall kliniske studier i 2021

Rykende ferske tall fra Legemiddelverket viser at antall kliniske studier har gått opp med 19 % det siste året. I tillegg har innmeldte studier fra industrien til Inven2 aldri vært høyere.

Publisert 18. mars 2022
FERSKE TALL: Siri Kolle i Inven2 presenterte ferske tall som viser en stor økning i kliniske studier i 2021

Det er første gang på svært mange år at kurven endelig går riktig vei. De siste ti årene har antallet kliniske studier gått ned i Europa, og dette har gått hardt ut over Norge. De siste tre årene har antallet vært stabilt, men nå ser trenden endelig ut til å snu.

I 2021 ble hele 177 nye studieavtaler meldt inn til Inven2, en økning på 10 % fra 2018 som var forrige rekordår. Den største økningen står Oslo Universitetssykehus og Akershus Universitetssykehus for.

Tre hovedgrunner til økningen

Siri Kolle, ansvarlig for kliniske studier i Inven2, var svært glad for å kunne dele disse tallene på møtet Kliniske studier i medvind onsdag denne uken. Hun mener det er mange grunner til økningen, men at særlig tre grunner peker seg ut.

– Én stor grunn her handlingsplanen for kliniske studier, en annen grunn er Riksrevisjonens rapport og en tredje grunn er Norges håndtering av koronapandemien, som er blitt veldig godt lagt merke til av firmaene globalt: sykehusene og selskapene har levert i både pågående studier og startet nye studier mens pandemien har pågått, og det har gjort oss mer attraktive, sa Kolle.

– Det er størst økning i fase 3-studier. Antall kreftstudier er stabilt, men vi ser en vekst blant annet innen mental helse, kardiologi, lungesykdom og øyesykdommer. Det er mange nye utprøvere, og det er også flere firmaer som har starta studier, så hele økosystemet for studier er blitt større i løpet av året. Vi ser også at økningen fortsetter de første månedene i 2022, sa Kolle.

Forsiktig optimist

Hege Edvardsen, seniorrådgiver i LMI med forskning og utvikling som sitt fagområde, er veldig fornøyd og forsiktig optimist etter å ha sett de ferske tallene.

PANELSAMTALE: Enighet i panelet om at økningen er gledelig, og et resultat av stor innsats fra alle parter. Håpet er at trenden fortsetter. Hege Edvardsen i midten.

– Vi har jobbet sammen om dette veldig lenge, på så mange plan, og jeg syns det er veldig morsomt å være med nå og se at pendelen ser ut til å svinge den andre veien. Energien, samarbeidet og fokuset er helt annerledes enn det var for bare et par år siden, og vi håper dette fortsetter slik at vi ser enda bedre resultater neste år. Både vi i industrien og sykehusene har jobbet hardt for å snu trenden, og nå nærmere vi oss endelig, sier Edvardsen.

Les mer på inven2.no: Stor økning i nye industriinitierte kliniske studier