Gjør arvesølvet om til gull

- Vi skal gjøre arvesølvet om til gull. Det sa Christer Valderhaug, direktør i bioteknologiselskapet Arctic Bioscience, da han var gjest på hovedscenen under NHOs årskonferanse i dag.

Publisert 12. mai 2022
Christer Valderhaug, direktør i Arctic Bioscience, på scenen under NHOs årskonferanse 2022.

Det som starta med produksjon av kosttilskudd fra silderogn, er nå på vei til å bli et norsk medisineventyr. Arctic Bioscience bruker råvarer fra havet rett utenfor fabrikken i Ørsta til å utvikle et produkt de håper kan hjelpe millioner av psoriasispasienter over hele verden.

Et norsk medisineventyr

Under NHOs årskonferanse fikk Valderhaug tre minutter på scenen for å fortelle om selskapet og deres store mål.

– Norge er en havnasjon. Vi disponerer havarealer som er mer enn 5 ganger større enn vårt landareal. I flere århundre har silda – havets sølv – vært en kritisk kilde til mat og inntekter til generasjoner nordmenn langs kysten. Nå gjør vi arvesølvet om til gull. I 2011 ble Arctic Bioscience etablert, i en fjordarm mellom Sunnmørsalpene, i Hovebygda i Ørsta. Det som starta med produksjon av kosttilskudd fra silderogn, er nå på vei til å bli et norsk medisineventyr. En historie om å bruke biprodukt fra sildefiske fra norske hav til å bedre livskvalitet verden over. I 2012 oppdaga vi at silderogn kunne ha et farmasøytisk potensial. Åtte år senere ble resultatet fra den første kliniske studien på psoriasis på Haukeland publisert, med veldig lovende resultat, sa Valderhaug.

Nye terapiområder?

Nå utforsker selskapet også silderognas potensial som medikament retta mot prematurfødte barn.

– Det er utrolig givende å jobbe med. Fra byda til Ivar Aasen bygger vi en bærekraftig høykompetanseindustri, med ansatte fra tre kontinent: Norge, Italia, Kina og India, og USA. Fra Ørsta driver vi en bedrift der mer enn 90 % av inntektene kommer fra eksport. Fra Sunnmøre kom ideen om å utføre en klinisk fase 2-studie på psoriasis i 5 europeiske land. Det kan bli den største kliniske studien som er utført av et norsk selskap. Målet er å bedre livskvaliteten til pasienter verden over, sier Valderhaug.

Havets potensial er mer enn vind og oppdrett

Norge er en havnasjon, og havrommet har gang på gang blitt utpekt som det vi skal leve av etter oljen.

– Men havets potensial er uendelig mye mer enn havvind og oppdrett. Det skal vi i Arcic Bioscience bevise, sa Valderhaug.

I fjor startet selskapet byggingen av legemiddelfabrikken, og LMI-direktør Karita Bekkemellem, som nå også er NHO Geneo-direktør, var engasjert til stede da spaden ble satt i jorda.

– Arctic Bioscience representerer alle fordelene ved norsk helsenæring: et medisinsk produkt som har blitt forsket frem i Norge, vil nå også produseres her og dermed skape kompetansearbeidsplasser og økte eksportinntekter. Hele verdikjeden forblir i Norge, sa Bekkemellem, som håper de lykkes.

Arctic Bioscience produserer fra før kosttilskuddet Romega – også det fra silderogn, men å lage medisin fra samme rognen har aldri blitt gjort før. Medisinen har foreløpig det kryptiske forskningsnavnet HR0350.

Valderhaug tok over som administrerende direktør i selskapet i februar i år, etter Ole Arne Eiksund som hadde hatt jobben siden 2018.