Thermo Fisher lanserer norsk-utviklet instrument for celleterapi

– Instrumentet representerer verdensledende norsk forskning og banebrytende kreftbehandling. Det er et eksempel på alle fordelene man får ved å satse på norsk helseindustri, sier LMIs Monica Larsen.

Publisert 4. januar 2023

Instrumentet DynaCellect er resultatet av et internasjonalt utviklingsprosjekt drevet fra Norge, og er laget for å møte fremtidens krav til produksjon av celleterapi. Dette er avgjørende for internasjonalisering og videreutvikling av banebrytende celleterapi mot kreft.

Forsterker norsk helsenæring

De siste årene har Thermo Fisher Scientific gjort betydelige investeringer innen celleterapi, og celleterapiavdelingen her i Norge har doblet seg.

— Det norske teamet har flere innovasjonsprosjekter gående og har akkurat ferdigstilt instrumentet DynaCellect Magnetic Separation System, et resultat av et internasjonalt utviklingsprosjekt drevet fra Norge. DynaCellect er med på å automatisere en tidligere manuell produksjonsprosess og øker dermed kvalitet, sikkerhet og effektivitet av produksjonen, noe som gjør behandlingen mer tilgjengelig for kreftpasienter, forteller Tuva Holt Hereng og Hilde Nyheim i Thermo Fisher i Radforsk-podcasten, Radium.

De forteller videre at Thermo Fisher Scientific vil fortsette å investere i celleterapi i tiden fremover.

– Disse investeringene kan bidra til å forsterke norsk helseindustri, bygge kompetanse, skape arbeidsplasser og gi skatteinntekter til Norge.

— Vi samarbeider tett med forsknings – og utviklingsmiljøet i Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark og ulike miljøer innad i Oslo universitetssykehus som er særlig dedikert til celleterapi. Dette unike samarbeidet er én av grunnene til at vi mener vi kan lykkes med å skape ny behandling og produkter innen celleterapi i Norge, forteller de.

– Viser fordelene

Monica Larsen, seniorrådgiver i LMI, mener Thermo Fishers satsing på celleterapi viser nettopp hvilke muligheter vi kan skape når forskningsmiljøene og næringslivet samarbeider. Dette er grunnlaget for r å bygge en enda sterkere norsk helseindustri.

Monica Larsen

— Teknologien bygger på en norsk innovasjon, Uglestad-kulene, og viser hvordan offentlig-privat samarbeid mellom universitetene, sykehusene, klyngene og industrien kan samarbeide for å skape arbeidsplasser, eksportinntekter og livreddende produkter.

Det representerer verdensledende norsk forskning og banebrytende kreftbehandling. Det er et eksempel på alle fordelene man får ved å satse på norsk helseindustri, sier Larsen.

Lansering i Oslo

Instrumentet, DynaCellect, skal lanseres på et arrangement på Latter i Oslo den 7. februar og påmeldingen er åpen for de som ønsker å delta og lære mer.

Se mer og meld deg på via lenken over.