LMI har gitt innspill og presentert for ekspertgruppen i åpenhet 

LMI fikk i slutten av september en henvendelse fra ekspertgruppen som skal vurdere åpenhet i prioriteringer, om å gi et skriftlig innspill og presentere dette i et møte med ekspertgruppen mandag 9. oktober.

Publisert 10. oktober 2023
Seniorrådgiverne i LMI på markedstilgang, Katrine Bryne (til venstre) og Karoline Knutsen presenterte for ekspertgruppen mandag 9. oktober.

Regjeringen skal legge frem en ny prioriteringsmelding i løpet av 2024. For å sikre et godt kunnskapsgrunnlag i arbeidet med den nye meldingen, har helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol satt ned tre ekspertgrupper, om åpenhet, tilgang og analyseperspektiv i prioriteringer.  

Ekspertgruppen som skal vurdere Åpenhet og prioriteringer skal blant annet utrede følgende problemstillinger:  

  • Problemstillinger knyttet til økt åpenhet om norske myndigheters betalingsvilje samt åpenhet om priser og prisdannelse, herunder oversikt over utviklingskostnader. Utredningen bør se hen til initiativer for internasjonalt samarbeid innen området, samt praksis og erfaringer fra andre land 
  • Om åpenhet og transparens i vurderings- og beslutningsprosesser i Systemet for Nye metoder og innen folketrygdområdet ytterligere kan styrkes innenfor gjeldende regelverk, også mht. effektiv kommunikasjon rundt beslutningene om prioritering 
  • Ekspertgruppen ledes av Ingrid Miljeteig, lege og professor ved UiB og leder i klinisk etikkomité, Helse Bergen HF.», står det på regjeringen sine nettsider 

I invitasjonen til å gi innspill fikk LMI en konkret bestilling fra ekspertgruppen:  

«Vi ber om innspill på mandatet på generelt nivå og spesifiserer i tillegg følgende spørsmål: 
-Er det noe vi spesielt bør være oppmerksomme på 
-Hva er mener dere er den viktigste problemstillingen som utvalget bør vurdere 
-Har dere noen konkrete forslag til tiltak som utvalget bør vurdere» 

I tillegg kom ekspertgruppen med en ekstrabestilling hvor de ønsket at LMI skulle svare ut mer om FoU-kostnader og prissetting. 

Ut ifra denne bestillingen laget LMI et innspillsnotat, som vi forankret med utvalget for tilgjengeliggjøring, og arbeidsgruppen for konfidensialitet. Basert på innspillsnotatet laget vi også en presentasjon som vi fikk ti minutter til å presentere, deretter fikk vi spørsmål til FoU-kostnader.  

Dette er den første ekspertgruppen LMI er invitert inn til. Vi skal også ha dialog med de andre to gruppene; Perspektiv og Tilgang.  

I LMIs innspill og presentasjonen til ekspertgruppen la LMI vekt på behovet for transparens i vurderings- og beslutningsprosesser og at det bør vurderes konkrete tiltak for å bidra til å bedre tillit og legitimitet i prioriteringsbeslutninger ved å: 

  • Sikre åpenhet og transparens i hele vurderings- og beslutningsprosessen 
  • Økt transparens og åpenhet rundt klinikermedvirkning 
  • Økt transparens i håndtering av usikkerhet i beslutningsgrunnlaget 
  • Økt transparens i beslutningsprosesser for legemidler i Folketrygden  

Ekspertgruppen virket godt fornøyd med presentasjonen og ga tilbakemeldinger på at det var et tydelig og godt budskap. Det var flere nikk i gruppen under LMIs oppsummering:  

  • LMI er glad for at ekspertgruppen skal se hen til internasjonalt arbeid om tematikken (åpenhet i pris og prisdannelse), men det er VIKTIG at vi ikke lager særnorske føringer som kun vil ramme tilgang til nye legemidler for norske pasienter. 
  • Det hjelper ikke ha transparente prosesser (les publisering av metoderapport og prisnotat), om man ikke har åpenhet om vurderinger i prosessen som er av betydning for den endelige beslutningen og prioriteringen. 

Se hele det skriftlige innspillet her.

Se presentasjonen til ekspertgruppen her.