Kronikk: For hver krone man investerer i voksenvaksinasjonsprogram, får man 19 kroner tilbake

Nylig kom en internasjonal rapport som viser at gevinsten ved vaksinasjonsprogram for voksne er 19 ganger høyere enn kostnaden, skriver LMI og LMIs vaksinegruppe i en kronikk i Altinget.

Publisert 29. april 2024
Skjermdump fra Altinget 29. april 2024

Rapporten er basert på ti land vi kan sammenligne oss med, og vaksiner mot fire sykdommer som kan forebygges ved vaksinasjon: Influensa, pneumokokk-sykdom, RS-virusinfeksjon og helvetesild. Lignende beregninger har tidligere vært gjort for lav- og mellominntektsland, og disse har anslått gevinsten til over 50 ganger kostnaden. Nå ser vi at også i land som Norge kan sammenligne seg med, er gevinsten av vaksinasjon svært høy.  

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) har 75 prosent av den voksne befolkningen ikke fulgt anbefalingen om å ta oppfriskningsdose av vaksinen mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Folk flest er nemlig ikke klar over at enkelte vaksiner fra barnevaksinasjonsprogrammet må friskes opp. Dermed synker vaksinasjonsdekningen med økende alder.

Når man får tilbake 19 ganger investeringen, er det da noe å lure på, spør seniorrådgiver i LMI, Anne Margrethe Hausken Nordberg og leder av LMIs vaksinegruppe, GSKs Line Rondan.

Les hele kronikken på altinget.no