Legemiddelindustrien kan bidra til en mer bærekraftig allmennlegetjeneste

Industrien kan bidra med vaksiner og bedre diagnostikk, sa LMIs Anne Margrethe Hausken Nordberg på dagens innspillsmøte for stortingsmelding om allmennlegetjeneste for framtiden.

Publisert 25. juni 2024
– Vi trenger i tillegg SMS-varsling om vaksiner. De ansatte ved sykehusene er gode til å løpe, men de bør slippe å løpe rundt mellom pasienter som kunne vært friske hvis de hadde vært vaksinert, sa Anne Margrethe Hausken Nordberg til helseminister Jan Kristian Vestre og statssekretær Ellen Rønning Arnesen i den muntlige høringen i dag.

26 aktører fikk 3 minutter hver foran helseminister Jan Christian Vestre, statssekretær Ellen Rønning Arnesen og rådgivere. Bakgrunnen for stortingsmeldingen er at fastlegene er en viktig del av løsningen for å få ned ventetidene i helsetjenesten. Vestre ønsket svar på hva som er de viktigste løsningene for å skape en bærekraftig allmennlegetjeneste for fremtiden.

Hausken Nordberg trakk frem to områder der legemiddelindustrien kan og vil bidra: forebygging og riktig legemiddelbruk.

Se hele innspillsmøtet her

Send SMS-varsling om vaksiner

– Når det gjelder forebygging må vi utnytte potensialet i enkel og godt dokumentert forebygging: vaksiner.  Norge har ikke den samme systematikken for vaksinasjon av voksne som for barn.  Mange voksne vet derfor ikke hvilke vaksiner FHI anbefaler, eller at noen vaksiner må friskes opp hvert 10. år, ifølge FHI er det bare 25 % av oss som frisker opp disse.  Logg inn på Helsenorge og sjekk selv om du har gjort det, oppfordret Hausken Nordberg helseministeren.

Selv sjekket hun i fjor og det viste seg at det var 14 år siden sist. Det hjelper altså ikke nødvendigvis å være farmasøyt.

– Det er supert at FHI kjører informasjonskampanjer, men vi trenger i tillegg SMS-varsling om vaksiner. Det fungerte jo så bra under pandemien – og vi trenger både fastleger og apotek. Fastlegen har en hovedrolle i å informere sine pasienter om vaksiner. Hva kan øke fastlegens oppmerksomhet rundt vaksinasjon? FHI kjører i år en flott webinar-serie for helsepersonell om vaksiner, men vi foreslår også et SKIL-kurs. De ansatte ved sykehusene er gode til å løpe, men de bør slippe å løpe rundt mellom pasienter som kunne vært friske hvis de hadde vært vaksinert, sa LMI-rådgiveren.

Digital forskrivningsstøtte

Når det gjelder riktig legemiddelbruk tipset hun om Felleskatalogen som utvikler digitale løsninger for å støtte allmennlegene i forskrivning og legemiddelgjennomgang: klinisk beslutningsstøtte.  

– De fleste EPJ-løsningene for allmennlegene vil ta i bruk sentral forskrivningsmodul, SFM. Derfor er det spesielt viktig for allmennlegene – tror vi – at myndighetene prioriterer videre utvikling av modulen, slik at digitale støtteverktøy fra Felleskatalogen – og andre – kan tas i bruk i SFM. 

Bedre diagnostikk

Hausken Nordberg minnet også om at legemiddelindustrien kan bidra med bedre verktøy for diagnostikk.

– Bedre diagnostikk betyr tidligere inn med riktig intervensjon – som kan være behandling eller ikke behandling. Med vaksiner, klinisk beslutningsstøtte og bedre diagnostikk får vi en mer bærekraftig allmennlegetjeneste, avsluttet hun.  

Helseminister Vestre (her innerst på første rad) sa under innspillsmøtet at stortingsmeldingen om en allmennlegetjeneste for framtiden er planlagt å være klar før påske i 2025.