Inviterer industrien til å gjøre studier med hjelp av metabolomikk

Flere tusen ulike molekyler kan måles i én dråpe blod, og metabolomikk kan dermed gi raskere svar på legemiddelrespons enn kliniske undersøkelser.

Publisert 7. februar 2025
Katja Benedikte Prestø Elgstøen, leder av Seksjon for metabolomikk og lipidomikk, og Helge Rootwelt, overlege ved Medisinsk seksjon – begge ved Avdeling for medisinsk biokjemi ved Klinikk for laboratoriemedisin, Oslo universitetssykehus (OUS), Rikshospitalet.

– Ved hjelp av metabolomikk kan man følge med på hvordan – og hvor – et nytt legemiddel virker i kroppen, og man kan luke ut studiedeltakere som ellers kunne ødelagt resultatene ved å ikke ta studiemedisinen som forskrevet, fortellerKatja Benedikte Prestø Elgstøen og Helge Rootwelt.

De to er henholdsvis leder av Seksjon for metabolomikk og lipidomikk, og overlege ved Medisinskfaglig seksjon – begge ved Avdeling for medisinsk biokjemi ved Klinikk for laboratoriemedisin, Oslo universitetssykehus (OUS), Rikshospitalet. (Og ja, Helge er storebroren til Helse Sør-Øst-direktør Terje Rootwelt).

Les hele saken på nortrials.no: Metabolomikk kan bidra til raskere utvikling av legemidler

Read the article in english at nortrials.no: Metabolomics can Contribute to Faster Drug Development

– Med global metabolomikk blir de kliniske studiene enda bedre – både raskere og mer presise. Du får mange ekstra dimensjoner i dataene, og en fordel er at du også i ettertid kan ta en slags elektronisk biopsi – uten å måtte ta nye prøver av pasienten. I tillegg åpner det betydelig opp for muligheten for desentraliserte kliniske studier, forteller Elgstøen.

Men hva er egentlig metabolomikk?

Ved hjelp av en enkelt bloddråpe fra en pasient eller studiedeltaker kan forskerne påvise tusenvis av metabolitter, altså små molekyler som er viktige i alle biokjemiske reaksjoner som skjer i kroppens vev, celler og kroppsvæsker.

– Vi kan se om – og eventuelt hvor – det er feil i én eller flere biokjemiske reaksjoner eller funksjoner. Vi kan se hva pasienten har fått i seg, enten det er snakk om mat eller giftstoffer, vi kan se hvilke medisiner som er tatt eller ikke tatt, og vi kan se hvordan disse virker i kroppen. Og dette kan vi som regel se lenge før det blir endringer i kliniske symptomer og tegn eller påviselig respons på bildediagnostikk eller tradisjonelle blodprøver, sier Elgstøen.

I klinikken kan metabolomikk blant annet bidra til å finne riktig diagnose på pasienter man ellers ikke finner ut hva feiler.

Blant de beste i verden

Forskerne ved Oslo universitetssykehus er de eneste i Norge og blant noen svært få, om noen andre, i Europa som tilbyr analyser at metabolomet til klinisk bruk i regi av det offentlige helsevesenet. I laboratoriet i 3. etasje på Rikshospitalet har de over flere år bygget stein på stein, og har per dag et titalls forskere, inkludert PhD- og mastergradsstudenter, og sykehusansatte akademikere. Elgstøen ble sågar nylig invitert til å skrive hovedmetodekapittelet i Nature Publication Groups Springer Protocols, om nettopp klinisk bruk av metabolomikk.

Ønsker industrien velkommen

Hittil er det ikke gjort legemiddelstudier i Norge basert på global metabolomikk. Det skyldes at avdelingen hittil kun har konsentrert seg om akademisk forskning og klinikktjenester. Det blir det nå en forandring på.

– Den 15. oktober 2024 ble vi en egen seksjon, med ambisjoner og oppdrag om å bredde tilbudet – inkludert bidra til industristudier, sier Elgstøen.

Kan finne stadig nye svar

– Fordelen med global metabolomikk er at, fordi du høster «alt», sitter du ikke om et halvt år – med ny kunnskap eller nye sammenhenger – og mangler materiale. Da kan du bare gå inn i datasettet igjen og sjekke, forklarer Elgstøen.

Dette er en forkortet utgave av artikkelen Metabolomikk kan bidra til raskere utvikling av legemidler, som du kan lese i sin helhet på nortrials.no.