
Regjeringen lanserte 14. Februar kreftstrategien Felles innsats mot kreft, med fem nasjonale mål og 17 nye tiårs-mål, som setter ambisjoner for kreftområdet frem mot 2035.
De nye grepene er blant annet å utrydde kreft forårsaket av HPV, innføre screeningprogrammer for lungekreft og prostatakreft, å doble antall pasienter som deltar i kliniske studier og næringsutvikling innen kreftområdet.
– Legemiddelindustrien bidrar med mange nye behandlinger, men de har ingen verdi dersom de ikke kommer pasienten til gode, og her må vi i Norge bli bedre å ta i bruk nye behandlinger raskere. Samtidig mener jeg helseministeren fortjener ros for å sette mål om å utrydde livmorhalskreft og oppdage lunge- og prostatakreft tidligere, sier Suter.
Den medisinske utviklingen har revolusjonert kreftbehandlingen, og tre av fire pasienter i Norge overlever i dag kreft. Likevel tar det altfor lang tid å få nye legemidler ut til pasientene. Tall fra den europeiske WAIT-undersøkelsen viser at det i snitt tar 567 dager fra et kreftlegemiddel får markedsføringstillatelse til det blir tilgjengelig for norske pasienter gjennom refusjonsordningen. Kun 44 prosent av alle kreftlegemidler som ble godkjent i Europa i perioden 2019-2022, er tilgjengelig i Norge.
– Systemet er ikke er rigget for den medisinske utviklingen innen kreft og sjeldne sykdommer. Derfor er det skuffende at regjeringen har lagt fram en ny kreftstrategi som mangler konkrete tiltak for bedre tilgang, men vi forventer at dette kommer i prioriteringsmeldingen senere i vår, sier Barbara Suter i LMI.