– Helse og forsvar må sidestilles

- Gitt situasjonen i verden må Norge øke både beredskapen og konkurransekraften. Forsvarsindustrien og helseindustrien er avgjørende, sa LMI-leder Skymoen på Beredskaps- og helseindustrikonferansen.

Publisert 26. februar 2025
UTFORDRET: Forsvarsjefen utfordret politikerne til å gjøre lovendringer som trengs for å få på plass et beredskapssamarbeid med legemiddelindustrien.

Beredskaps- og helseindustrikonferansen 2025 ble arrangert for tredje gang. Konferansen arrangeres av Norsk senter for beredskap og helseindustri i samarbeid med Norsk Industri, LO, LMI, Styrke, Elverum kommune og Aamot kommune.

Konferansen har alltid vært viktig, men situasjonen i verden gjør at den nå var mer aktuell enn noen gang.

Forsvarssjefen tydelig om samarbeidet med industrien
LMI-lederen er klar på at helseindustrien er en viktig del av totalberedskapen her i landet, og er en næring det må satses på – på lik linje med forsvarsindustrien. Han fikk støtte av forsvarssjefen under Beredskaps- og helseindustrikonferansen. Forsvarssjef Kristoffersen la vekt på at det er i fredstid endringer må gjøres for å være forberedt i krig og krise. Han pekte også på at en av de største lærdommene fra krigen i Ukraina er at forsvaret er avhengige av et tett samarbeid med industrien, og å utvikle teknologier og løsninger sammen – etter hvert som behovene oppstår.

– Samarbeid er viktig når det gjelder legemidler og helse. Forsvaret har ikke et eget helsevesen. Vi er avhengig av sivilt helsevesen. Derfor må vi ha tett samarbeid med både sykehusene og legemiddelindustrien, og vi må utfordre politikere på lovendringer som trengs for at vi får det til, sa Kristoffersen.

Skymoen stilte også spørsmål om hvor mye bedre forberedt Norge er til å møte en ny krise enn vi var når pandemien kom.

– Vi har riktignok bedre legemiddellagre og bedre oversikt. Det kjøper oss tid, men fortsatt er lagrene mindre enn for noen år siden. Myndighetene har ikke lykkes å få Norge inn i HERA, og industrien har ikke fått den rollen den burde ha for økt felles forsvarsevne. Vi må få en strategisk satsing på legemiddelindustrien fordi det er en viktig del av beredskapen. Norge må sikre produksjon og kompetanse nasjonalt. Vi kan ikke være det landet som bare betaler mens andre produserer, sa Skymoen.

Må satse på en høyproduktiv næring med potensial for vekst
Europa, inkludert Norge, må styrke sin posisjon i en global konkurranse der USA og Kina leder an. Draghi-rapporten fra høsten 2024, pekte på at det er investeringer i innovasjon og teknologi som er viktigst for økt konkurransekraft. Helseindustrien investerer mer i FoU enn andre fastlandsnæringer. Legemiddelindustrien har i potensial til å bidra til å doble eksporten slik regjeringen har satt som mål. En ny rapport fra Menon viser heleindustriens verdi og vekstpotensial i Norge, hvor industriens eksport økte fra 22 milliarder i 2021 til 27 milliarder i 2023. Legemiddelindustrien står for 74 prosent av helseindustriens samlede eksport, og GE Healthcare alene for 44 prosent.

Skymoen deltok også i samtale med Harald Solberg i Norsk Industri, Frode Alfheim i STYRKE, Håkon Haugli i Innovasjon Norge og Karin Øyaas i SIVA, samt med Anniken Haugli og Kenneth Sandmo fra NHO og LO.

– Vi må satse på legemiddelindustrien av to grunner. Trygghet er en åpenbar årsak. Økonomi en annen. Legemiddelindustrien er en høyproduktiv industri. Det trenger vi når vi skal erstatte olje og gass. Og så må vi satse på de som kan eksportere. Virkemidlene må rettes mot de som kan bidra til å øke eksporten slik at de kan vinne konkurransen i et internasjonalt marked. Andre europeiske land gir direkte støtte til etablering av produksjon og de gir gunstige skattebetingelser. Det er det vi konkurrerer mot, sa Skymoen.

Konkurrerer ut Kina på effektivitet og bærekraft
– Det går an å lykkes med legemiddelproduksjon, men vi må ha bedre rammebetingelser. Vi konkurrer hver dag for at de interne midlene skal gå til Norge og ikke til fabrikkene i Irland og Kina der GE HealthCare også har produksjon. Irland har gode skattebetingelser, Kina har lave lønninger. Vi har lykkes, men vi trenger virkemidler som øker konkurransekraften til de store produsentene slik som oss, sa Cathrine Thomassen, adm.dir. i GE Norge og pekte blant annet på behovet for virkemidler for å effektivisere produksjonen gjennom automasjon.