LMI om prioriteringsmeldingen: – En falitterklæring fra regjeringen

- Regjeringen burde ha høyere ambisjoner på vegne av norske pasienter. Dette er ikke en prioriteringsmelding for hele helsetjenesten, sier LMI-direktør Leif Rune Skymoen.

Publisert 10. april 2025

– Den er for smal, og løser ikke utfordringene, sier han.

I dag har regjeringen lagt frem prioriteringsmeldingen, som har fått navnet Helse for alle – Rettferdig prioritering i vår felles helsetjeneste. Denne er det blitt jobbet med i nærmere 4 år. I forarbeidet satte regjeringen blant annet ned tre ekspertgrupper, med oppdrag om å se på de tre områdene åpenhet, tilgang og analyseperspektiv i prioriteringer.

Med dette i mente har forventingene til meldingen vært store. Skuffelsen er desto større.

– Dette er en fallitterklæring fra regjeringen. Hvordan vi skal prioritere ressursene i helsetjenesten er en av de aller viktigste debattene vi har. Vi blir flere som trenger helsehjelp, færre som kan gi helsehjelp, og stadig større deler av budsjettet skal, rettmessig, brukes på forsvar – da må vi ha en ordentlig debatt om hvordan ressursene til helsesektoren brukes. Den har de ikke evnet å reise, sier Skymoen.

– Helsetjenesten vil ikke være bærekraftig om det bare stilles krav til kostnadseffektivitet til de seks prosentene som investeres i legemidler. Norge har allerede noen av de laveste prisene for legemidler i Europa. Dersom helsetjenesten skal være bærekraftig, må de andre delene av helsebudsjettet prioriteres bedre, utdyper han.

Regjeringen fjerner ikke den negative vektingen av usikkerhet.

– Det gjør det vanskeligere å ta i bruk innovative legemidler. Når systemet for godkjenning av refusjon ikke henger med på den medisinske utviklingen, sakker Norge akterut og havner i en negativ spiral. Tidlig lansering, kliniske studier, men også forskning og utvikling av legemidler blir mindre attraktivt i Norge. Dette er en videreføring av de problemene vi har i dag, sier LMI-sjefen.

Han understreker at det er bra at konsekvenser for helsepersonell vektlegges og skal utredes.

– Vi forventer at det vil gjøre at Norge raskere vil kunne ta i bruk legemidler og vaksiner. Vaksiner er det beste forebyggende verktøyet vi har.  

I meldingen lanseres det en unntaksordning som skal gjøre at de sykeste pasientene får raskere tilgang på nye medisiner som gir håp. Det er positivt, men LMI deler Kreftforeningens bekymring for realiteten i dette. Som Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross skriver i Dagens Medisin i dag:

«Vi er glade for at den nå endelig ser ut til å komme, men slik den er foreslått, er vi redd den stiller for strenge krav. Resultatet kan bli en ordning med et syltynt nåløye som nesten ingen kommer gjennom».