
På agendaen stod blant annet revisjonen av EU-pharma legislation, den nordiske piloten for engelskspråklige fellespakninger, og digitale pakningsvedlegg (ePI).
Møtet ble arrangert av den islandske legemiddelmyndigheten (IMA) og Frumtök, Islands bransjeforening for legemiddelindustrien. Det ble en tettpakket og engasjerende dag med deltakere fra hele Norden. Fra Norge stilte områdedirektør Dag Jordbru og enhetsleder Marit Hystad fra DMP, Linn Camilla Svenningsen, Head of Regulatory AffairsSciences i Pfizer og leder av LMIs faggruppe for regulatory affairs og pharmacovigilance (RA og PV), og Bente By Jansen, daglig leder Felleskatalogen AS og koordinator av LMIs RA og PV-gruppe.
Pär Tellner fra EFPIA presenterte industriens syn på EU-kommisjonens forslag til ny farmasøytisk lovgivning, og understreket at endringene som gjelder regulatorisk modernisering i hovedsak støttes av legemiddelindustrien. Samtidig ble det uttrykt bekymring for forslagene om redusert regulatorisk databeskyttelse, innstramming i definisjonen av unmet medical need, og kortere markedsbeskyttelse for legemidler med orphan-status (legemidler for sjeldne sykdommer).
Dag Jordbru delte erfaringer fra piloten med engelskspråklige fellespakninger. Legemiddelindustrien ga ros til de nordiske myndighetene for initiativet, og benyttet samtidig anledningen til å etterlyse en utvidelse av piloten til å omfatte flere legemidler, inkludert produkter utenfor dagens kriterier.
Linn Camilla Svenningsen fremhevet i sin innledning det sterke digitale utgangspunktet i Norden som en unik mulighet for å gå over til heldigitale pakningsvedlegg. Det ble diskutert hvordan nordisk samarbeid kan være en drivkraft i denne utviklingen – til nytte for både pasientsikkerhet og legemiddeltilgjengelighet. Myndighetene ble enige om nødvendigheten av en nordisk policy på området, og arbeidet med det settes i gang snarest.
Møtet ble avsluttet med refleksjoner rundt hvordan det nordiske samarbeidet kan styrkes videre, både politisk og faglig, og hvordan de nordiske landene sammen kan sette et tydelig fotavtrykk i EUs regulatoriske landskap.