
Det sier europasjef innen akvakultur i MSD Animal Health, Dafydd Morris. LMI møter ham i Bergen, der MSD Animal Healths norgeskontor er basert.
Why Norway?
– Vår forskning på kaldtvannslaks er basert her i Norge, og det er en god grunn til: Norge er verdens største lakseprodusent. Fiskehelseselskapene som er basert i Norge er globale, eller de har utvidet seg utenfor Norge, men mye av innovasjonen skjer her, og filtreres ut til de andre markedene. Så vi plasserte vår forsknings- og utviklingsavdeling i Bergen, fordi dette er et akvakultur-sentrum. En annen fordel med lokasjonen er muligheten forsknings- og utviklingavdelingen da har til å engasjere seg i den kommersielle virksomheten – det tekniske støtteteamet og veterinærene våre som er ute og møter kundene, altså oppdretterne. De tar med innspill og tilbakemeldinger fra oppdretterne tilbake til forskerne våre. Det er denne kontinuerlige sirkelen av innovasjon, erfaring og tilbakemeldinger som gjør at det er riktig å være akkurat her, sier Morris.
MSD har investert mye i Norge, og her har de tenkt å bli. I 2024 kjøpte de akvakulturdelen av Elanco Animal Health, og også i 2019 gjorde de flere oppkjøp.
– Vi hadde allerede et godt grunnlag og en solid portefølje, men vi har bare investert, investert og investert, og styrket dette grunnlaget ytterligere, sier Morris.
Marinbiolog og veterinærsønn
Selv har han en mastergrad i marinbiologi fra University of Aberdeen og har selv jobbet som med oppdrett av laks og skjell. Han har erfaring fra det skotske fiskeridirektoratet (Marine Scotland), men siden 2009 har han jobbet i MSD Animal Health. Fra 2017-2023 var han daglig leder i MSD Animal Health Norge, men nå er han altså europasjef.
Bedre enn sitt rykte
– Min far var veterinær, så jeg ble oppdratt med at dyrevelferd er det viktigste av alt, enten det gjelder kjæledyr eller dyr i matproduksjon, som kyr og fisk. I min tid som fiskeoppdretter og nå som representant for en fiskehelsebedrift har jeg møtte mange oppdrettere som oppriktig bryr seg om fiskens ve og vel. Men de har vært… redde er kanskje feil ord, men kanskje ikke villige til å gå ut og fortelle om de positive sidene. Mange vet ikke at seriøse oppdrettsselskaper er med i sertifiseringsordninger som ASC-standarden og Global Salmon Initiative. De store dagligvarekjedene rundt om i verden, som Walmart, Carrefour, Tesco og Marks & Spencer, har et høyt fokus på velferd, og kjøper inn fra sertifiserte produsenter. I Norge er det visningsanlegg der de som lurer på hvordan fiskeoppdrett pågår kan komme og se med egne øyne. For til syvende og sist, hvis du ikke kan produsere fisken på en måte som er bra for fiskehelsen, går forretningen dukken. Ved å holde fiskehelse og velferd øverst på agendaen, legger næringen grunnlaget for fortsatt vekst – på en måte som gagner både samfunnet, økonomien og ikke minst fisken selv. Og vi i MSD og de andre fiskehelsebedriftene, bidrar med produkter og løsninger som sørger for nettopp det, sier Morris.
Bærekraft – mer enn et moteord
Bærekraft er et nøkkelbegrep i dagens akvakultur, og favner langt mer enn miljøhensyn.
– Bærekraft er så mangt. Det handler om å sikre god fiskehelse og velferd, samtidig som man bidrar til trygg og effektiv matproduksjon. Det innebærer forebyggende sykdomstiltak som vaksinasjon, lusekontroll og annen skadedyrbekjempelse. Det handler om teknologi som sektoren investerer i for å forbedre håndtering og overvåking av fisken, og forbedre produksjonsprosessene. Norge har gått foran i utviklingen av teknologiske løsninger som overvåker fiskevelferden og gir oppdretterne sanntidsdata om fiskens helse og adferd. Samtidig er det et kontinuerlig behov for å utvikle nye løsninger. Her må alle interessenter jobbe sammen for å skape denne type bærekraftige løsninger, sier Morris.
Bærekraft handler også om økonomi og sysselsetting, særlig i distriktene.
– Akvakultur gir arbeidsplasser og bidrar til lokal verdiskaping, samtidig som eksporten av norsk laks er avgjørende for nasjonaløkonomien, sier han.
Klimaendringene utfordrer bærekraften.
– Havet blir varmere, og vi vet egentlig ikke hvilken effekt det vil ha på smittsom sykdom. Det kan bli helt andre sykdomsprofiler om 5–10 år. En god løsning for å forebygge det, eller minimere effekten, er vaksinasjon som forebygger sykdom. Enhver prosess som kan settes i verk for å fremskynde utviklingen av vaksiner, slik at man kan unngå behandlinger som er mer krevende for fisken, er potensielt en god ting, sier Morris.
Healthy happy fish
Han understreker at norsk laks har et rykte vi må jobbe for å opprettholde.
– Den sølvblanke fisken som vokser opp i de vakre fjordene i landet langt mot nord. Sammen har vi et stort ansvar for å tilby sunt, bærekraftig protein til verden. Healthy, happy fish.