Fremtiden starter nå

Publisert 9. september 2015

For tredje år på rad er Nordic Life Science Days – Nordens største partnering konferanse for global Life Science industri – i gang.

I DEBATT: Anders Hamsten (rektor ved Karolinska Institutet), Dr. Stefan Simianer (senior director International Clinical Develpoment i Abbvie) og Unni Hjelmaas (CEO Lytix Biopharma) diskuterte fremtidens Life Science.

I dag åpnet Helene Hellmark Knutsson, minister for høyere utdanning og forskning i Sverige, offisielt Nordic Life Science Days. Konferansen har i år over 1000 påmeldte deltakere fra over 30 forskjellige land. Deltakerne representerer over 670 ulike firmaer. Temaet for årets konferanse er den nye verdikjeden og fremtiden for Life Science, med fokus på styrker og muligheter i Norden.

– Jeg er veldig glad for å få være her og støtte samarbeid mellom aktørene innenfor helsesektoren. Hvis vi klarer å skape vekst i denne bransjen skaper vi både kunnskapsbaserte arbeidsplasser, og vi tar ansvar for de store helseutfordringene samfunnet står overfor. Det fører til vekst – både økonomisk og i samfunnet, sa Hellmark Knutsson.

Unni Hjelmaas, CEO Lytix Biopharma AS, var tilstede under åpningen for å delta i paneldebatten om fremtidens Life Science.

– Jeg tror at hvis vi skal møte utfordringene i helsetjenesten på en raskere og mer stabil måte, må vi bli flinkere til å ta i bruk ny teknologi og samarbeide bedre – over hele verdikjeden og med alle stakeholdere. Det er ingen øvre grense for samarbeid, og her kan vi bli mye flinkere, sa hun.

Hjelmaas fortalte at hennes selskap er svært opptatt av samarbeid, både med andre i industrien og med akademia. Lytix Biopharma kommer fra universitetsmiljøet i Tromsø, og samarbeider fremdeles med dem, blant annet gjennom at gründerne fremdeles delvis jobber der.

– Det tror jeg vi har godt utbytte av. Ansatte med en fot innenfor industrien og en fot i akademia klarer å se ting fra flere sider, og det er veldig fruktbart for oss som er et lite selskap. I tillegg deler vi ansatte med andre små biotekselskaper slik at de ansatte får erfaring fra flere selskaper. Det er også svært nyttig, sa hun.

Hjelmaas fikk støtte fra Anders Hamsten, rektor ved Karolinska Institutet, i at industrien og akademia må samarbeide mer.

– Det er veldig viktig at industrien blir invitert inn til universitetsmiljøene. Det gir industrien kredibilitet, og det det åpner nye dører for samarbeid. Hos oss på Karolinska ser vi at det har skjedd en holdningsendring blant de yngre forskerne. De er veldig nysgjerrige og åpne når det gjelder samarbeid med industrien, men blant de eldre har vi fremdeles en jobb å gjøre, sa han.