HPV-vaksine til alle under 26 år

Publisert 7. oktober 2015

Regjeringen foreslår at alle jenter og kvinner under 26 år skal tilbys HPV-vaksinen gratis. Legemiddelindustrien imøteser regjeringens satsning på vaksiner.

I vårens legemiddelmelding ble det foreslått et vaksinasjonsprogram for voksne. I tråd med dette foreslår regjeringen i dagens statsbudsjett å tilby HPV-vaksine gratis til alle unge kvinner opp til 26 år.

«Det foreslås 72 mill. kroner knyttet til at kvinner opp til 26 år gis tilbud om vaksine mot humant
papillomavirus (HPV) gjennom et opphentingsprogram i 2016 og 2017.» Statsbudsjettet 2016.

Dette er et viktig folkehelsetiltak som vil kunne forebygge HPV-relatert kreft, f.eks. livmorhalskreft, vulvakreft, vaginalkreft og analkreft.

HPV-vaksinen har vært en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet siden 2009, og har siden da blitt tilbudt jenter på 7. klassetrinn. Men alle som har seksuell kontakt kan bli smittet av HPV-viruset. Studier har vist at vaksinen har effekt for kvinner opp mot 45 år. Folkehelseinstituttet utreder også om gutter og menn skal tilbys vaksinen gratis, men i første omgang er det unge kvinner som får tilbudet.

– Alle de som var eldre enn 12 år, eller som ikke tok det da de var 12 år i 2009, skal nå få ta den opp til 26 år, sier statsminister Erna Solberg til NRK.

Gledelig og nødvendig

Nyheten blir tatt godt imot hos både Legemiddelindustrien, Kreftforeningen og Gynkreftforeningen.

– Dette er like gledelig som nødvendig og etterlengtet. Det er svært godt dokumentert at HPV-vaksinen er trygg, redder liv og sparer den enkelte for alvorlige konsekvenser, og samfunnet for store kostnader, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen til NTB.

Hun mener det neste naturlige steget nå vil være å tilby den på lik linje til gutter. Ifølge Kreftforeningen får 70-80 % av alle kvinner og menn én eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet. Hvert år får nesten 300 kvinner i Norge livmorhalskreft, og rundt 70 av dem dør. I tillegg opereres årlig rundt 3000 kvinner for alvorlige forstadier til livmorhalskreft. Dette tallet vil nå kunne bli betydelig redusert.

God forebyggende effekt

Ingen av de mer enn 130.000 kvinnene som har fått HPV-vaksinen, har utviklet livmorhalskreft, viser tall fra Kreftregisteret.

– Det er veldig gledelig at det så langt ikke er noen av de vaksinerte som har utviklet livmorhalskreft. Vi ser også en kraftig nedgang i andel forstadier til livmorhalskreft, sier direktør i Kreftregisteret, Giske Ursin, til forskning.no.

Folkehelseinstituttet har ansvar for å overvåke mulige bivirkninger etter vaksinen. Forskning har så langt vist at det er få alvorlige bivirkninger av HPV-vaksinen.

– Dette er ikke noe å gamble med

Forskning.no har snakket med Cilje Liane (30), som fikk livmorhalskreft mens hun var gravid. Hun oppfordrer alle til å ta vaksinen.

– Mange tror viruset rammer bare dem som har mange partnere. Men de fleste får viruset i løpet av livet. Ingen vet om de har flaks eller uflaks og får kreft, så dette er ikke noe å gamble med, sier Liane til forskning.no.

Legemiddelindustrien imøteser regjeringens satsning på vaksiner. I vårens legemiddelmelding ble det foreslått et vaksinasjonsprogram for voksne. I tråd med dette foreslår regjeringen i dagens statsbudsjett å tilby HPV-vaksine gratis til alle unge kvinner opp til 26 år. Dette er et viktig folkehelsetiltak som vil kunne forebygge HPV-relatert kreft, f.eks. livmorhalskreft, og andre sykdommer forårsaket av dette viruset. Hvert år opereres 3000 kvinner for alvorlige forstadier til livmorhalskreft – dette tallet vil nå kunne bli betydelig redusert.