På tide å rydde i medisinskapet?

Publisert 22. januar 2016

Hver dag skjer det uhell der barn får i seg medisiner de har funnet hjemme. Ryddig og sikker oppbevaring kan hindre mange slike uhell.

En fersk undersøkelse utført av Opinion viser at hele 40 % sjeldent eller aldri rydder i medisinene sine. Kun halvparten returnerer medisinene til apoteket, mens 30 % ikke vet hvordan de bør kvitte seg med gamle og ubrukte medisiner.

Direktør ved Legemiddelverket Audun Hågå synes tallene er høye. Torsdag 21. januar lanserte han sammen med helseminister Bent Høie og stortingspolitiker Harald T. Nesvik kampanjen «Rydd skapet». Kampanjen skal få flere til å oppbevare medisinene sine sikkert, rydde i medisinene og returnere medisin som ikke skal brukes til apoteket.  Bak kampanjen står Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann, så også administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, var til stede på lanseringen.

Tall fra Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet bekrefter at det er grunn til bekymring.

– Giftinformasjonen får i gjennomsnitt 10 henvendelser hver dag fra foreldre som frykter at barna har fått i seg medisiner de ikke skal. Mye av grunnen til dette, skyldes at de færreste av oss har medisinskap som står trygt plassert. I stedet ligger Paracet-pakken slengene på badet, mens medisiner som er flere år for gamle ligger i kjøkkenskuffen, sier Hågå.

Skremmende tall
Administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, er glad for at helseministeren og FrPs Harald T. Nesvik har tatt initiativ til «Rydd skapet»-kampanjen.

– Det er skremmende å se tallene fra Giftinformasjonen. Dette er en svært viktig kampanje, og vi er veldig glad for å få være med på dette sammen med de andre aktørene. Nå håper vi at mange rydder i medisinene sine – både unge og gamle. Ved å samle alle medisinene på et sted, låse skapet og returnere gammel medisin til apoteket, minsker du faren for uhell og forvekslinger i hjemmet, sier Bekkemellem.

Håper flere tar med medisinene til apoteket
Medisinene skal altså ikke kastes i søpla, do eller vasken.

– Medisiner består av biologisk aktive stoffer som påvirker levende organismer. Derfor skal de ikke kastes i søpla, vasken eller skylles ned i toalettet. Dessverre er det mange som likevel gjør dette. Under halvparten av oss tar med medisinene til apoteket, det tallet vil vi ha opp, sier direktør i Legemiddelverket, Audun Hågå.

1. Det skal ikke mye til for å bidra. Apotekene står klare til å ta imot dine gamle og ubrukte medisiner, forteller Hågå.

Om kampanjen:
«Rydd skapet» – kampanjen er en oppfølging av Legemiddelmeldingen som regjeringen la fram i fjor. Kampanjen er et samarbeid mellom Legemiddelverket, Apotekforeningen, Legemiddelindustrien (LMI) og Norsk Vann. Kampanjeperioden er fra 21.1.16 til 28.1.16. Under kampanjeperioden vil det være aktiviteter i apotek og i sosiale medier.

Ryddetips:

  • Fjern det du ikke trenger, medisiner du ikke husker hvem tilhører eller hva brukes mot, og medisiner som har gått ut på dato.
  • Sørg for at medisinene du beholder er i originalemballasjen, utenfor barns rekkevidde og oppbevares tørt og i romtemperatur (noen medisiner skal oppbevares i kjøleskap, sjekk pakningsvedlegget/emballasjen).
  • Returner medisinene du vil kvitte deg med på apoteket. Fjern etiketter med navn om du ønsker det. Papiremballasje trenger du ikke å levere inn, den kan du heller kildesortere.

Bent Høie og Harald T. Nesvik henger opp kampanjeplakaten i apoteket.

Prosjektgruppen fra Legemiddelindustrien, Legemiddelverket, Apotekforeningen og Norsk Vann, sammen med helseminister Høie.

Fra venstre: Administrerende direktør i Legemiddelindustrien Karita Bekkemellem,
medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen, Helse- og
omsorgsminister Bent Høie, leder i Stortingets helse- og omsorgskomité Harald
T. Nesvik, direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann, direktør i Legemiddelverket
Audun Hågå og administrerende direktør i Apotekforeningen Per T. Lund. Alle
foto: Nicolai Karlsen/Kubrix

Direktør i Legemiddelverket, Audun Hågå, rydder inn og ut av medisinskapet.

Steinar Madsen i Legemiddelverket viser hva Gifttelefonen får flest henvendelser om at barn har spist.

En barselgruppe var gjester under kampanjeåpningen og fikk mange gode råd fra Hågå, Høie og Madsen.