Pasientene har rangert industrien

Publisert 24. mars 2017

ViiV Healthcare, representert ved GSK i Norge, er det legemiddelselskapet som har best omdømme blant pasientorganisasjonene i 2016. Det viser årets rapport fra Patient View.

47 selskaper er analysert i rapporten PatientView ‘Corporate Reputation of Pharma – from the Perspective of Patient Groups, som gis ut for fjerde gang. 1463 pasientorganisasjoner i 105 land har deltatt i undersøkelsen. Selskapene er målt etter sju indikatorer:
1. Pasientorientering
2. Pasientinformasjon
3. Pasientsikkerhet
4. Nyttige produkter
5. Åpenhet
6. Integritet
7. Effektivitet ift pasientorganisasjonene

Best ut kom altså ViiV Healthcare, med en score på 47,5 %.
– ViiV Healthcare har gjort den bemerkelsesverdige prestasjonen å ikke bare komme på førsteplass over selskapene med best omdømme, men også å score best på alle de sju indikatorene, skriver Patient View i en pressemelding.

Samlet hiv-ekspertise

ViiV er et resultat av at hiv-ekspertisen i GSK, Pfizer og Shionogi slo seg sammen i 2012. Selskapet har 700 ansatte i 15 land, og gjennom GSK har de i tillegg tilstedeværelse i mer enn 65 land. De har 12 hiv-medisiner i sin portefølje.
– Vi er svært stolte over å komme på førsteplass i denne kåringen. Dette er en anerkjennelse og en bekreftelse på at samarbeidet GSK har med pasientorganisasjonene settes pris på, og at vi sammen kan bidra i kampen mot hiv-epidemien, sier Line Storesund Rondan, avdelingsleder i GSK.

Pasienten i sentrum

Selskapet AbbVie kom på andreplass, med en score på 35,3 %. De kommer også som nummer to på hele seks av syv indikatorer.
– Vi er svært glade for å bli rangert som nummer to for tredje året på rad av 47 farmasøytiske selskaper i PatientViews omdømme-undersøkelse. For AbbVie skal pasienten være i sentrum for alt vi gjør, og pasientgrupper er dermed naturlige samarbeidspartnere for oss. Resultatene i en undersøkelse som dette er en hyggelig anerkjennelse av dette samarbeidet og jobben vi gjør, sier kommunikasjonssjef Jan E. Lohne i AbbVie.

Blant topp ti finner vi også flere medlemmer av LMI.
1. ViiV Healthcare
2. AbbVie
3. Novartis
4. Novo Nordisk
5. Gilead Services
6. Grifols
7. Janssen
8. Roche
9. Lundbeck
10. Shire

Pfizer best kjent

Pfizer har i år ikke kommet med blant de topp 10, men befinner seg likevel i toppsjiktet på fire av syv indikatorer. Pfizer er imidlertid det selskapet som er best kjent blant pasientene (63%), etterfulgt av Novartis (60%), Roche (54%), Bayer (51%) og MSD (kjent i USA og Canada som Merck & Co) med 42%.
Pasientorganisasjonene ble også bedt om å oppgi hvilke selskaper de hadde jobbet med de siste fem årene, og her kom Novartis på topp med 395 pasientorganisasjoner, etterfulgt av Pfizer med 329, Roche med 316, AbbVie med 247, Janssen med 242 og Bayer med 206.