Verdens første malariavaksine

Publisert 25. april 2017

Vaksinen Mosquirix (RTS,S) er verdens første malariavaksine. Nå skal de første pasienten få prøve vaksinen, i et pilotprosjekt ledet av WHO.

Det skriver WHO i en pressemelding sendt ut i dag 25. april, på Verdens Malariadag.

Liten afrikansk gutt holder rundt armen til sin mor

SNART VAKSINE: 360 000 barn i Kenya, Ghana og Malawi skal snart få tilgang til verdens første malariavaksine.

Vaksinen Mosquirix, også kjent som RTS,S, er utviklet av legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) og er altså den første malariavaksinen som har gjennomgått en vellykket fase 3-studie. Studien ble gjennomført fra 2009-2014 gjennom et partnerskap mellom GSK, PATH Malaria Vaccines Initiative (med støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation), og et nettverk av forskningsinstitusjoner I sju afrikanske land – inkludert Ghana, Kenya og Malawi, skriver WHO.

 

En drøm er blitt virkelighet

Da vaksinen fikk en positiv sikkerhets- og effektvurdering av de europeiske legemiddelmyndighetene i 2015 var det en gledens dag for mange, inkludert forskningssjef i GSK, Ripley Ballou.

– Jeg har jobbet med denne vaksinen i 30 år, så dette er en drøm som er blitt virkelighet, sa Ballou til BBC.

Nå skal altså Ghana, Kenya og Malawi delta i en WHO-koordinert pilotimplementering der man skal se om vaksinens beskyttende effekt på barn i alderen 3-17 måneder som er vist i fase 3-studier kan bekreftes. Pilotprosjektet starter i 2018.

Utviklet for å beskytte barn

Malaria tar livet av 600 000 mennesker hvert år, de fleste av dem gravide kvinner og små barn i Afrika sør for Sahara. RTS,S er utviklet for spesielt å beskytte unge barn fra sykdommen.

– Utsiktene for en malariavaksine er en stor nyhet. Informasjonen vi samler i pilotprosjektet kan hjelpe oss å avgjøre hvordan vi kan bruke vaksinen i større omfang. Kombinert med eksisterende malariatiltak kan en slik vaksine ha potensiale til å redde titusenvis av liv i Afrika, sier Matshidiso Moeti, regiondirektør i WHO Afrika.

For å kunne utrydde malaria trengs det foruten forskning og utvikling av nye legemidler og vaksiner også en innsats på flere områder. Særlig er tilgang på myggnett viktig for å forebygge. Også tilgang på behandling, og opplæring av helsepersonell, er viktig.

Forskning pågår

Legemiddelindustrien har i øyeblikket 30 forsknings- og utviklingsprosjekter på gang for malaria. I tillegg samarbeider industrien med myndigheter, forskningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner i flere malariaprosjekter.

Ifølge WHO ble antall dødsfall grunnet malaria redusert med 62 % fra 2000 til 2015. Tilgang til myggnett er hovedårsaken. Sammen med diagnostikk og behandling, anbefaler WHO en pakke med dokumenterte forebyggende tiltak, inkludert myggnett behandlet med myggspray, bruk av myggspray på vegger og forebyggende medisin for de mest sårbare pasientene, som gravide, babyer, og barn under 5 år.