Tone Trøen (H) besøkte Thermo Fisher

Publisert 23. august 2017

Midt i en intensiv valgkamp ønsket hun å lære mer om bransjen vår og mulighetene i den.

Denne uken arrangerte Thermo Fisher Scientific, sammen med Legemiddelindustrien, møte for Tone Trøen, som sitter i Helsekomiteen for Høyre i Akershus. Der fikk hun lære mer om både selskapet – som holder til i Lillestrøm i Akershus og LMI sitt arbeid.

– Vi er en bransje som begynner å få mye oppmerksomhet, og vi setter stor pris på å få besøk og på at flere vil lære mer om hva bransjen vår egentlig er, sa Ole Dahlberg, administrerende direktør i Thermo Fisher, til Trøen.

Utnytte helseregistre og biobanker

SPENNENDE NÆRING: Tone Trøen (t.h) mener den nye helsekomiteen må få informasjon og opplæring i mulighetene som ligger innenfor livsvitenskap.

Trøen gratulerte Thermo Fisher med Forskningsrådets innovasjonspris, som næringsminister Monica Mæland overrakte i Arendal forrige uke. Prisen fikk selskapet for å ha utviklet en helt ny variant av sitt produkt som muliggjør rask og effektiv analyse av menneskelige gener, og dermed bedre diagnostikk og behandling. Denne teknologien ble også tema under møtet.

– Det som er utfordringen er at nå ligger det masse uanalysert informasjon i våre helseregistre og biobanker. Dersom disse dataene blir bearbeidet og analysert sitter Norge på en gullgruve. Her kan man lage noe som virkelig kan bli et lokomotiv, sa Dahlberg.

Han fikk støtte av Karita Bekkemellem, administrerende direktør i LMI, som mener ingen har tatt politisk ansvar for helsedataene våre.

– Vi har noen fordeler i Norge som vi ikke klarer å kommersialisere fordi ingen tar politisk ansvar. I 8 år har det blitt snakket om disse helsedataene uten at det har blitt gjort noe. Dette må gå inn som en viktig del av den nye meldingen og vi trenger noen piloter der man gir tilgang til det private. Vi spiller oss litt ut hvis vi ikke klarer å virkeliggjøre dette potensialet omgående, sa hun.

Reklamere for Norge

Det var ikke bare helsedata som ble diskutert, også kliniske studier, viktigheten av offentlig-privat samarbeid, viktigheten av innovasjon i offentlige anskaffelser og Norges fordeler som produksjonsland var temaer under møtet.

Dahlberg hadde også en klar oppfordring til Trøen og de andre politikerne på Stortinget:

– Norden er et veldig bra sted å være for store globale selskaper. Her er det politisk stabilitet, lite korrupsjon og vi er gode på sikkerhet i alle prosesser – det har vi lært gjennom mange år med oljenæring. Når politikere reiser ut er det laks og olje det snakkes om, ikke dette. Jeg skulle ønske man snakket mer om vår bransje og viste frem mulighetene som ligger her, sa han.

Må lære opp helsekomiteen

Trøen anerkjenner at helsevesenet er et stort komplekst system og at det kan ta tid å endre og snu prosesser. Men signaliserte at med sterk politisk styring så vil man få det til, slik man har fått det til med for eksempel pakkeforløp.

– Dette er et veldig, veldig spennende område. Det ligger så mye i næringsdelen av det og kompetansen, men også stor nytte for pasientene. Det er veldig viktig at vi har møter som dette her, sa Trøen, som var opptatt av at den nye helsekomiteen skulle få informasjon og opplæring i mulighetene som ligger innenfor livsvitenskap.

Hun ønsker også å samarbeide nærmere med Thermo Fisher om lokale prosjekter i Akershus.

Selskapet har fått mye oppmerksomhet i det siste, tidligere i år ble Thermo Fisher kåret til en av landets tre smarteste industribedrifter under Industrikonferansen, i forrige uke skrev Anne Kjersti Fahlvik (divisjonsdirektør for Innovasjon, Norges forskningsråd) en kronikk hos Teknisk Ukeblad om at Norge trenger flere suksesser som Thermo Fisher nå som oljenæringen er på hell, og i slutten av forrige uke fikk selskapet som sagt Innovasjonsprisen fra Forskningsrådet.