Unntaksordningen må praktiseres likt

Publisert 25. august 2017

LMI er glad for at helseminister Bent Høie ber aktørene i Nye metoder jobbe raskere og sikre at unntaksordningen blir kjent og praktiseres likt i hele landet. Men hva innebærer Høies løfte?

Høie ber aktørene i Nye metoder prioritere fire utviklingsområder for raskere tilgang til nye legemidler:

  1. Kortest mulig saksbehandlingstid
  2. Tidlig igangsettelse av metodevurderinger
  3. Prioritere nye metoder ved livstruende og alvorlige diagnoser
  4. Unntaksordningen må bli klarere

Dette er et viktig initiativ. Saksbehandlingstiden må ned, det er vi enige om.

Vi er også glad for at Høie ser på unntaksordningen, som innebærer at enkeltpasienter kan få tilgang til nye legemidler som er til metodevurdering, forutsatt at pasienten skiller seg klart fra pasientgruppen for øvrig. Avgjørelsen om unntak tas av det helseforetaket som har behandlingsansvaret for den aktuelle pasienten, og ordningen praktiseres dessverre svært forskjellig fra sykehus til sykehus. Sånn sett er bosted avgjørende for om man får tilgang til legemidler som er til metodevurdering eller ikke.

Det er bra at Høie nå tar tak i dette, og LMI håper han kan presisere at denne gjennomgangen ikke innebærer en innstramming, men snarere tvert imot; at flere pasienter vil få tilgang til nye legemidler.

LMI mener unntaksordningen bør praktiseres mest mulig likt ordningen med individuell refusjon i blåreseptordningen. Det innebærer at pasienter som har prøvd alt av allerede godkjent behandling uten effekt, kan få tilgang til nye legemidler.

Brev fra LMI til HOD v/Bent Høie:
De regionale helseforetakenes oppfølging av politiske signaler om raskere vurdering av nye legemidler ved alvorlig sykdom