Vaksinere deg i lunsjen?

Publisert 15. november 2017

Influensa kan være plagsomt for noen, dødelig for andre. I fjor døde 1700 nordmenn av influensa. Nå kan du ta influensavaksinen på apoteket og sikre både deg selv og de rundt deg.

Det er Vitusapotek som tilbyr influensavaksinering i 23 av sine apotek over hele Norge. Til sammen har 80 apotekansatte fått opplæring av leger til å sette vaksinen og hittil har 350 kunder benyttet seg av tilbudet, forteller Ken Tesaker i Norsk medisinaldepot (NMD), som eier Vitusapotek.

Ifølge Folkehelseinstituttet bør 1,5 millioner nordmenn ta influensavaksinen. Bare 350 000 gjør det. I fjor døde 1700 nordmenn av influensa, de fleste av dem var i risikogruppen.

– Vi tror dette tilbudet vil gjøre at flere vaksinerer seg. Apotekene ligger lett tilgjengelig og har gode åpningstider. Det gjør det enkelt for kunden å få satt vaksinen, sier Tesaker.

Vaksinerte seg i lunsjen

Seniorrådgiver Inge Johansen i LMI er farmasøyt og vet hvor viktig influensavaksinen er. Han bestemte seg derfor for å teste ut den nye ordningen. Ikke langt fra kontoret hans ligger Vitusapotek Majorstuen. I lunsjen tok han derfor turen dit, etter først å ha registrert seg på www.minvaksine.no. I apoteket ble han tatt imot av apoteker Stein Lorentzen-Lund.

– Her hos oss har vi satt rundt 80 vaksiner siden vi startet opp tilbudet for en drøy måned siden. Alle vi som jobber her har også tatt vaksinen, for slik beskytter vi både oss selv og de rundt oss mot influensasykdom. Vi mener så mange som mulig bør ta vaksinen. Får du influensa blir du satt ut i en uke. Én dag med sykefravær koster 2000 kroner, en arbeidsuke koster 10 000 kroner. Denne vaksinen koster 350 kroner, og reduserer risikoen for sykdom betraktelig, sier Lorentzen-lund.

Han minner om Spanskesyken i 1918-20, som er det mest alvorlige influensautbruddet i moderne tid. Den tok livet av ca. 40 millioner mennesker. Man forsøkte på denne tiden å fremstille en vaksine, men det var først under Asiasyken i 1957 at en influensavaksine var tilgjengelig.

Inge Johansen er imponert over pilotprosjektet til Vitusapotek.

– Det er gjort veldig enkelt for den som skal vaksinere seg, det er bare å registrere seg på nett og møte opp på apoteket neste dag uten timebestilling, sier Johansen.

Vær tidlig ute

En apotek-kunde får satt vaksinen i armen.

AU: Inge Johansen i LMI får satt vaksinen, og i likhet med Stein Lorentzen-Lund og Ken Tesaker håper han tilbudet bidrar til at flere – særlig de i risikogruppen – vaksinerer seg mot influensa.

Han viser Inge inn på pasientinformasjonsrommet, der han ber om legitimasjon og stiller ham noen kontrollspørsmål. Dette er for å unngå å gi vaksine til personer som ikke skal ha den. Så finner han frem en pakke som inneholder det han trenger.

– Dette er årets influensavaksine. Verdens helseorganisasjon, WHO, setter sammen et ekspertpanel som bestemmer hvilke virusstammer som skal i den for å beskytte best mulig mot årets utbrudd. I Europa ser vi en topp i influensautbruddet i november, desember og januar. Vaksinen er tilgjengelig fra september, og det kan lønne seg å være tidlig ute for at vaksinen skal ha effekt, sier Lorentzen-Lund.

Han forteller at dette er et lavterskeltilbud kundene setter pris på.

– Legene kan dessuten bruke tiden sin på syke folk, så dette er en måte å avlaste primærhelsetjenesten på, sier han.

Håper på større vaksinasjonsgrad

Ken Tesaker i NMD forteller at en del av deres samfunnsoppdrag er å sikre riktig legemiddelbruk og at de jobber kontinuerlig for å finne tjenester som letter kundenes hverdag og som også bidrar til bedre folkehelse.

– Det er mange i risikogruppene som ikke vaksinerer seg. Vi ville undersøke om enklere tilgjengelighet i apotek kunne bidra til høyere vaksinasjonsgrad. Vi tester nå tjenesten i 23 apotek over hele Norge, satte de første vaksinene i september og vil evaluere prosjektet på slutten av året. Da vil vi vurdere om vi skal utvide tjenesten til nye apotek og om det kan være aktuelt å utvide til andre vaksiner. Vi tror at vaksinasjon i apotek er en tjeneste som er kommet for å bli, sier Tesaker.

Norge er ikke først ute med denne ordningen. Den er blant annet inspirert av lignende tilbud både i England og Danmark. I USA har tilbyr 68 prosent av apotekene influensavaksinasjon og i Frankrike har et lignende pilotprosjekt som det norske hatt stor suksess, skriver apotek.no. Der har over 27 000 franskmenn latt seg vaksinere. I fjor rammet sesonginfluensaen de eldre i Frankrike hardt, da anslagsvis 14 400 mennesker, for det meste over 75 år, døde av influensa.

Et bidrag mot antibiotikaresistens

Inge Johansen kan gå vaksinert og klar ut fra apoteket og tilbake til jobben.

– Jeg beskytter nå meg selv og mine kolleger mot influensa. Når vi i tillegg vet at den del av de som får influensa også er mer utsatt for å få en bakteriell lungeinfeksjon har jeg også gjort en innsats for å redusere utviklingen av antibiotikaresistens. Når vi bruker vaksiner for å beskytte oss mot sykdom i stedet for å bruke antibiotika som behandling, kan vi bremse utviklingen av antibiotikaresistens, sier Johansen.