Åpnet verdensledende vaksinefabrikk på Kløfta

I går inviterte Pharmaq til åpning det de kaller «verdens beste virusfabrikk».

Publisert 5. desember 2017
GRATULERTE: Konferansier Arne Hjeltnes (t.v) gratulerte Clint Lewis, president for internasjonale operasjoner i Zoetis og Morten Nordstad, administrerende direktør i Pharmaq med åpningen.

I konkurranse med 50 andre alternativer over hele Europa, var det Kløfta som ble valgt da Pharmaq skulle lokalisere sitt nye produksjonsanlegg for virusvaksiner. I går inviterte selskapet til offisiell åpning av vaksinefabrikken.

– Dette er en viktig milepæl for Pharmaq og det er en viktig milepæl for oppdrettsnæringen. Det er også viktig for norsk livsvitenskap. Etterspørselen av sjømat vil fordobles de neste årene, og for å kunne levere er vi avhengige av en bærekraftig oppdrettsnæring. Jeg tror dette produksjonsanlegget vil sikre forsyningen av virusvaksiner i mange år, sa Morten Nordstad, administrerende direktør i Pharmaq, under sin velkomsttale.

Fremst i verden

Han fortalte at det var to hovedgrunner til at Kløfta ble valgt som lokasjon for det nye anlegget: Nærheten til Gardermoen, som gjør samarbeidet med selskapets kontorer i Overhalla lettere, og nærheten til forsknings- og utviklingsorganisasjonen som ligger i Oslo. I Norge finnes verdens fremste kompetanse på aquabiologi, og for Pharmaq – som har spesialisert seg på produksjon av virusvaksiner til oppdrettsnæringen – er den kompetansen viktig.

–  Norge er fremst i verden på forskning i marine miljøer og vi har en oppdrettsnæring som har kommet veldig langt. Vi samarbeider hver eneste dag med både næringen og forskningsmiljøene, og nærhet er viktig, sa Nordstad.

I November i 2015 kjøpte selskapet Zoetis Pharmaq. Clint Lewis, president for internasjonale operasjoner i Zoetis, hadde tatt turen fra Irland for å være med på åpningen.

– Zoetis er verdens største dyrehelseselskap og vi er svært glade for å ha Pharmaq i «familien». Denne fabrikken symboliserer en klar forpliktelse til å fortsette å støtte havbruksnæringen, ikke bare her i Norge, men også globalt, sa Lewis.

Mange gratulasjoner

LANGT PARNTERSKAP: – Vi har et langt og godt partnerskap med Pharmaq. Over tiden har vi kjøpt 200 millioner vaksinedoser av dem, sa Bård Skjelstad, biologisjef og veterinær i sjømatselskapet SalMar.

Det var mange som ønsket å gratulere Pharmaq med gårsdagens åpning. Anne Kjersti Fahlvik, divisjonsdirektør i Norges Forskningsråd, sendte en videohilsen med sin gratulasjon.

I forkant av arrangementet hadde konferansier, Arne Hjeltnes, også hatt en samtale med Gunhild Stordalen, grunnlegger og president i EAT Foundation, om betydningen av å finne nye matkilder i havet som ble vist på storskjerm. Både ordføreren i Overhalla og ordføreren i Ullensaker var også tilstede under åpningen.

I tillegg var Elisabeth Willmann, Direktør avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet, Steinar Bergseth, spesialrådgiver i avdeling for muliggjørende teknologier i Forskningsrådet og Bård Skjelstad, biologisjef og veterinær i sjømatselskapet SalMar på åpningenfor å holde innlegg og gratulere Pharmaq.

Sistnevnte kunne fortelle at de, takket være Pharmaqs vaksiner, ikke har måttet bruke antibiotika.

– Vi har et langt og godt partnerskap med Pharmaq. Over tiden har vi kjøpt 200 millioner vaksinedoser av dem. Partnerskap er en stor del av suksessoppskriften for alt vi har fått til, og vi ser på sterke leverandører som helt avgjørende for det vi driver med. Uten vaksiner så hadde det nok ikke blitt noen lakseindustri, sa Skjelstad.