Oncoinvent forsker og utvikler i Nydalen

Radioaktivitet og kreftbehandling står sentralt også i det tredje bioteknologiselskapet Øyvind Bruland og Roy Larsen etablerer. Denne uken åpnet Oncoinvent flunkende nye produksjonslokaler.

Publisert 15. desember 2017

Radioaktivitet og kreftbehandling står sentralt også i det tredje bioteknologiselskapet Øyvind Bruland og Roy Larsen etablerer. Denne uken åpnet Oncoinvent flunkende nye produksjonslokaler.

– Vi har jobbet intenst de siste 11 månedene. Nå er vi endelig i mål og er glad for å kunne åpne fasilitetene i dag slik at vi kan komme i gang med det videre arbeidet mot kliniske studier, sa daglig leder Jan Alfheim under åpningen onsdag. Han og kollegene viste stolt frem de nye fasilitetene for rundt 40 inviterte gjester.

Oncoinvent er et privateid norsk bioteknologiselskap etablert i 2010. På disse sju årene har de fått inn 263 millioner kroner fra private investorer, Inven2 og Radforsk. Nylig flyttet de altså inn i nye lokaler i Nydalen i Oslo: over 1000 kvadratmeter med kontorer, avanserte laboratorier og produksjonslinje spesialdesignet for å jobbe med radioaktive stoffer.

Behandling for eggstokkreft

Selskapets hovedfokus er utviklingen av Radspherin, et nytt behandlingsprinsipp for pasienter med eggstokkreft og spredning til bukhinnen (peritoneal karsinomatose). Dette er den mest alvorlige komplikasjonen ved eggstokkreft og flere andre typer kreft. Standardbehandlingen av eggstokkreft i dag er kirurgisk fjerning av eggstokkene og deretter cellegift. Men mange av pasientene får tilbakefall innen to år og vil da bli operert for å fjerne alle synlige metastaser i bukhinnen og få nye kurer med cellegift. Beklageligvis får de fleste nytt tilbakefall og dødeligheten er høy.

Oncoinvents produktkandidat Radspherin er et radioterapeutisk produkt tenkt injisert inn i bukhulen dagen etter at alle de synlige metastaser er kirurgisk fjernet. Derfra skal den sende ut alfastråler med så kort rekkevidde at tarmene ikke skades. Radspherin er i likhet med Algeta/Bayers legemiddel Xofigo et alfa-emitterende (radioaktivt) produkt basert på radionuklider. Det er disse som sender ut de kraftige alfastrålene som bryter ned kreftceller i umiddelbar nærhet – i dette tilfellet bukhulen.

Fase 1-studier i 2018

– Vi planlegger oppstarten av den kliniske utprøvingen som en klassisk fase 1-studie, der vi håper å inkludere første pasient mot slutten av 2018. Vi tenker å inkludere ca. 15 pasienter i første omgang, suksessivt, hvor vi tester sikkerhet og tolerabilitet av single og multiple injeksjoner med Radspherin. Går det etter planen håper vi å starte fase 2-studier med en større populasjon og en kontrollgruppe fra 2020, forteller Øyvind Bruland.

Mann viser rundt i hvitt laboratorium
SPESIALBYGGET: Roy Larsen viser rundt i de nye, avanserte lokalene. Jónas Einarsson i Radforsk til høyre i bildet.
FORSKNINGSSJEF: Hedda Wold, Head of Clinical Operations forteller om det kliniske studieforløpet.

Ett av spørsmålene Oncoinvent jobber videre med er om de skal utvikle Radspherin som et legemiddel eller som en medical device (medisinsk teknisk utstyr). Produktet plasserer seg innenfor begge disse kategoriene. Fordelen med medisinsk teknisk utstyr er at det går raskere gjennom godkjenningsprosessene hos regulatoriske myndigheter.

– Vi håper å ha et produkt på markedet om få år, sier Roy Larsen.

Radioaktivt og spesialbygget

Selskapet har i dag 14 ansatte og de nye lokalene i Nydalen i Oslo inneholder kontorer og avanserte laboratorier hvor de også kan produsere produktet i henhold til GMP-krav. Her skal forskning, utvikling, analyser, kvalitetskontroll, pakking og merking foregå. Når man behandler radioaktivt materiale må alle forholdsregler tas, så her dobbeltfiltreres all luft som slippes ut, trykk, temperatur og luftfuktighet måles kontinuerlig, alle de ansatte går med et dosimeter på seg for å måle radioaktiviteten, og det er ingen mennesker vegg i vegg.

– Under oss er moder jord, vegg i vegg er moder jord og over oss er en tom hems og deretter et parkeringshus, forteller forskningssjef Tina Bønsdorff.

For selskapet er det en utrolig fordel å ha produksjon og forskningsaktiviteten på samme sted. Jonas Einarsson, daglig leder i Radforsk, er også styremedlem i Oncoinvent og mener det er et ganske spesielt selskap.

– Ikke bare fordi de jobber med en god idé, men fordi de ser på ulike veier å utvikle produktet: enten som legemiddel eller som medical device. Og så vil selskapet selv ha hånd om produksjonen fra dag én, det har jeg ikke vært med på før, sa Einarsson.