– I dag markerer vi to viktige begivenheter i Felleskatalogens historie: Det er 60 år siden den første utgaven ble utgitt. Samtidig sender vi i dag ut den aller siste papirutgaven.
Det sa styreleder i Felleskatalogen, Torfinn Hansen, til en fullsatt sal på Felix konferansesenter i Oslo. Her ble den viktige boka feiret og hyllet på sin vei videre inn i den digitale fremtiden. Den aller siste utgaven er svart – naturlig nok – og med gullskrift – som seg hør og bør. Den har 3616 sider og veier intet mindre enn 1,9 kilo.
– Er den ikke vakker?, sa daglig leder Bente Cecilie By Jansen.
Jansen har vært daglig leder i Felleskatalogen siden 2008, og leder en redaksjon med fire ansatte. Det er en gjeng med fremoverlente, effektive og dyktige folk som følger med i tiden og ikke er redde for teknologiske nyvinninger. En rekke brukerundersøkelser har bekreftet Felleskatalogens unike posisjon som helsepersonells viktigste kilde til legemiddelinformasjon i Norge.
– Europa kan lære av Felleskatalogen
Dag Jordbru, områdedirektør i Statens Legemiddelverk, husker da han fikk sin aller første Felleskatalogen i hendene som student. Han syns det er litt trist at fremtidige studenter ikke skal få oppleve denne spesielle følelsen, samtidig som han er mektig imponert over utviklingen Felleskatalogen har vært igjennom.
– Legemiddelmyndighetene i Europa bør se til Felleskatalogen. Dere følger alle teknologiske fremskritt etter hvert som de kommer, og dere er de første til å ta i bruk tjenestene vi i Legemiddelverket tilbyr. Dere har vist hva man kan få til og det er en inspirasjon for oss. Vi setter stor pris på samarbeidet med dere, sa Jordbru.
Han trakk spesielt frem instruksjonsvideoene, som han mener enda flere pasienter bør få tilgang til.
Stabil og viktig ledelse
Før Bente Cecilie By Jansen tok over lederstolen var Holger Moe Tørisen daglig leder i hele 36 år. Han har vært svært viktig for Felleskatalogens posisjon, og i 2008 mottok han Kongens fortjenstmedalje i sølv for sin innsats. I dag ble han ved flere anledninger trukket frem som den viktigste i bokens historie.
– Holger sørget i sin tid for å innføre to helt sentrale prinsipper som ble bærende for den posisjonen Felleskatalogen har i dag: en operativ uavhengighet fra eierne og et non-profit-prinsipp. Så takk til deg, Holger, sa Torfinn Hansen.
Veronika Barrabes, styreleder i LMI, så inn i krystallkulen på fremtidens legemiddelindustri. Hun representerer alle selskapene som leverer grunnlaget for innholdet i Felleskatalogen; preparatomtale og pakningsvedlegg til tusenvis av medisiner. Barrabes fortalte om innovasjoner og teknologiske fremskritt som er ventet de neste årene, noe som kan endre tusenvis av menneskers liv. Det gjør økosystemet rundt innovasjonene viktig, og samarbeid med myndigheter og akademia likeså.
Vemod og optimisme
Sveinung Stensland, nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, fortalte at Felleskatalogen har betydd mye for ham. Han stiftet bekjentskap med boka i 1984, har hatt den med seg gjennom mange år som farmasøyt.
– Jeg brukte den senest i går, på mitt kontor på Stortinget. Jeg kjenner både vemod og optimisme i dag. Det at denne fantastiske boka nå har kommet til enden på sin reise viser at verden går fremover. Det er jo mer hensiktsmessig å ha den på PC-en og mobilen. Men jeg skal ønske meg den siste papirutgaven til bursdagen min, sa Stensland.
Han trengte imidlertid ikke vente så lenge, for gaven til foredragsholderne var en signert spesialutgave i skinn. 1,9 kilo historie, rett og slett.