MSD hedres for ebolavaksinen

Publisert 21. august 2018

MSD bidro til å utvikle ebolavaksinen og hedres nå med en andreplass på det amerikanske finanstidsskriftet Fortunes prestisjefulle «Change the World»-liste.

Hvert år siden 2015 har Fortune rangert hvilke firmaer som – på tvers av bransjer – gjør det best ved å gjøre det godt. På listen kommer selskaper som «løser problemer på den eneste bærekraftige og skalerbare måten vi kjenner til: business».

I år er altså et av våre medlemsselskaper på andreplass på listen Change the world; MSD (kjent som Merck i USA og Canada).

Vaksinen forhindret ny katastrofe

I 2013-15 tok ebolaepidemien i Vest-Afrika over 11 000 liv. I mai i år fryktet man en ny epidemi da ebola ble oppdaget i Kongo. Men til forskjell fra forrige gang fantes det nå en effektiv vaksine, og både Verdens helseorganisasjon og lokale myndigheter reagerte lynraskt. Så innen midten av juli var faren over. 33 mennesker døde.

Og selv om det er for tidlig å spå (og et annet utbrudd har startet), kan den nye vaksine- og immuniseringsstrategien være et vendepunkt i kampen mot en av de mest skremmende sykdommer vi har sett i dette århundret – og kanskje til og med hjelpe oss i kampen mot andre epidemier, skriver Fortune.

Et vellykket samarbeid

Ebolavaksinen ble først utviklet av forskere ved Canadian National Microbiology Laboratory, og ble lisensiert til NewLink Generics Corporation. På slutten av 2014, da ebolautbruddet var på sitt mest alvorlige, tok det amerikanske legemiddelselskapet MSD (Merck i USA og Canada) over lisens og videre utvikling. Siden da har MSD bidratt med ressurser, kompetanse og produksjonskapasitet. Selskapet har forpliktet seg til å jobbe tett med de andre partnerne for at utvikling, produksjon og distribusjon skal gå så raskt som overhodet mulig.

Les også: Ebolavaksinen – et vellykket samarbeid

Også helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, britiske Wellcome Trust, kanadiske helsemyndigheter, Leger uten grenser samt det norske Utenriksdepartementet og Folkehelseinstituttet har bidratt i utviklingen av vaksinen. Vaksinen gis til hele omgangskretsen til den som er smittet (såkalt ringvaksinering) for å unngå at flere blir smittet, og den har vist 100% effekt.

Verdifull kunnskap

– Mercks investering i ebolavaksinen har vært enorm. Vi testet den midt i det store utbruddet, og produksjonen av hvert hetteglass av vaksinen, som er basert på levende virus-vektorer, er så komplisert at det tar et helt år å produsere, sier Beth-Ann Coller fra MSD til Fortune.

Og selv om MSD ikke kommer til å tjene stort på selve ebolavaksinen, vil kunnskapen de har opparbeidet seg i arbeidet med den være svært nyttig i forskning og utvikling av nye vaksiner. MSD har en rekke vaksiner både for barn og voksne, inkludert MMR, HPV, helvetesild og lungebetennelse.